Βουλή: Σκληρό ροκ με προεκλογικό άρωμα για Τέμπη, υποκλοπές και κράτος Δικαίου

Ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που τελικά απορρίφθηκε με 159 «όχι».

Την πρόταση δυσπιστίας για το θέμα των Τεμπών, που υπέβαλαν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, καταψήφισαν οι 158 βουλευτές της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Χ. Κατσιβαρδάς, ενώ υπέρ τάχθηκαν οι 141 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια της τρίτης και τελευταίας ημέρας της συνεδρίασης, τοποθετήθηκαν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων. Κυριάρχησε η σφοδρή αντιπαράθεση τόσο για τα Τέμπη, όσο και για τις υποκλοπές και το κράτος Δικαίου. Οι κόντρες, με φόντο και τις παραιτήσεις του Σταύρου Παπασταύρου και του Γιάννη Μπρατάκου, είχαν έντονο προεκλογικό άρωμα ενόψει και των επικείμενων ευρωεκλογών.

Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι του τόπου

Σε κλίμα πόλωσης και αντεγκλήσεων με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

«Το κάθε επιχειρηματικό συμφέρον έχει το δικαίωμα να διεκδικεί ό,τι θέλει. Μπορεί ακόμα και να θέλει να πέσει μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Η πολιτική είναι αυτή που οφείλει να το συγκρατεί στον ρόλο του. Οι κυβερνήσεις είναι που ορίζουν τους κανόνες και αυτό βέβαια οδηγεί ενίοτε σε συγκρούσεις. Αυτό είναι το κόστος των διαφορετικών ρόλων. Δεν είναι καινούργιο αυτό. Έχουμε ζήσει σχέσεις νταβατζήδων. Είναι εικόνες μίας παλιάς Ελλάδος», είπε ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε: «Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι του τόπου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη και του είπε: «Θα καταφέρετε να είστε τρίτο κόμμα πίσω από τον κύριο Κασσελάκη. Αυτό είναι δικό σας κατόρθωμα δεν είναι δικό μου». Κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι ταυτίζεται με συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα και οι θέσεις τους για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ήταν «σε απόλυτη ευθυγράμμιση».

«Ακούστε κύριε Ανδρουλάκη. Μην κοιτάτε συνεχώς το κινητό σας. Δεν έχετε να ξαναμιλήσετε. Δεν χρειάζεται να σας δώσει κανείς κατευθύνσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

«Αν νομίζουν κάποιοι ότι όλοι και όλα είναι εξαγοράσιμα είναι γελασμένοι. Εάν κάποιος εκδότης, κάποιος μεγαλοεπιχειρηματίας έχει πολιτικές βλέψεις ας εμφανιστεί ανοιχτά στην πολιτική αρένα. Όχι μέσω πληρεξουσίων. Αν επιθυμούν να εμφανιστούν, να συγκριθούν και να μετρηθούν», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε για μία «ετερόκλητη συμμαχία» εναντίον της κυβέρνησης και εκτίμησε ότι θα «σπάσει στα εξ ων συνετέθη». «Κακά τα ψέματα σε αυτή την πρόταση δυσπιστίας υπάρχει ένας πραγματικός συγγραφέας. Είναι αυτός που δεν την υπέγραψε. Υιοθετείτε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας που λέει ο κ. Βελόπουλος. Απορώ γιατί δεν τον βάλατε να υπογράψει την πρόταση σας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στέκομαι με σεβασμό απέναντι στην μνήμη των ανθρώπων που χάσαμε»

Στην έναρξη της ομιλίας ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι θα μιλήσει για την αλήθεια «για το δυστύχημα που τόσο πλήγωσε την πατρίδα μας». «Στέκομαι με σεβασμό και ταπεινότητα απέναντι στην μνήμη των ανθρώπων που χάσαμε. Άλλωστε μόνο αυτοί από όλους μας έχουν τελικά το δικαίωμα να κάνουν την θλίψη τους διαμαρτυρία έχοντας βιώσει την αδικία της απώλειας. Μπορούν ακόμα και να αδικούν την πολιτεία αναζητώντας ευθύνες και ενόχους ενδεχομένως κάποιες φορές και στα τυφλά», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός μετά την τραγωδία «δεν έχουμε καταφέρει να βαδίσουμε ενωμένοι σε ένα αύριο με λιγότερες κραυγές και αλληλοκατηγορίες όπως αυτές που ακούσαμε σήμερα και που τελικά οδηγούν τους πολίτες να κλείνουν τα αυτιά τους να μην πιστεύουν κανέναν και τίποτα».

Το βράδυ του δυστυχήματος στα Τέμπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «συγκρούστηκε μετωπικά η πατρίδα μας με τον κακό της εαυτό. Εκείνο το βράδυ διαχρονικά κενά του κράτους συνάντησαν το ανθρώπινο λάθος».

«Έκαναν κομματικό τους λάβαρο την πάνδημη οδύνη»

Στη συνέχεια επιτέθηκε στην αντιπολίτευση επειδή, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε μία στάση, που ουδείς διανοήθηκε σε παρόμοιες τραγωδίες, όπως στο Μάτι και την Μάνδρα. «Θέλησαν να κάνουν κομματικό τους λάβαρο την πάνδημη οδύνη. Να μετατρέψουν την οδύνη σε πολιτικό εργαλείο για να χτυπήσουν αυτή την κυβέρνηση και εμένα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σε εκείνο το σημείο κοίταξε προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και είπε: «Θυμάμαι όταν στην επέτειο τον πρώτο χρόνο όταν ντύσατε μαύρη την Κουμουνδούρου. Θα μπορούσαμε και εμεί να είχαμε κάνει το ίδιο το 2019. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά αυτής της παράταξης με την δικιά σας».

«Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε κάποιους από τους μύθους για το δυστύχημα»

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι απουσίασε από την συνεδρίαση της Ολομέλειας για την εξέταση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής των Τεμπών για λόγους αρχής όπως κάνει πάντα όταν εξετάζονται πορίσματα. «Η αλήθεια είναι πάντως ότι δεν μιλήσαμε από τη πρώτη στιγμή όσο θα έπρεπε για την τραγωδία και τα αίτια της. Και πάνω σε αυτό το κενό πληροφόρησης φύτρωσαν τα πιο απίθανα σενάρια συνωμοσίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε κάποιους από αυτούς τους μύθους για αυτό το δυστύχημα. Όσο και να φωνάζετε δεν πρόκειται να με εκνευρίσετε», είπε προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης και τους βουλευτές που εκείνη την ώρα διαμαρτύρονταν.

