Live – Βουλή: Άρχισε η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας

Ολοκληρώνεται το βράδυ η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με την διενέργεια της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για τις 21:00 το βράδυ. Από το απόγευμα ξεκίνησαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Στο βήμα της Βουλής έχουν ήδη ανέβει ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νάτσιος και ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Αυτή την ώρα στο βήμα βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Δείτε απευθείας από τη Βουλή τη συζήτηση:

  • Ανέβασε τους τόνους κατά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στην ομιλία του στην Βουλή. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι θα πρέπει να γίνει μία αμερόληπτη έρευνα για όλα τα σκάνδαλα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. «Δεν αρκεί να είναι αποδιοπομπαίος τράγος ο κ. Καραμανλής αλλά πρέπει να απολογηθεί και ο πρωθυπουργός», είπε χαρακτηριστικά.
  • Σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «ένα επιτελικό παρακράτος το οποίο λειτουργεί με όρους που υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον, ενώ κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή ότι «έχει το θράσος να το παίζει και θύμα». «Ανάμεσα σας βρίσκεται κύριε Μητσοτάκη ο νοσηρός νους που χάλκευσε τις συνομιλίες», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφερόμενος στα περί μονταρισμένης συνομιλίας σταθμάρχη – μηχανοδηγού στα Τέμπη.
  • Αιχμές κατά της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΠΑΣΟΚ άφησε στην ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος«Σήμερα θα πέσουν οι μάσκες. Σήμερα θα ακουστούν πολλά σήμερα θα πέσουν οι μάσκες όλων», είπε ο κ. Βελόπουλος και κατήγγειλε ότι τα μπάζα που αφαιρέθηκαν από Τέμπη έχουν μεταφερθεί σε ιδιωτικό χώρο.
  • Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξαπέλυσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου από το βήμα της Βουλής. «Η σημερινή ψηφοφορία θα γραφτεί στην Ιστορία», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και απευθυνόμενη στους βουλευτές της ΝΔ είπε: «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αποψινή σας ψήφος είναι ψήφος που θα σας συνοδεύει για πάντα. Όπως για πάντα έχασαν την ζωή τους οι 57 άνθρωποι».
  • Με εκατοντάδες έγγραφα εμφανίστηκε στο βήμα της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου, για την ομιλία της επί της πρότασης δυσπιστίας.
  • Τα βέλη του σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία έστρεψε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, στην ομιλία του στην Βουλή σημειώνοντας ότι «επειδή υπάρχουν νεκροί, που πρέπει να δικαιωθούν, συντασσόμαστε με την πρόταση μομφής και ψηφίζουμε “ναι”».
  • Πυρά κατά της κυβέρνησης έστρεψε ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, ο οποίος αναφερόμενος στη χθεσινή ομιλία του Κώστα Αχ. Καραμανλή είπε πως συνειδητά «απέφυγε να κοιτάξει οπουδήποτε αλλού πέρα από τους θερμούς υποστηρικτές του. Ίσως αυτό να είναι και άλλη μια τρανή απόδειξη της ενοχής του».
  • Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης από το βήμα της Βουλής κατά την τρίτη μέρα της συνεδρίασης για την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να φύγει. Πρέπει να πέσει. Να τελειώνουμε με το καθεστώς της ανομίας και της προσβολής στην Δημοκρατία», τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης.
  • Αλλαγή προγράμματος στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στη Βουλή. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία επρόκειτο να ανοίξει τον κύκλο ομιλιών των πολιτικών αρχηγών, επικαλέστηκε κώλυμα, λέγοντας πως αντιμετωπίζει ένα επείγον ζήτημα, το οποίο δεν της επιτρέπει να μιλήσει πριν από τις 6 το απόγευμα.
  • Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης έκανε λόγο για «προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών». «Η λαϊκή οργή και αγανάκτηση φουντώνει ακόμα περισσότερο. Γιατί τώρα μετά το ίδιο το έγκλημα αντιλαμβάνεται ότι τώρα εξελίσσεται και ένα δεύτερο έγκλημα που λέγεται συγκάλυψη. Συγκάλυψη με την απαράδεκτη και άθλια προσπάθεια από την πλευρά της κυβερνητικής παράταξης και της κυβέρνησης της ΝΔ να φορτώσει τις ευθύνες στο ανθρώπινο λάθος», είπε ο Θανάσης Παφίλης.

Δύο σημεία σύγκρουσης

Χθες οι τόνοι ανέβηκαν έντονα αφού ανέβηκε στο βήμα ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Σήμερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχολιάζουν με αρνητικό τρόπο το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα των βουλευτών της ΝΔ που οι περισσότεροι ήταν παρόντες στην αίθουσα προς τον πρώην υπουργό.

Άλλο σημείο έντονης αντιπαράθεσης είναι τα περί προσυνεννόησης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ πριν η Χαριλάου Τρικούπη καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση μιλάει για deal στο παρασκήνιο επειδή δεν υπάρχει αντιπρόταση και πολιτικό αφήγημα. Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπήρξε προσυνεννόηση με την Κουμουνδούρου, ενώ και ο Νίκος Παππάς προχώρησε σε διευκρινιστικές δηλώσεις.

Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ο οποίος, στη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια, υπογράμμισε ότι «χρειάζεται να αφεθεί η δικαιοσύνη να επιτελέσει απερίσπαστη το έργο της».

