Βούτσης στον Realfm 97,8: Η κυβέρνηση βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια, ενώ άλλοι με τις πολιτικές τους την οδήγησαν στη χρεοκοπία

«Εκπλήσσομαι για τις μαύρες πολιτικές πλερέζες που έχουν πέσει σε κάποιους δημοσιολογούντες από προχθές, δηλαδή ότι βγαίνουμε από το Μνημόνιο. Δεν πρόκειται περί αυτού καθώς η χώρα μας είχε και έχει ένα τεράστιο χρέος και έγινε με εξαιρετικά μεγάλες προσπάθειες, οι οποίες με βάση τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015, τέθηκαν υπόψιν του ελληνικού λαού, υπερψηφίστηκαν και έγιναν εξαιρετικά μεγάλες προσπάθειες επί τρία χρόνια έτσι ώστε να υπάρχει μια εξισορρόπηση και με μέτρα ταυτοχρόνως με αυτό που ονομάστηκε “παράλληλο πρόγραμμα”. Η κυβέρνηση Τσίπρα βγάζει την χώρα από τα Μνημόνια ενώ άλλοι με τις πολιτικές τους επί χρόνια οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Η αντιστροφή της πραγματικότητας, δηλαδή να συζητάμε με βάση το αφήγημα ότι θα μπορούσαμε να είχαμε βγει πριν από τρία χρόνια από το Μνημόνιο, είναι μόνο ένας προπαγανδιστικός μηχανισμός» ανέφερε ο Νίκος Βούτσης μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής «είναι προς κακό της ΝΔ ότι υιοθετεί τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ διότι δεν έχουν καμία βάση. Οι δηλώσεις του κ. Ρέγκλινγκ έχουν συζητηθεί μέσα στη Βουλή και έχει καταδειχθεί ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι η μιζέρια μιας πολιτικής η οποία προσπάθησε να στραγγαλίσει τη χώρα μας και να την οδηγήσει εκτός Ευρωζώνης. Αυτό δεν το πέτυχαν και ίσα ίσα υπήρξε μια πρόοδος με το τρίτο Μνημόνιο, το οποίο ταυτόχρονα έδινε τη δυνατότητα άσκησης πολιτικών και έτσι σήμερα έχουμε 19,5% ανεργία ενώ ο κ. Ρέγκλινγκ ήταν ευτυχής με το 27%. Πρόκειται για μια προπαγανδιστική προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας».

«Μας έβαλαν στα Μνημόνια οι πολιτικές δυνάμεις που σήμερα από πολιτικοί θύτες ιστορικά θέλουν να εμφανιστούν ως σωτήρες. Αυτό θα κριθεί στις εκλογές δημοκρατικά. Μας έβαλαν χωρίς κούρεμα χρέους, μας έβαλαν επί ενάμιση χρόνο με καθυστερήσεις μέχρι να “ξεφορτώσουν” οι γαλλογερμανικές τράπεζες τα ομόλογά τους και ύστερα μας επέβαλλαν λαθεμένες πολιτικές που δεν είχαν σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Θυμάστε τι έκανε ο Σόιμπλε το 2015. Δεν κατάφερε να υπάρξει Grexit, και αντί να χαιρόμαστε γι αυτό ζητάμε να βάλουμε πολιτικές πλερέζες για να μην πιστωθεί αυτή η κυβέρνηση ότι με συγκεκριμένο τρόπο βγήκε το πρόγραμμα, χωρίς να χρειαστεί όλο το δανεικό ποσό. Υπάρχει ένα “μαξιλάρι”, δεν έγινε κόφτης στον προυπολογισμό δεν βρέθηκε εκτός συστήματος το τραπεζικό σύστημα».

«Η ιστορία γράφεται κάθε φορά μέσα στις συγκυρία και στον συσχετισμό που διαμορφώνεται. Από την πλευρά μας υπάρχουν αυτοκριτικές παρατηρήσεις για εκείνη την περίοδο σε σχέση με τη γνώση κάποιων δεδομένων που αφορούσε τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη. Θα ήταν πολύ πρόχειρο και εμμονικό να έλεγα ότι θα κάναμε τα ίδια τώρα» επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Ο κ. Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομικών πριν τον Γκίκα Χαρδούβελη. Είναι προφανές ότι με τις παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα πρεσβεύει εμμονικά την υστεροφημία του για το σύνολο των λαθεμένων πολιτικών που σφράγισαν εκείνη την περίοδο. Με αυτή την έννοια επαναλαμβάνει ακόμα και τώρα την πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Ο κ. Στουρνάρας είναι πολιτικό ον και είναι προφανής η προσπάθεια για την υποστήριξη της τότε πολιτικής του άποψης» πρόσθεσε ο κ. Βούτσης, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «ο κ. Στουρνάρας καλά θα κάνει ως τραπεζίτης αυτής της χώρας σε εκκρεμή ζητήματα να βοηθάει τη χώρα έτσι ώστε να βγούμε με έναν καλύτερο τρόπο από όσα περιέγραφε το τελευταίο διάστημα».