«Απευθύνομαι σήμερα σε μία κοινωνία που ναι είναι καχύποπτη και θυμωμένη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μίλησε για το βράδυ του δυστυχήματος και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έκρυψε αυτό που είχε συμβεί. Μάλιστα είπε ότι επισκέφτηκε αμέσως τον τόπο του δυστυχήματος και είδε «ό,τι πιο φρικιαστικό έχω δει στην ζωή μου. «Αυτή ήταν η έννοια μου πώς θα πειράξω τους διαλόγους», ανέφερε με σκωπτικό τρόπο ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον μίλησε για τον προφυλακισμένο σταθμάρχη. «Ο άνθρωπος αυτός τραγική φιγούρα είναι προφυλακισμένος με απόφαση της Δικαιοσύνης διότι δεν αμφισβητείται ότι έγιναν 7 παραβιάσεις του κανονισμού ασφαλείας. Και ναι ένα ανθρώπινο χέρι έστειλε το τρένο και αυτό ακούγεται στις συνομιλίες έστειλε το τρένο στην λάθος γραμμή. Υπάρχει ένας άνθρωπος εδώ μέσα που να πιστεύει ότι εάν ο σταθμάρχης είχε κάνει σωστά την δουλειά του θα είχε γίνει το ατύχημα; Γιατί λοιπόν αμφισβητείτε κάτι το οποίο η ίδια η Δικαιοσύνη έχει κρίνει ότι κατά πιθανότητα έχει συμβεί;» αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ουδέποτε δόθηκε εντολή για συγκάλυψη»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «τερατούργημα» την κατηγορία της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση συγκαλύπτει και υποκρύπτει στοιχεία του δυστυχήματος. «Λέτε ότι σπεύσαμε να μπαζώσουμε τον χώρο του δυστυχήματος. Γιατί να το κάνουμε αυτό; Για να συγκαλύψουμε αναρωτιέμαι τι ακριβώς με το μπάζωμα; Όσοι διακινείτε αυτές τις αθλιότητες ξέρετε ότι εκείνη την στιγμή το μέλημα των συνεργείων ήταν πώς θα σηκώσουν τα βαγόνια για να βρουν ποιοι ήταν από κάτω. Αυτό ένοιαζε τους διασώστες», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι άξιο απορίας πώς τέτοια τερατουργήματα μπορούν να δημιουργούν την αίσθηση της αλήθειας. (…) Σας λέω ουδέποτε δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη. Σας κοιτώ στα μάτια. Σας λέω την αλήθεια. Αυτή την αλήθεια δεν μπορείτε να την αμφισβητήσετε», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Επιτέθηκε στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας για τα όσα υποστήριξε για τον νεκρό οδηγό της εμπορικής αμαξοστοιχίας. «Φτάσατε στο σημείο κυρία Κωνσταντοπούλου να επικαλεστείτε τον οδηγό της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Επειδή ήταν εθελοντής μου τάχα με είχε ενημερώσει για το φορτίο. Δεν ντρέπεστε στην μνήμη αυτών των ανθρώπων να λέτε αυτά τα πράγματα. Υπάρχει ένας πατέρας και μία μητέρα αυτού του ανθρώπου. Πώς τολμάτε να εργαλειοποιείτε έτσι τον πόνο του παιδιού, χωρίς ντροπή», είπε ο πρωθυπουργός.

Τι είπε για την σύμβαση 717

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι πράγματι εάν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση 717 θα ήταν πολύ δύσκολο να συμβεί το δυστύχημα στα Τέμπη αν και τοπικά λειτουργούσε το σύστημα και ο σταθμάρχης έβλεπε ότι το τρένο ήταν στην λάθος γραμμή.

Εξήγησε ότι η σύμβαση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο τότε αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης έδωσε 6 παρατάσεις και «έσπασε» την σύμβαση σε δύο κομμάτια. Οι δύο επιλογές που είχε τότε ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Καραμανλής ήταν είτε να καταργήσει την σύμβαση είτε να την ολοκληρώσει. «Η απόφαση του υπουργείου ήταν να ολοκληρωθεί η 717 όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Αυτή είναι μία απόφαση που πάρθηκε σε πολιτικό επίπεδο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο 112 και πώς θα είχαν σωθεί ζωές στο Μάτι εάν είχε υλοποιηθεί. «Ζητήσαμε εμείς ευθύνες από τον κ. Παππά που ήταν τότε υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και δεν υλοποίησε το 112; Και γελάτε κιόλας. Γελάτε. Η Πατρών Πύργου την κάνατε 8 κομματάκια για να βολέψει ο κ. Σπίρτζης τον κ. Καλογρίτσα. Σημαίνει ότι ο κ. Σπίρτζης έχει ποινική ευθύνη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας για όσους έχασαν την ζωή τους στον δρόμο επειδή δεν ολοκληρώθηκε;» ρώτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θ;eμα της ευρωπαίας εισαγγελέως. «Η αρμοδιότητα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας περιορίζεται σε πράξεις που θίγουν τα οικονομικά της ΕΕ», σημείωσε και ανέφερε: «Για όλα τα υπόλοιπα πήρε τις απαντήσεις της από τον Άρειο Πάγο γιατί αφορούν το Σύνταγμα και την ελληνική Δικαιοσύνη. Έχει ξεπεράσει το όριο της αρμοδιότητάς της. Σας φάνηκε χρήσιμη γιατί υποψήφιος ευρωβουλευτής σας είπε να φέρουμε και την ευρωπαία εισαγγελέα για να ρίξουμε την κυβέρνηση».

«Υπουργοί, εννοείτε, ότι ευθύνονται για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Για να κατηγορηθεί κάποιος για ποινικές ευθύνες το Σύνταγμα απαιτεί κατηγορητήριο και Προανακριτική Επιτροπή. Ο κ. Φάμελλος είπε να κάνουμε προκαταρκτική αφηρημένα, χωρίς κατηγορητήριο. Μου θυμίζει τον κ. Πολάκη ο οποίος έλεγε να βάλουμε φυλακή κάποιον πολιτικό μπας και σωθούμε. Αυτό είναι το κράτος δικαίου στη δική σας αντίληψη;», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί Προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε. Και μιας μιλάμε για το άρθρο 86 του Συντάγματος. Το 2007 ήμουν νεοεκλεγμένος βουλευτής. Μαζί με πολύ λίγους άλλους πρωτίστως της ΝΔ είχα καταθέσει πρόταση να αλλάξει και να καταργηθεί η αποσβεστική προθεσμία, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος της παραγραφής στον οποίο εμπίπτει ο υπουργός της δικής σας κυβέρνησης, ο κ. Σπίρτζης. Εμείς αλλάξαμε την παραγραφή και πήγε στα 20 χρόνια. Εμείς δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από καμία παραγραφή. Εμείς το κάναμε αυτό, δεν το κάνατε εσείς», συμπλήρωσε.

Μητσοτάκης για Κασσελάκη: «Κάθε μέρα εξακοντίζει και μία διαφορετική σαχλαμάρα»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη. «Ορκίζεται αύριο από ό,τι καταλαβαίνω», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να πάρει την απάντηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι απολύεται. «Α απολύεται. Ήταν κουραστική θητεία», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

«Ας μάθει λοιπόν ο Κασσελάκης ότι η Δημοκρατία μας γιορτάζει 50 χρόνια ζωής και ακμής και κανείς δεν έχει διανοηθεί να αμφισβητήσει το μεγαλύτερο κεκτημένο της Μεταπολίτευσης, τις ελεύθερες εκλογές και την ομαλή μεταφορά της εξουσίας από τους ηττημένους στους νικητές. Δεν αμφισβητήθηκε ούτε το 2000 όταν η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή Καραμανλή έχασε για 70.000 ψήφους. Για να έρθει να το αμφισβητήσει ποιος; Ο κ. Κασσελάκης. Είναι απλά φαιδρός. Κάθε μέρα εξακοντίζει και μία διαφορετική σαχλαμάρα. Μάλλον θέλει να δημιουργήσει ανοσία στην ανοησία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Φάμελλος: Η μονταζιέρα στα Τέμπη ξεχείλισε το ποτήρι

Ανέβασε τους τόνους κατά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος στην ομιλία του στην Βουλή.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι θα πρέπει να γίνει μία αμερόληπτη έρευνα για όλα τα σκάνδαλα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. «Δεν αρκεί να είναι αποδιοπομπαίος τράγος ο κ. Καραμανλής αλλά πρέπει να απολογηθεί και ο πρωθυπουργός», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Φταίει η αντιπολίτευση για όλες τις αποκαλύψεις σε βάρος της κυβέρνησης; Φταίμε εμείς γιατί γίνεται αυτό το φέιγ βολάν των προσωπικών δεδομένων από την κυρία Ασημακοπούλου; Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης; Τι κι αν ήταν λίγους μήνες μετά τις εκλογές; Θα κρύβουμε την αλήθεια επειδή πέρασε λίγος χρόνος μετά τις εκλογές;» αναρωτήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Και πρόσθεσε: «Ας μην τα κάνατε κύριε Μητσοτάκη. Μας κατηγορείτε ότι εξυπηρετούμε συμφέροντα όταν υπουργοί σας παραιτήθηκαν επειδή συναντήθηκαν με τα συμφέροντα. (…)Έχετε το θράσος να μας κουνάτε και το δάχτυλο».

«Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Δεν θα σας πάρουμε την άδεια. Γνωρίζαμε ότι η πρόταση δυσπιστίας μπορεί να συσπειρώσει την κυβερνητική πλειοψηφία. Την προσυπογράψαμε, όμως, για να μάθει άφοβα η κοινωνία τι κρύβεται πίσω από τις μάσκες σας. Την υποβάλαμε γιατί στηρίζουμε την συνεργασία των προοδευτικών. Γιατί η μονταζιέρα στα Τέμπη ξεχείλισε το ποτήρι», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τραγική και κατώτερη των περιστάσεων η εμφάνιση Καραμανλή στην Βουλή»

Ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσέβαλε την Βουλή αφού δεν εμφανίστηκε στην συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής των Τεμπών. «Ενός εγκλήματος που έγινε επί κυβερνήσεως σας και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και κανένας συμψηφισμός. Δεν θέλατε να μπείτε στο κάδρο κύριε πρωθυπουργέ. Δεν θέλατε να δώσετε απαντήσεις. Σήμερα ήρθατε υποχρεωτικά στην βουλή για να δώσετε απαντήσεις», είπε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτήρισε την χθεσινή εμφάνιση του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μίλησε στην Ολομέλεια, «τραγική» και «κατώτερη των περιστάσεων». Κάλεσε τον πρωθυπουργό να θέσει τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη «ενώπιον των οικογενειών και να τους κοιτάξει στα μάτια και να τους πει ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε με τα μπάζα».

Αναφερόμενος στους βουλευτές της ΝΔ τους ρώτησε «γιατί ακριβώς χαιρόσασταν και γελάγατε και χειροκροτούσατε χθες;» για το χειροκρότημα στην ομιλία του Κώστα Καραμανλή.

«Το 41% εκλήφθηκε ως λευκή επιταγή από την κυβέρνησή σας»

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι το μοτίβο της πολιτικής της κυβέρνησης είναι να υλοποιεί το οικονομικό σχέδιο της χωρίς να υπολογίζει το Σύνταγμα και τους θεσμούς, ενώ εάν κάποιος διαμαρτυρηθεί δέχεται πόλεμο λάσπης. «Πρέπει πάντα κάποιος άλλος να φταίει. Με τέτοια επικοινωνιακή υποστήριξη και ασυλία σας φαίνεται αδιανόητο ότι κάποια από τα Μέσα Ενημέρωσης κάποτε αποκαλύπτουν κάποια από τα παραπτώματα σας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνέχισε: «Το ποσοστό του 41% των εκλογών εκλήφθηκε από την κυβέρνηση σας ως μία λευκή επιταγή και φαίνεται η αλαζονεία σας και το θράσος σας».

«Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν ένα οργανωμένο μηχανισμό εντός του Μεγάρου Μαξίμου που παραβιάζει το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Η παραβίαση του κράτους δικαίου είναι ακροδεξιά πολιτική. Να διερευνήσουμε όλες τις παραβάσεις και να δείξουμε όλες τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: «Στο Μαξίμου είστε απλός ενοικιαστής» – «Ο Καραμανλής έχει το θράσος να το παίζει θύμα»

Σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του στην Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε σε «ένα επιτελικό παρακράτος το οποίο λειτουργεί με όρους που υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον. Που το μόνο που θέλουν είναι να διαιωνίσουν την εξουσία της ΝΔ, ένα κράτος λάφυρο. Αυτή είναι η προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης».

Κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή ότι «έχει το θράσος να το παίζει και θύμα». «Κύριε Μητσοτάκη στο Μαξίμου είστε ένα απλός ενοικιαστής. Πραγματικός ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός. Και με αυτά που κάνετε θα σας βγάλει γρηγορότερα από όσο πιστεύατε και υπολογίζατε», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Ο ελληνικός λαός πέρασε δύσκολα χρόνια με την οικονομική κρίση. Πολύ δύσκολα χρόνια. Τι περίμενε ο απλός πολίτης; Περίμενε αυτές οι νοοτροπίες που οδήγησαν στην χρεοκοπία τα μνημόνια να αποτελέσουν παρελθόν. Περίμενε ένα πολιτικό σύστημα που θα λειτουργεί θεσμικά με διαφάνεια με αξιοκρατία. Περίμενε ένα άλλο υπόδειγμα διακυβέρνησης, δημοκρατικό, δίκαιο συμμετοχικό. Όμως εσείς αποδεικνύετε κάθε μέρα ότι είστε αμετανόητοι, άρρηκτα συνδεδεμένοι με τις παλιές κακές νοοτροπίες. Είναι βαθιά ριζωμένες αυτές οι νοοτροπίες ηγεμονεύουν ακόμα στην ΝΔ», σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Συνεχές μοτίβο: διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για ένα «συνεχές μοτίβο» της κυβέρνησης που αφορά σε «διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία». «Ακόμα και σε αυτό το ζήτημα που συγκλόνισε τον ελληνικό λαό φερθήκατε απάνθρωπα και με ασέβεια», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Από την πρώτη στιγμή το μόνο σας ενδιαφέρον ήταν να επενδύσετε επικοινωνιακά στην κακιά στιγμή και το ανθρώπινο λάθος. Εμείς από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να σπάσουμε την σιωπή που επέβαλε η ΝΔ», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση υποβάθμισε συνειδητά το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για την σύμβαση 717 που εντόπιζε συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες για τους κ.κ. Χρήστο Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή.

«Το αδίκημα της απιστίας δεν είναι κάτι άλλο από ένα αδίκημα διαφθοράς. Σημαίνει διαφθορά κύριε Καραμανλή. Αυτό λέει το πόρισμα. Το πόρισμα αφορούσε αυτές ακριβώς τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή ακριβώς για το αδίκημα που περιγράφει το πόρισμα.

Παράλληλα ανέφερε ότι με τα εξελιγμένα συστήματα προειδοποίησης θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η τραγωδία στα Τέμπη. «Με αυτά τα συστήματα το ανθρώπινο λάθος δεν θα μπορούσε ποτέ να οδηγήσει στην τραγωδία. Μπροστά στην απόπειρα συγκάλυψης και ατιμωρησίας εμείς αποχωρήσαμε από αυτή την Εξεταστική Επιτροπή παρωδία», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Ανάμεσα σας βρίσκεται κύριε Μητσοτάκη ο νοσηρός νους που χάλκευσε τις συνομιλίες»

Μάλιστα σχολίασε και την μονταρισμένη συνομιλία σταθμάρχη – μηχανοδηγού. «Ποιος είναι αυτός ο νοσηρός νους που την ώρα που θρηνούσαμε 57 ανθρώπους είχε την πρωτοβουλία και την προτεραιότητα να πάρει τις συνομιλίες, να τις χαλκεύσει και να τις δώσει στο Πρώτο Θέμα. Τι κάνατε έναν χρόνο; Τίποτα δεν κάνατε γιατί αυτός ο νοσηρός νους είναι ανάμεσα σας όπως ήταν και στις υποκλοπές. Αφού ξέρατε ότι είναι χαλκευμένες οι συνομιλίες γιατί τις επικαλεστήκατε; Μάλλον γνωρίζατε και παραπλανούσατε τον ελληνικό λαό εν γνώσει σας», ανέφερε προς τον πρωθυπουργό ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Δεν θα κρύψετε την αλήθεια πίσω από την χυδαία και θλιβερή σας προπαγάνδα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και πρόσθεσε: «Δεν μπορείτε να πείσετε την κοινωνία όπως στις υποκλοπές ότι δεν τρέχει τίποτα. Θέλουμε να μάθουμε ποιο είναι αυτό το επικίνδυνο και αδίστακτο χέρι».

Ανδρουλάκης για υποκλοπές: Μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στις υποκλοπές και το λογισμικό predator. Το χαρακτήρισε ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο και όχι μόνο μία υπόθεση καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ζήτησε να μάθει που πήγαν τα εκατομμύρια από την πώληση του λογισμικού.

