Βούτσης: Απολύτως λάθος η δήλωση του Στουρνάρα

«Απολύτως λάθος» χαρακτήρισε τη δήλωση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα ότι η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε στη χώρα το τρίτο μνημόνιο, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ο κύριος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος γνωρίζει όλα τα δεδομένα τα οποία οδήγησαν στη συμφωνία του καλοκαιριού και την αποφυγή της στημένης παγίδας για τη χώρα πλέον -όχι μόνο, ούτε κυρίως για την κυβέρνηση, αλλά για τη χώρα-, με σκοπό να βρεθούμε εκτός της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης» τόνισε ο κ. Βούτσης, προσθέτοντας ότι «γνωρίζει τα πάντα και ξέρει πολύ καλά ότι υπήρξε η πιο σθεναρή διαπραγμάτευση, που ήταν ειλικρινής και ταυτόχρονα αφορούσε σε πραγματικά οικονομικά μεγέθη».

«Θα έπρεπε να στρέφει τα πυρά του και τα βέλη του προς αυτούς τους διεθνείς οργανισμούς ή τους παράγοντες της ΕΕ που τόσους μήνες μηχανεύθηκαν, εκπόνησαν και εφάρμοσαν ένα σχέδιο ασφυξίας για τη χώρα μας» σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα δοκιμαστεί στην ψηφοφορία πολυνομοσχεδίου που απόψε τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της Βουλής συνδέει τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με το επικείμενο Eurogroup, με το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει εργαστεί ώστε να υπάρξουν οι αποφάσεις εκείνες που θα ανοίγουν το δρόμο της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της ανάπτυξης, και με τις εξελίξεις για το χρέος. Μολονότι αναγνωρίζει ότι τα μέτρα είναι δύσκολα, σημειώνει ότι πλέον υπάρχουν θετικές δικλείδες που επιτρέπουν αισιοδοξία καθώς βρισκόμαστε ενώπιον της απαρχής μια σοβαρής συζήτησης για το χρέος.

Ερωτηθείς για τη φορολογία, ο κ. Βούτσης δέχεται ότι η αύξηση των έμμεσων φόρων είναι απόφαση της κυβέρνησης, υπογραμμίζει όμως πως έχουν καταβληθεί προσπάθειες για δικαιότερη κατανομή των βαρών και για την αποτροπή οριζόντιων μειώσεων στα εισοδήματα.

«Δεν διαπραγματευόμαστε με τον κ. Σόιμπλε. Διαπραγματευόμαστε με τους θεσμούς, και μάλιστα έχει προστεθεί και η επικουρία του ψηφισμένου και δημοκρατικά νομιμοποιημένου Ευρωκοινοβουλίου», απαντά ο πρόεδρος της Βουλής όταν ερωτάται για το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών από τη μια επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά από την άλλη απορρίπτει τις προτάσεις του Ταμείου για την ελάφρυνση του χρέους.

Σχετικά με το εκλογικό σύστημα σημειώνει πως η αφετηρία που θα προσεγγίσει η Αριστερά σε αυτό το θέμα, όταν ξεκινήσει η συζήτηση επί της ουσίας, δεν μπορεί παρά να είναι η απλή αναλογική. Διατυπώνει ωστόσο την άποψη -και διευκρινίζει ότι είναι η προσωπική του άποψη- ότι η παρούσα φάση έχει άλλες προτεραιότητες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια ζήτησε ο Πρωθυπουργός

Κορυφώνεται σήμερα στη Βουλή η “μάχη” για το πολυνομοσχέδιο

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.