«Είναι σαφές ότι τα οικονομικά μεγέθη μετρούνται με την τάση τους και κατά διαστήματα μπορεί κανείς να τα δει με απόλυτη σύγκριση όπως ανέφερα νωρίτερα με το θέμα της ανεργίας. Οι παρεμβάσεις πλέον από εδώ και πέρα θα δίνουν τη δυνατότητα για στοχευμένες κοινωνικές παρεμβάσεις και πιστεύω ότι η κοινωνία θα βρεθεί σε τροχιά ανάτασης. Η κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε για να μείνουν όρθιοι άνθρωποι οι οποίοι έχασαν αρκετά τα προηγούμενα χρόνια» πρόσθεσε.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής «η δέσμευση της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση αυτών των μεγάλων πλεονασμάτων για τα επόμενα τρία χρόνια. Επί του δημοσιονομικού χώρου του επιπλέον που δημιουργείται, θα υπάρχει δυνατότητα από την εκάστοτε κυβέρνηση να ασκείται κοινωνική πολιτική. Θα τα δούμε όλα αυτά πηγαίνοντας προς τη ΔΕΘ και κυρίως προς τη διαμόρφωση του προυπολογισμού. Πιστεύω ότι εάν δεν υπάρξει συναίνεση θα υπάρξει ανοχή από τους δανειστές για τις παροχές. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη τόσο στο οικονομικό επιτελείο όσο και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι έχει το δικό του λόγο και μέσα από τις δικές τους παρεμβάσεις τελικά οδηγούμαστε σε συναινέσεις και ανοχή. Απαιτούνται φορολογικές ελαφρύνσεις που θα έχουν μέσα το στοιχείο της οριζόντιας διαμόρφωσης έτσι ώστε να αφορούν τη μεγάλη μάζα των μισθωτών και των επαγγελματιών. Επαναλαμβάνω ότι η εκτίμησή μου είναι ότι θα τα πάμε καλά και θα τα πάμε καλύτερα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ανασχηματισμό ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «δεν πρόκειται για ανακάτεμα της τράπουλας. Όταν ο Πρωθυπουργός προαναγγέλλει ανασχηματισμό θα περιμένουμε να δούμε με ποιες επιλογές θα κάνει για να πάμε προς την τελική ευθεία των εκλογών».

Παράλληλα συμπλήρωσε πως «μέσα από την κοινωνία έχουν ενεργοποιηθεί τα αντινεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά και ευαισθησίες που έχουν ονομαστεί ιστορικά “αντιδεξιά αντανακλαστικά” μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας με αφορμή το Μακεδονικό και τη Συνταγματική Αναθεώρηση και κυρίως όμως την οικονομική πρόοδο της χώρας μετά τα Μνημόνια θα βρεθούν οι τρόποι για να μορφοποιηθεί αυτή η τάση που θα αποτρέψει την αλλαγή κατεύθυνσης της χώρας στις προσεχείς εκλογές.

Όπως ανέφερε ο κ. Βούτσης «έχουμε αρκετό χρόνο μέχρι τις εκλογές για να μορφοποιηθούν αυτές οι τάσεις. Το βασικό είναι να αποδομηθούν με επιχειρήματα το κυοφορούμενο ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ τυφλό μέτωπο και το οποίο πιστεύω ότι πνέει τα πολιτικά λοίσθια ως επιχειρηματολογία».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Καμμένου στον RealFm 97,8 με βάση τις οποίες όταν έρθει η συμφωνία για τα Σκόπια στη Βουλή θα πέσει η κυβέρνηση, ο κ. Βούτσης τόνισε πως «όταν έχουμε αυτή την εξέλιξη τότε ο καθένας θα πάρει τις ευθύνες του. Θα πρέπει να σας πω το τυπικό της υπόθεσης και αυτό δεν έχει σχέση με τον Πάνο Καμμένο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει κάποιο λόγο. Μια κυβέρνηση πέφτει μόνο με πρόταση δυσπιστίας. Θα είναι αυτή που επιχείρησε να κάνει η ΝΔ και βρήκε μόνο 126 βουλευτές. Είναι δηλαδή πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Πιστεύω ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα βρει μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Βουλή.

Κλείνοντας ο πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενος στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσε πως «οι συνεπείς διπλωματικοί χειρισμοί βοήθησαν στο να αισθανθεί ο Τούρκος πρόεδρος την ανάγκη να προβεί στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Πιστεύω ότι αυτό δημιουργεί ένα καλύτερο κλίμα σε διπλωματικό επίπεδο. Η σύγκρουση με τις ΗΠΑ στο οικονομικό πεδίο έχει οπωσδήποτε στο φόντο της την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Συρία. Πιστεύω ότι όλοι καταλαβαίνουμε τη φάση στην οποία έχει μπει η Τουρκία. Είναι συγκρούσεις πάνω στο νέο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό χάρτη που επιχειρείται να δημιουργηθεί. Μπορούμε να πορευτούμε σε ένα δύσκολο περιβάλλον ως πόλος σταθερότητας στη γύρω περιοχή και τα Βαλκάνια».

Ακούστε το ηχητικό

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.