Αναφορικά με τα όσα υποστήριζε τότε η κυβέρνηση για την παρακολούθηση του ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «βέρτιγκο και επικίνδυνο τσίρκο». Μίλησε και για την υπόθεση με τα email που έστειλε η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου σε απόδημους. «Συνεχίζατε να λέτε ψέματα. Γιατί λέτε τόσα πολλά ψέματα; Η ατιμωρησία είναι που σας κάνει να νιώθετε πανίσχυροι. Η οικονομική ελίτ και η ΝΔ νιώθουν μακριά από οποιαδήποτε Δικαιοσύνη. Και αυτός είναι στόχος της πραγματικής συζήτησης. Εάν είχαν πληρώσει αυτοί που έπρεπε για τις υποκλοπές πολλά από αυτά που έγιναν μετά θα τα είχε αποφύγει ο ελληνικός λαός», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Στείλατε Μπρατάκο και Παπασταύρου να καπνίσουν την πίπα της ειρήνης με τα συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα»

«Η συλλογική σας φαυλότητα σας έφερε στο σημείο να με κατηγορήσετε ότι κίνητρο μου για να προτείνω την πρόταση δυσπιστίας στα υπόλοιπα κόμματα είναι η διαπλοκή. Ποια διαπλοκή; Με ποια μίντια; Με ποια οικονομικά συμφέροντα διαπλοκή; Εσείς κ. Μητσοτάκη κατηγορείτε εμένα για διαπλοκή. Ποια συμφέροντα καταγγέλλετε; Αυτά που λέγατε το πρωί της Κυριακής ότι θέλουν να σας ρίξουν και το βράδυ πίνανε ποτάρες με τους πιο στενούς σας συνεργάτες; Τελικά όπως διάβασα καπνίζανε πούρα ο κ. Μπρατάκος και ο κ. Παπασταύρου ή τους στείλατε να καπνίσουν την πίπα της ειρήνης με τα συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα;» αναρωτήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Και συνέχισε: «Ούτε καν οι ψηφοφόροι σας ούτε οι βουλευτές σας δεν σας πιστεύουν. Αν θεωρείτε ότι όλα αυτά που λέμε δεν σας αφορούν δεν θα είχαν παραιτηθεί πριν από λίγο οι πιο στενοί σας συνεργάτες. Τα πράγματα για εσάς κύριε Μητσοτάκη είναι όπως ακριβώς τα λέμε. Ο πυρήνας του προβλήματος, ο πυρήνας της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου και το ξέρετε πολύ καλά».

Παφίλης: Εξελίσσεται ένα δεύτερο έγκλημα που λέγεται συγκάλυψη

«Είμαστε ένα χρόνο και ένα μήνα από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών. Η λαϊκή οργή και αγανάκτηση φουντώνει ακόμα περισσότερο. Γιατί τώρα μετά το ίδιο το έγκλημα αντιλαμβάνεται ότι τώρα εξελίσσεται και ένα δεύτερο έγκλημα που λέγεται συγκάλυψη. Συγκάλυψη με την απαράδεκτη και άθλια προσπάθεια από την πλευρά της κυβερνητικής παράταξης και της κυβέρνησης της ΝΔ να φορτώσει τις ευθύνες στο ανθρώπινο λάθος», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, στη συζήτηση στην Βουλή επί της προτάσεως δυσπιστίας.

«Για ανθρώπινο λάθος μίλησαν τότε όχι μόνο η ΝΔ, αλλά και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων, κρυβόμενοι με φρασεολογία, και σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους. Μόνο το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, μίλησε για προδιαγεγραμμένο έγκλημα, μόνο το ΚΚΕ και κάλεσε τον λαό να βγει στο δρόμο, όταν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι «τώρα πενθούμε». Φυσικά ο λαός δεν τους άκουσε και βγήκε στους δρόμους. Μόνο το ΚΚΕ, όλα αυτά τα χρόνια, προειδοποιούσε και ήταν αντίθετο με την πολιτική της απελευθέρωσης των σιδηροδρόμων της ΕΕ, με το σπάσιμο του ΟΣΕ, με την δραματική μείωση των εργαζομένων του ΟΣΕ, την ιδιωτικοποίηση που υπονομεύει, εκτός των άλλων, και την ασφάλεια των επιβατών», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Παράλληλα επισήμανε ότι στις 7 Φεβρουαρίου του 2023, η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ στους σιδηροδρόμους, που όλα τα προηγούμενα χρόνια μάχονταν ενάντια στην ΔΑΚΕ και στη ΠΑΣΚΕ και τους άλλους εργατοπατέρες προειδοποιούσε ότι έρχεται μεγάλο ατύχημα και δεν θα γίνουν αποδεκτά τα κροκοδείλια δάκρυα. «Αυτό αποδεικνύει απόλυτα ότι ήταν προδιαγεγραμμένο έγκλημα», είπε ο κ. Παφίλης. Και πρόσθεσε ότι «μπορεί να φταίει ο σταθμάρχης, αυτός και κάποιος άλλος, όμως η βασική αιτία είναι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που υπηρετούν το νόμο του καπιταλισμού, τον οποίο νόμο υπερασπίζονται όλα τα κόμματα, και αυτός ο νόμος είναι ότι το κέρδος προηγείται όλων».

Σε αυτό το πνεύμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, σχολίασε συνολικά τη στάση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε σχέση με τη συγκεκριμένη πολιτική, λέγοντας ότι η πολιτική συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών έχει τη σφραγίδα και της ΝΔ, και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Θανάσης Παφίλης αναφέρθηκε στην στρατηγική του κόμματος του να προτείνει την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη. «Το ΚΚΕ πήρε την πρωτοβουλία συγκρότησης της Εξεταστικής Επιτροπής, όταν όλοι οι υπόλοιποι μαγειρεύατε και ψάχνατε να βρείτε διέξοδο. Η πρόταση μας κατατέθηκε με συγκεκριμένο σκεπτικό. Μας λέγατε ότι πάμε να αθωώσουμε το έγκλημα και ότι είμαστε δεκανίκι της ΝΔ. Το λέτε εσείς που έχετε ψηφίσει το 70% των νόμων; Εμείς αναγκάσαμε τη ΝΔ, με αυτή την πρόταση, να την αποδεχθεί. Γιατί η πρόταση για Προανακριτική ήταν προσχηματική. Ξέρατε εκ των προτέρων ότι η δική μας πρόταση θα περνούσε ακόμα και αν δεν συμφωνούσε η Νέα Δημοκρατία. Η δική σας δεν θα περνούσε. Τι θέλατε να κάνετε; Να μην γίνει τίποτα και να καταγγέλλετε τη ΝΔ ότι τα κουκουλώνει επειδή δεν δέχεται τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής», είπε ο κ. Παφίλης απευθυνόμενος στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Και συνέχισε: «Αλήθεια, μια και λέτε για Προανακριτική που σημαίνει πρόταση για συγκεκριμένες κατηγορίες, στο πόρισμα σας, και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που δεν κατέθεσε πόρισμα, που είναι οι ποινικές ευθύνες; Μόνο το ΚΚΕ κατέθεσε συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες, συγκεκριμένο κατηγορητήριο».

«Συνεπώς η πρόταση Εξεταστικής του ΚΚΕ βοήθησε να ανοίξει η συζήτηση, να κρατηθεί ζωντανή, να καταγραφούν οι πολιτικές και οι ποινικές ευθύνες, για να φανεί ποιος υλοποίησε την πολιτική για το σπάσιμο του ΟΣΕ, ποιος την ιδιωτικοποίηση του κερδοφόρου κομματιού, δηλαδή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ», υπογράμμισε ο Θανάσης Παφίλης.

«Εμείς πρόταση μομφής και δυσπιστίας κάνουμε από την επομένη των εκλογών. Την κάνουμε εκεί που έχει αξία. Εμείς λέμε Τέμπη, Μάτι, Εύβοια, Δαδιά, Θεσσαλία, είναι φυσική συνέπεια της πολιτικής κέρδος-όφελος, που όλοι σας υπερασπίζεστε», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Ο κ. Παφίλης, αναφέρθηκε και στο θέμα της ΛΑΡΚΟ. «Κλείνουν τη ναυαρχίδα της ελληνικής βιομηχανίας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και ανέγνωσε την επιστολή των μαθητών του Γυμνασίου της Λάρυμνας προς τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και τους βουλευτές, που μεταξύ άλλων αναφέρει: «Σκεφτήκαμε ότι ίσως έτσι καταφέρουμε να ακουστούμε. Ελπίζουμε να φτάσει σε εσάς να τη διαβάσετε. Ξέρετε, δεν είναι εύκολο για έναν μαθητή να ζει τα τελευταία τέσσερα χρόνια της ζωής του με προθεσμίες, περιμένοντας επενδυτές και αναμένοντας κάθε φορά αποφάσεις….Μεγαλώσαμε περιμένοντας να μάθουμε από τους άλλους τι πρόκειται να γίνει με τις ίδιες μας της ζωές, και έχουμε ακούσει πάρα πολλά….».

Στίγκας: Επειδή υπάρχουν νεκροί που πρέπει να δικαιωθούν, συντασσόμαστε με την πρόταση μομφής

Τα βέλη του σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία έστρεψε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, στην ομιλία του στην Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «επειδή υπάρχουν νεκροί, που πρέπει να δικαιωθούν, συντασσόμαστε με την πρόταση μομφής και ψηφίζουμε “ναι”».

«Όλοι όσοι κυβέρνησαν τη χώρα πήραν στο λαιμό τους 57 ψυχές», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο Βασίληε Στίγκας, ενώ προσέθεσε: «ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία είναι τα τρία κόμματα που έσυραν την Ελλάδα στη δίνη των μνημονίων, του υπέρογκου χρέους και της απόλυτης καταστροφής. Η συμφορά των Τεμπών ήρθε, λοιπόν, να χαράξει μια βαθιά τομή στον εμπαιγμό του ελληνικού λαού. Η επί χρόνια κοροϊδία τους έπιασε ταβάνι. Τα παραμύθια των κακών λύκων έφθασαν να είναι τόσο κραυγαλέα που πλέον δεν πείθουν κανέναν».

Αφού τόνισε ότι το κόμμα του «αποδοκιμάζει και καταδικάζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης», ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, αναφέροντας: «Θεωρούμε απαράδεκτη και ύβρη προς τους Έλληνες ψηφοφόρους τη θεωρία του κ. Ανδρουλάκη και όσων τον ακολουθούν περί ύπαρξης “δημοκρατικού τόξου”. Τολμάτε να χωρίζετε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες σε κατηγορίες, ανάλογα το κόμμα που ψηφίζουν; Ντροπή σας. Όλοι είναι ίσοι. Μην ονειρεύεστε επαναφορά διακρίσεων και διαχωριστικών γραμμών. Ο υπό αναχώρηση μετά τις ευρωεκλογές αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πώς μετράει τη δημοκρατία; Δηλαδή, μας λέει πως αυτός είναι δημοκράτης και εμείς οι υπόλοιποι δεν είμαστε. Πως πρέπει να συνεννοηθούμε και να συνταχθούμε με ένα κόμμα όπου το θράσος περισσεύει. Και τόλμησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και κατέθεσαν και υπόμνημα οι δημοκράτες κατά των “Σπαρτιατών”, για να μην πάρουμε την κρατική χρηματοδότηση. Αγνοεί τους 250.000 πολίτες που μας ψήφισαν. Οι τυμβωρύχοι και οι πολιτικοί απατεώνες που καταλήστεψαν την Ελλάδα και βίασαν τον ελληνικό λαό έγιναν τώρα και δικαστές. Τώρα θυμήθηκαν ότι δεν είναι καλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη και πρέπει να κατατεθεί μομφή εναντίον της, Δεν έχουν ευθύνες και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτή την τραγωδία; Με αυτή την αθλιότητα του σιδηροδρομικού δικτύου;».

Συνεχίζοντας την κριτική του προς το ΠΑΣΟΚ ο Βασίλης Στίγκας είπε: «Πριν από ένα μήνα γιατί συντάχτηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε το νομοσχέδιο των ομοφυλόφυλων, ενώ θα μπορούσαν μαζί να διεμβολίσουν τη ΝΔ και να μην αφήσουν να περάσει ο νόμος έκτρωμα, που προσβάλλει τη χώρα μας».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Εμείς, ως κόμμα, υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία, δίνουμε μάχη για ισονομία και ισοπολιτεία. Ένα κορυφαίο ζήτημα για εμάς είναι και παραμένει η μεγάλη τραγωδία στα Τέμπη. Οι οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους δεν μπορούν ακόμη να συνέλθουν. Και δεν θα συνέλθουν ποτέ. Η δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη αποδοθεί».

Βελόπουλος για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικό λάθος η πρόταση δυσπιστίας

Αιχμές κατά της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΠΑΣΟΚ άφησε στην ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι έκαναν «μέγα πολιτικό λάθος» με την πρόταση δυσπιστίας και συσπείρωσαν την ΝΔ. «Στο ΠΑΣΟΚ τα αυτονόητα δεν καταλαβαίνετε. Στηρίξατε μία παραπαίουσα κυβέρνηση δημοσκοπικά. Την συσπειρώσατε με την πρόταση αυτή. Ήταν λάθος πολιτικό. Τους στηρίξατε σε ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσαμε να τους ρίξουμε. Θα μπορούσαμε να απαλλαγούμε από την κυβέρνηση με τον γάμο των ομοφυλοφίλων» σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

«Σήμερα θα πέσουν οι μάσκες. Σήμερα θα ακουστούν πολλά σήμερα θα πέσουν οι μάσκες όλων», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Κατήγγειλε ότι τα μπάζα που αφαιρέθηκαν από Τέμπη έχουν μεταφερθεί σε ιδιωτικό χώρο.

Αναφορικά με την συνομιλία του σταθμάρχη με τον μηχανοδηγό που έχει μονταριστεί ο Κυριάκος Βελόπουλος αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα που δηλώνουν ότι βουλευτής της ΝΔ ήταν αυτός που πήγε το υλικό μονταρισμένο σε εφημερίδα.

«Επειδή όλοι κρύβετε την αλήθεια από τον ελληνικό λαό. 1 Μαρτίου 2023 τρία στελέχη του ΟΣΕ βρέθηκαν στην οδό Καρόλου εκεί που υπάρχει καταγραφικό συνομιλιών. Δεν επέτρεψαν σε κανένα άλλο στέλεχος να είναι εκεί. Τους έδιωξαν όλους. Αναχωρούν στις 11 το πρωί με μαύρο τζιπ. Ένας ήταν ο Κώστας Χρυσάγης. Ο άνθρωπος που έχασε συμπωματικά την ζωή του μετά από λίγες μέρες εκεί στην Βουλιαγμένη από ένα τροχαίο δυστύχημα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

«Παρακαλάτε τον κάθε ολιγάρχη να μην σας κάνει κριτική»

«Ο άλλος ήταν ο άνθρωπος που διορίσατε μεταβατικό πρόεδρο του ΟΣΕ ο κ. Τερεζάκης. Πώς είναι δυνατόν να έχουν το υλικό από την 1η Μαρτίου αλλά η ΕΛΑΣ να το πάρει 4 Μαρτίου; Σε ποια σοβαρή χώρα συμβαίνουν αυτά;», αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι οι υπάλληλοι του ΟΣΕ κατέβαλαν υψηλά ποσά για να αφεθούν ελεύθεροι από την φυλακή. Μάλιστα σχολίασε και σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστίας» που ρωτάει εάν πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ. «Συνεργάτης του πρωθυπουργού συναντήθηκε με αξιωματούχο του ΟΣΕ; Τον διαβεβαίωσε ότι θα πάει φυλακή αλλά θα ανταμειφθεί;», ρώτησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Επιπλέον στράφηκε προς τα έδρανα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και είπε: «Ο αρχηγός σας χθες έλεγε ότι συναντήθηκαν κάποιοι υπουργοί με έναν ολιγάρχη. Γιατί φοβήθηκε ο πρόεδρος σας να πει το όνομα; Βαγγέλης Μαρινάκης».

«Τόσο πολύ φοβάστε τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Αλαφούζο και θα κυβερνήσετε την Ελλάδα; Ο Μάκης (σ.σ. Βορίδης) το καταλαβαίνω είναι χρόνια φίλος με τον κ. Μαρινάκη. Που καταντήσατε την παράταξη. Να παρακαλάτε κάθε ολιγάρχη να μην σας κάνει κριτική. Θα σας κάνει κριτική όποιος θέλει όταν θέλει αρκεί να έχει δίκιο» είπε στους βουλευτές της ΝΔ.

Νατσιός: Συνειδητά τα χειροκροτήματα, οι χειραψίες και τα συγχαρητήρια μετά τις γραφικές ατάκες του Καραμανλή

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, κατά την ομιλία του στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας, ενώ κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή για συγκάλυψη των ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

«Κάποτε λέγαμε το κράτος δεν υπάρχει, το κράτος είναι ανοργάνωτο, το κράτος προσπαθεί και δεν μπορεί. Κάποτε η κοινωνία λύγιζε με τις υποτιθέμενες ταπεινές συγγνώμες, τις κενές υποσχέσεις, τα κροκοδείλια δάκρυα και την φαινομενική εξάντληση της κυβέρνησης», ανέφερε ο Δημήτρης Νατσιός.

Όπως είπε στη συνέχεια, «η δολοφονία 57 ψυχών στα Τέμπη βαπτίστηκε τραγικό δυστύχημα λόγω ανθρωπίνου λάθους και όχι έγκλημα». «Χυδαιότητα είναι η συγκάλυψη αυτού του δολοφονικού εγκλήματος από τον κύριο Καραμανλή, όχι η ομολογία της αλήθειας από την αρχηγό πολιτικού κόμματος που “έσπασε τα νεύρα” του προέδρου της Βουλής. Ο Πρόεδρος ενοχλήθηκε από την κυρία Κωνσταντοπούλου και όχι από την απεγνωσμένη και απολύτως απρόσφορη προσπάθεια της κυβέρνησης να μας πείσει ότι όντως αποφάσισε η δικαιοσύνη και όχι η κυβερνητική πλειοψηφία. Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, οι φωτιές σε όλη την Ελλάδα είναι απρόβλεπτη κλιματική αλλαγή όχι έλλειψη πάσης φύσεως υποδομής. Ο αγώνας για την ανθρώπινη ζωή περιορίζεται στο γάμο των ομοφυλοφίλων και στην επικράτηση της τεκνοθεσίας έναντι της υιοθεσίας. Ούτε λόγος για την πείνα, την αρρώστια και την οικονομική εξαθλίωση, που εσείς οι ίδιοι φέρνετε στους συμπολίτες μας», τόνισε ο πρόεδρος της Νίκης.

Απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, είπε: «Τι προσόντα κατέχετε για να μπορείτε να κυβερνάτε αυτή την κοινωνία; Τι έχετε να προσφέρετε στον πολίτη αυτής της χώρας, στον οικογενειάρχη, στο παιδί του, στον νεαρό φοιτητή, στον εργαζόμενο, στον αγωνιστή της καθημερινότητας; Μπροστά σε αυτό τον κόσμο ομιλείτε κύριοι Υπουργοί, κύριοι συνάδελφοι βουλευτές. Απέναντι σε αυτή την κοινωνία στέκεστε».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νίκης, «η λέξη “υπουργός” σημαίνει υπηρέτης και βοηθός από τα συνθετικά υπό και έργον. Η δε λέξη πρωθυπουργός σημαίνει ο πρώτος βοηθός και υπηρέτης, από τα συνθετικά πρώτος και υπουργός. Αυτή είναι η ιδιότητά σας, που παγκοσμίως θεωρείται λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Πώς ακριβώς την υπηρετείτε; Τι έργο επιτελείτε και για ποια κοινωνία δουλεύετε; Μια κυβέρνηση, μία οποιαδήποτε αρχή που δεν αφουγκράζεται τον παλμό του λαού της και προσπαθεί με μανία να ρίξει τα θεμέλια της είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Μια κοινωνία χωρίς αρχές, μια κοινωνία που αμφισβητεί τα πάντα και δεν έχει κανένα σημείο αναφοράς δεν έχει μέλλον και εσείς μια τέτοια κοινωνία παλεύετε να φτιάξετε».

«Δεν είναι ζήτημα ιδεολογίας και φιλοσοφίας, τα προβλήματα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι τόσο βιοτικής σημασίας που κανείς δεν μπορεί να διαπραγματευτεί ή να διαφωνήσει με τη λύση που απαιτείται», συνέχισε και συμπλήρωσε: «Αν πραγματικά ενδιαφερόσασταν για την κοινωνία που ισχυρίζεστε ότι εκπροσωπείτε και προστατεύετε δεν θα είχατε την δική σας προσωπική και εγωιστική ατζέντα. Ούτε θα εφαρμόζατε τη στρατηγική που εφαρμόζετε. Πήρατε από τον κόσμο το ψωμί, του δίνετε ψίχουλα και μιλάτε για πρόοδο. Τραγική σύμπτωση ότι αυτό δεν είναι στοιχείο ούτε της δημοκρατίας, ούτε της δεξιάς, ούτε της αριστεράς, ούτε της παγκοσμιοποίησης. Επομένως και η ιδεολογική μάχη που δίνετε ορίζοντας την αμαρτία, την αγάπη, τη ζωή και την ελευθερία απώτερο σκοπό έχει την επικράτηση των καθαρά δικών σας προσωπικών συμφερόντων».

«Η κοινωνία υπέστη παντός είδους εξαθλίωση και βλέπουμε τις συνέπειες αυτού μέρα με τη μέρα. Η βία όλο και αυξάνεται, τα παιδιά μας ξεσπούν, τα εγκλήματα αμέτρητα, η κοινωνία διχάζεται με το παραμικρό. Κάθε μέρα πορείες και διαμαρτυρίες, ο κόσμος αγανακτεί και το αναγνωρίζει μέχρι και η Ευρώπη αλλά εσείς δεν ακούτε. Πώς να ακούσετε κύριοι, όταν μόνο τα ροδάκια της καρέκλας σας ακούτε;», τόνισε ο πρόεδρος της Νίκης.

Καταλήγοντας είπε: «Πού να ακούσει ο κύριος Καραμανλής που τόσο τον έχει θολώσει αυτή η αδικαιολόγητη του έπαρση και αλαζονεία; Η οποία ακόμα να καταλάβουμε από που προκύπτει. Σίγουρα, δεν προκύπτει από το ανύπαρκτο έργο του, εκτός κι αν πραγματικά ήθελε να μείνει στην ιστορία ως ανίκανος σε βαθμό κακουργήματος. Στην κυριολεξία κακουργήματος όντας υπεύθυνος για τον θάνατο 57 ανθρώπων. Ευτυχώς δεν κρύφτηκε και ένα μήνα μετά την παραίτηση του υπέβαλε υποψηφιότητα ξανά. Τόσο τίμιος που ενώ ωρυόταν για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου, δέχτηκε να καταθέσει ως μάρτυρας μπροστά στην εξεταστική επιτροπή στην οποία πλειοψηφούσε το κόμμα του. Ευτυχώς, η ανάκριση ήταν επαρκέστατη και αυστηρότατη και ο κύριος Καραμανλής μας έλυσε όλες τις απορίες. Πάλι καλά που οι συνάδελφοι του δεν τον προστατεύουν και δεν τον κρύβουν και συνειδητά καταψήφισαν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Συνειδητά τα χειροκροτήματα, οι χειραψίες και τα συγχαρητήρια μετά τις γραφικές του ατάκες περί κατανόησης και πόνου λόγω της τραγωδίας. Όπως συνειδητά και ο κύριος Καραμανλής απέφυγε να κοιτάξει οπουδήποτε αλλού πέρα από τους θερμούς υποστηρικτές του. Ίσως αυτό να είναι και άλλη μια τρανή απόδειξη της ενοχής του».

Κωνσταντοπούλου: Το χειροκρότημα σε Καραμανλή δείχνει την «γραμμή» Μητσοτάκη, δηλαδή «προστατεύστε τον»

Επίθεση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση εξαπέλυσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας.

«Κύριε Μητσοτάκη είστε ο μεγάλος απών ενώ συμπληρώνονται 48 ώρες από την έναρξη της συζήτησης για την πρόταση μομφής που συνδέεται με πράξεις συγκάλυψης δικές σας και της κυβέρνησης σας για το έγκλημα των Τεμπών», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Και συνέχισε: «Χάθηκαν 57 άνθρωποι. Αφαιρέθηκε η ζωή από 57 ανθρώπους. Αφαιρέσατε την ζωή από 57 ανθρώπους. 57 ψυχές ζητούν δικαίωση. 57 ψυχές ζητούν δικαίωση. 57 ψυχές ζητούν δικαίωση. Και μαζί τους ζητούν δικαίωση οι γονείς οι συγγενείς οι οικογένειες. Ζητούν δικαίωση οι τραυματίες, θύματα σας. Ζητεί δικαίωση ο νεαρός που ακόμη 13 μήνες μετά παλεύει μεταξύ ζωής ή θανάτου. Ζητεί δικαίωση η Εριέττα που δεν βρέθηκε ίχνος της μέχρι σήμερα».

«Ζητούν δικαίωση 57 άνθρωποι, άνθρωποι που βρίσκονταν στην ευθύνη σας. Που βρίσκονταν στο έλεος σας. Και παραβιάσατε τους ιερούς κανόνες του ανθρώπινου καθήκοντος και μετά του πολιτικού να μην αφήσετε αυτούς τους ανθρώπους ανυπεράσπιστους. Να μην πετάξετε τις ζωές τους τις υπάρξεις τους», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Σεβαστείτε την μνήμη αυτών των ανθρώπων»

Σε εκείνο το σημείο η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας έκανε μία ολιγόλεπτη παύση και είπε, απευθυνόμενη, στα έδρανα της ΝΔ: «Θα σας παρακαλέσω να προσπαθήσετε να σεβαστείτε αυτούς τους ανθρώπους, τη μνήμη τους το βίωμα τους αυτές τις λίγες ώρες που υποχρεώνεστε να βρίσκεστε με αίτηση μας στην Βουλή για να απολογηθείτε πρώτα απ’ όλα ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Καραμανλής».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η σημερινή ψηφοφορία θα γραφτεί στην Ιστορία. «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αποψινή σας ψήφος είναι ψήφος που θα σας συνοδεύει για πάντα. Όπως για πάντα έχασαν την ζωή τους οι 57 άνθρωποι. Είναι ψήφος που θα σας στιγματίσει για πάντα και η παρουσία σας εδώ στη Βουλή είναι εκείνη που ήδη έχει γραφτεί στην ιστορία όπως γράφτηκε στην ιστορία η χθεσινή έξαλλη επιβράβευση του υπόλογου, υπαίτιου και ποινικά υπεύθυνου υπουργού Κώστα Καραμανλή από σύσσωμη την κοινοβουλευτική σας ομάδα που ανέλαβε την ευθύνη», ανέφερε προς τους βουλευτές της ΝΔ η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Ο κ. Καραμανλής χθες καταχειροκροτήθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα σας. Γιατί κύριοι; Ζήτησε συγγνώμη; Είπε ότι έκανε λάθος; Όχι, είπε ότι τα έκανε σωστά. Ανέλαβε πραγματική ευθύνη; Όχι. Εξήγησε για ποιο λόγο αγνοούσε τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων; Όχι», τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας. Παρατήρησε ότι ο Κώστας Καραμανλής χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ «σαν πρωθυπουργός» και αυτό «αντικατοπτρίζει την γραμμή του κ. Μητσοτάκη: ‘’Προστατεύστε τον’’».

Κωνσταντοπούλου: Γνωρίζετε την πραγματική κατάσταση στον σιδηρόδρομο

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι γνώριζε πώς λειτουργούσε ο σιδηρόδρομος αλλά μέρες πριν «το έγκλημα των Τεμπών» ο Κώστας Καραμανλής διαφήμιζε τις υπηρεσίες του. «Διαφημίζατε την ασφάλεια των σιδηροδρόμων ενώ γνωρίζατε αυτά που απλοί πολίτες οι φοιτητές οι απλοί άνθρωποι δεν γνώριζαν. Γνωρίζατε αυτά τα οποία δεν λέγατε και τα παρασιωπούσατε, τα κουκουλώνατε, τα συγκαλύπτατε όπως προσπαθείτε να συγκαλύψετε τις ευθύνες σας», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Μάλιστα κατήγγειλε ότι αποφασίστηκε σήμερα να κοπούν από τον κατάλογο 60 ομιλητές προκειμένου να «κλείσει άρον άρον» η σημερινή διαδικασία. «Όπως άρον άρον αποφασίσατε να κλείσετε και την Εξεταστική Επιτροπή. Όπως άρον άρον ολοκληρώσατε την εξέταση των μαρτύρων και επί 6 μέρες παριστάνατε ότι δεν έχουν φτάσει τα έγγραφα της ανάκρισης. Για 6 μέρες κρύβατε την δικογραφία και παρίστανε και ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής και ο πρόεδρος της Βουλής ότι δεν έχουν παραλάβει τα έγγραφα. Κρύβατε τις ευθύνες σας και κρύβατε τα στοιχεία που οδηγούν στις ευθύνες σας», σημείωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σημείωσε ότι ο εργαζόμενος του ΟΣΕ δεν κλήθηκε να καταθέσει γιατί θα έλεγε την πραγματική κατάσταση που επικρατούσε στους σιδηροδρόμους. «Τα ξέρατε και γι’ αυτό δεν θέλατε ο συγκεκριμένος εργαζόμενος που έχει καταγγείλει και ξανακαταγγείλλει, να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή που κλείσατε άρον άρον», ανέφερε η πρόεδρος της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

«Την αντικειμενική ευθύνη αναλαμβάνει ο σταθμάρχης ρουσφέτι σας»

Επιπλέον απάντησε και στην άποψη ότι ο σταθμάρχης έχει αναλάβει την ευθύνη για το δυστύχημα στα Τέμπη. «Λέτε ότι έφταιξε ο σταθμάρχης μόνον και οι δύο μηχανοδηγοί. Δηλαδή οι δύο νεκροί και ο σταθμάρχης ρουσφέτι σας. Παραδέχθηκε ο σταθμάρχης το σφάλμα του; Ξέρετε τι ανέλαβε ο σταθμάρχης; Την αντικειμενική ευθύνη. Όπως αναλάβατε και εσείς. Ο σταθμάρχης λέει τα ίδια που λέει ο κ. Καραμανλής και ο κ. Μητσοτάκης», εξήγησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Και πρόσθεσε: «Την αντικειμενική ευθύνη αναλαμβάνει ο σταθμάρχης ρουσφέτι σας. Επειδή είναι πρόκληση για τα θύματα για τους επιζώντες για τις οικογένειες να μας λέτε ότι συνέτρεξαν οι παραβιάσεις του κώδικα των τρένων γνωρίζατε –και θα καταθέσω σχετικά τις σελίδες 46 και 47 του πορίσματος Γεραπετρίτη- όπου καταγράφονται οι παραβιάσεις, το απόλυτο μπάχαλο που επικρατούσε στα τρένα και ότι οι παραβιάσεις ήταν καθημερινές συνεχείς. Μόνο την ημέρα του εγκλήματος είχε παραβιαστεί κατ’ επανάληψη ο κώδικας».

«Μπαζώσατε τον χώρο γιατί επιχειρήσατε να καλύψετε τις ευθύνες σας»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη. «Μπαζώσατε τον χώρο γιατί επιχειρήσατε να καλύψετε τις ευθύνες σας», τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία.

«Πρέπει να απαντήσετε και να απαντήσει και ο κύριος Μητσοτάκης. Τελικά όταν λέγατε ότι δεν θα γίνουμε η χώρα του μπλάνκο αφήνατε να γίνουν κινήσεις και μπαζώματα για να καλυφθεί τι άλλο υπήρχε εκεί εκτός από τα συντρίμμια του τρένου και ό,τι υπήρχε από τους ανθρώπους;» ρώτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να πέσει – Ένταση με Λαζαρίδη

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης από το βήμα της Βουλής κατά την τρίτη μέρα της συνεδρίασης για την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πρωτοφανή επιχείρηση συγκάλυψης» την ημέρα του δυστυχήματος των Τεμπών. «Η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να φύγει. Πρέπει να πέσει. Να τελειώνουμε με το καθεστώς της ανομίας και της προσβολής στην Δημοκρατία», τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Σε εκείνο το σημείο είπε προς τον υπουργό Επικρατείας: «Γελάτε κύριε Βορίδη. Δεν πάει άλλο». Από τα έδρανα της ΝΔ παρενέβη εκτός μικροφώνου ο Μακάριος Λαζαρίδης για το γεγονός ότι ο Αλέξης Χαρίτσης ζήτησε να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Πρόταση δυσπιστίας έχουμε κύριε Λαζαρίδη, οπότε ναι πρέπει να πέσει η κυβέρνηση. Έχετε στο μυαλό σας άλλα καθεστώτα προφανώς. Περάσανε αυτές οι εποχές», απάντησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς.

Οι βουλευτές της ΝΔ άρχισαν να απαντούν και τότε ο Αλέξης Χαρίτσης είπε αντιπρόεδρο της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη: «Τώρα τι θα γίνει κυρία πρόεδρε, τι θα γίνει εδώ με τους εκλεκτούς συναδέλφους;». «Θα παρακολουθήσουν ήσυχοι», είπε η Όλγα Γεροβασίλη.

«Άκουγα την ομιλία του κ. Βορίδη που συμπύκνωνε την κυβερνητική γραμμή. Είναι ο άνθρωπος που αναλαμβάνει τις δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές και έχει αναλάβει το ρόλο του συνηγόρου υπεράσπισης του πρωθυπουργού και του κ. Καραμανλή», σημείωσε ο Αλέξης Χαρίτσης. Επιπλέον κατηγόρησε τον Μάκη Βορίδη ότι «κατέφυγε και σε μία βαρύτατη μομφή. Είπε ότι η αριστερή αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο πόνο. Αυτό αρκεί για να πειστούμε ότι δεν έχετε καταλάβει απολύτως τίποτα. Δεν έχει καταλάβει την προσβλητική σας συμπεριφορά. Δεν έχετε καταλάβει τον πόνο των συγγενών των θυμάτων», ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Αναφορικά με όσα είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης ότι «όποιος λέει για μπαζώματα είναι για τα μπάζα» ο Αλέξης Χαρίτσης ζήτησε την παραίτηση του.

«Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής»

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς απευθύνθηκε προς τα έδρανα της ΝΔ, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να κρύβεστε πίσω από τις συνεχείς επικλήσεις ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα κάνει την δουλειά της».

Στη συνέχεια κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «γνωρίζει πολύ καλά ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν μπορεί να κάνει την δουλειά για τον κ. Καραμανλή γιατί προστατεύεται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών». Ζήτησε λοιπόν από τον πρωθυπουργό να ζητήσει την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα ερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Κώστα Καραμανλή.

«Περιμένουμε σήμερα εδώ από τον πρωθυπουργό της χώρας αντί να έρθει- όπως μαθαίνουμε- για να προσβάλλει την νοημοσύνη μας και να μας πει ότι υπάρχουν κάποια σκοτεινά κέντρα και οικονομικά συμφέροντα που επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης (..) Αλήθεια θα το ακούσουμε αυτά από τον. Μητσοτάκη; Ότι η κυβέρνηση που έχει και είχε την μεγαλύτερη ασυλία από τα Μέσα Ενημέρωσης κινδυνεύει να πέσει από οικονομικά συμφέροντα; Περιμένω να πάρει την πρωτοβουλία και να ζητήσει ο ίδιος την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Για να αποφασίσει η Δικαιοσύνη», σημείωσε ο Αλέξης Χαρίτσης.

«Μην παραμυθιάζετε άλλο την ελληνική κοινωνία. Δεν γίνεται άλλο ανεκτή αυτή η υποκρισία και αυτή η προσβολή στην μνήμη των θυμάτων και των οικογενειών τους», είπε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς.

«Δηλώσαμε πρώτοι ότι δεν πάει άλλο, ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πέσει και είμαστε εδώ για να πούμε ότι η Αριστερά θα είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Δεν παίζουμε παιχνίδια. Δεν μας ενδιαφέρουν και δεν εμπλεκόμαστε σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Δεν θεωρούμε αυτή την συζήτηση ως μία ανούσια κοκορομαχία», κατέληξε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Ένταση με Βελόπουλο και Ανδρουλάκη: «Εγώ είμαι του Ανδρέα Παπανδρέου, του περήφανου ΠΑΣΟΚ» – «Έχει το θράσος να μιλάει, θα τρελαθούμε»

Άναψαν τα αίματα, για ακόμη μία φορά στην Ολομέλεια της Βουλής, μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, και του πρόεδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, κατά την διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας.

Ο κ. Βελόπουλος ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη. «Αναφέρομαι σε αυτόν, γιατί ως Πόντιος, κατά το ήμισυ, του χρωστάω τον αγώνα που έκανε και επέβαλλε αυτό το κοινοβούλιο να αναγνωρίσει την ποντιακή γενοκτονία. Του το χρωστάμε όλοι. Ήταν το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ. Ανδρέας Παπανδρέου. Όχι το σημιτικό ΠΑΣΟΚ, το σημερινό. Ουδεμία σχέση έχει εκείνο το ΠΑΣΟΚ, με αυτό» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, αφήνοντας αιχμές.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, άσκησε και πάλι κριτική στο ΠΑΣΟΚ που κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας. «Όταν ήμουν εγώ στο ΠΑΣΟΚ εσείς δεν ήσασταν. Εγώ είμαι του Ανδρέα Παπανδρέου και του περήφανου ΠΑΣΟΚ, ούτε του Βενιζέλου ούτε του Σημίτη», είπε και ρώτησε τον κ. Ανδρουλάκη: «Γιατί κάνατε το λάθος το πολιτικό και τους συσπειρώσατε;».

Στη συνέχεια, παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ανδρουλάκης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, έκανε αναφορά στις υποκλοπές και απάντησε σε έντονο και ειρωνικό ύφος στον κ. Βελόπουλο λέγοντας: «Έχουν κληθεί όλοι από την Δικαιοσύνη εκτός από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου. Και λέμε  “γιατί συζητάμε για το Κράτος Δικαίου στην χώρα ας”. Ακόμη και το πιο απλό, να ταυτοποιηθούν οι στόχοι predator με τους υπό παρακολούθηση στόχους της ΕΥΠ, γιατί δεν επιτρέψατε να γίνει αφού είστε τόσο άνετοι με την ιστορία των υποκλοπών; (…). Τελικά ποιοι ήταν οι εκβιαζόμενοι, αυτοί που πήγαν στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη ή αυτοί που δίνουν τα ρέστα τους για να ξεπλυθεί η -τότε- παρέα του Μαξίμου; Οι υπουργοί σας διαδίδουν ψέματα (…).

Αποκορύφωμα της συγκάλυψης, της παρεμπόδισης η συμφωνία με τον κ. Βελόπουλο, που έχει το θράσος να μιλάει για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Θα τρελαθούμε… Ο κ. Βελόπουλος… Ο οποίος μόλις δυσκολευτήκατε, έγινε το αποκούμπι σας, το δεκανίκι σας. Για να έχετε την σχετική απαιτούμενη πλειοψηφία να αλλάξετε την σύνθεση της ΑΔΑΕ για να μην γίνει αυτό που λέμε. Να αποκαλυφθεί το ενιαίο κέντρο Predator-ΕΥΠ. Τα βρήκατε με τον Βελόπουλο, για να φρενάρετε τις έρευνες».

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