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στη στόχευση της πρότασης δυσπιστίας. «Στεκόμαστε όλοι, το σύνολο της ελληνικής αντιπροσωπείας, με συντριβή μπροστά στις οικογένειες των θυμάτων και συμμετέχουμε όλοι, με συντριβή, στην οδύνη που έχει προκαλέσει το τραγικό αυτό δυστύχημα. Αντιλαμβανόμαστε, νομίζω, όλοι πλήρως την απαίτηση του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας για την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος, για την απόδοση ευθυνών, για την απόδοση ποινικών ευθυνών, τελικά για την απονομή δικαιοσύνης. Το ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε σήμερα είναι εάν η πρόταση δυσπιστίας αποτελεί ένα βήμα ικανοποίησης αυτής της απαίτησης του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας για δικαιοσύνη. Μου επιτρέπετε να σας απαντήσω ευθέως στο ρητορικό αυτό ερώτημα: δεν είναι ένα τέτοιο βήμα η υποβολή και η συζήτηση αυτής της πρότασης» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόσθεσε ότι η υποβληθείσα πρόταση δυσπιστίας είναι κατ΄αρχήν «πολιτικά εσφαλμένη και κάτι βαρύτερο, είναι και θεσμικά επικίνδυνη».

Η αναφορά του Άκη Σκέρτσου στον αδελφό του και η κόντρα με τον Κατρίνη

Στις δύσκολες στιγμές που βίωσε όταν αδελφός του σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα αναφέρθηκε ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στη Βουλή.

«Θα μοιραστώ μαζί σας ένα προσωπικό βίωμα που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς λόγους – ίσως τον σημαντικότερο – που επέλεξα να ασχοληθώ με την πολιτική. Η φωτογραφία αυτή είναι θολή αλλά οι μνήμες είναι νωπές. Είναι η φωτογραφία δική μου, του αδελφού μου, της μητέρας μας, σε μικρή ηλικία. Του αδελφού που έχασα σε μικρή ηλικία σε τροχαίο δυστύχημα λόγω υπερβολικής ταχύτητας στα 28 του χρόνια. Είναι κάτι που μας στιγμάτισε οικογενειακά. Ζήσαμε τον πόνο, την απόγνωση , τον θυμό επί δικαίων και αδίκων. Και καταλαβαίνω και νιώθω απόλυτα τον πόνο των οικογενειών που έχουν χάσει τα παιδιά τους, τα αδέλφια τους, τους συγγενείς τους, τους συζύγους τους σε αυτό το τραγικό δυστύχημα», είπε ο κ. Σκέρτσος.

Οι τόνοι ανέβηκαν και μεταξύ του Άκη Σκέρτσου και του Μιχάλη Κατρίνη στη Βουλή, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ να ρωτά «εάν οι δύο υπουργοί Επικρατείας, ήταν την Κυριακή το βράδυ, στην οικία γνωστού ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης» και τον υπουργό Επικρατείας να κάνει λόγο για «παραπολιτικά μυθεύματα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει σαφείς απαντήσεις

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται από το βήμα της Ολομέλειας να δώσει σαφείς απαντήσεις και να αποδομήσει μία προς μία τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης.

Κάνοντας έναν απολογισμό των δυο προηγούμενων ημερών στην κυβέρνηση λένε ότι είναι οι μόνοι που δίνουν καθαρές απαντήσεις για την ουσία της υπόθεσης των Τεμπών μέσα από τις τοποθετήσεις τόσο των υπουργών όσο και των βουλευτών. Αυτό που επίσης διαπιστώνουν είναι μια σύγχυση στην αντιπολίτευση με τους εκπροσώπους των κομμάτων αλλά και τους αρχηγούς τους να μην ενδιαφέρονται για το τι συνέβη πριν και μετά το δυστύχημα στα Τέμπη ούτε και να προτείνουν τι πρέπει να γίνει.

Έλεγαν επίσης ότι αυτό που αποτελεί τη μοναδική τους έγνοια είναι πως θα ρίξουν την κυβέρνηση και το λένε και ανοιχτά. Παραπέμπουν μάλιστα σε όσα είπε ο Νίκος Παππάς στα περί προσυνεννόησης πριν το δημοσίευμα που προηγήθηκε της πρότασης δυσπιστίας.

Στέκονται επίσης στις διαδοχικές εμφανίσεις του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και συμβούλου του κ. Κασσελάκη, Νίκου Φαραντούρη ο οποίος δεν παίρνει τίποτα πίσω από αυτά που είπε ευχόμενος η ευρωπαία εισαγγελέας να ρίξει την κυβέρνηση. Όπως τονίζουν στην κυβέρνηση οι δηλώσεις Φαραντούρη εντάσσονται στο πλαίσιο που έχει βάλει καιρό τώρα ο Παύλος Πολάκης: να ρίξουμε το Μητσοτάκη και να τους βάλουμε όλους φυλακή για να κυβερνήσουμε εμείς. Και επισημαίνουν: Για όλα αυτά θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές. Είναι ένα από τα διακυβεύματα της 9η Ιουνίου.

Ανδρουλάκης: Η ΝΔ είναι σιαμαία με την εγχώρια ολιγαρχία

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που πήρε την πρωτοβουλία για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης αναμένεται και σήμερα στην τοποθέτησή του να κινηθεί σε υψηλούς τόνους. Αναμένεται να καταγγείλει συγκάλυψη και μοντάζ προκειμένου να γίνει επικοινωνιακή διαχείριση του δυστυχήματος στα Τέμπη. Ο κ. Ανδρουλάκης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αναμένεται να αντεπιτεθεί στην κυβέρνηση που τον κατηγορεί ότι εξυπηρετεί συμφέροντα που θέλουν να αποδυναμώσουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η ΝΔ είναι σιαμαία με την εγχώρια ολιγαρχία σημείωσε χθες στην παρέμβασή του ο κ. Ανδρουλάκης.

Από το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν ότι χθες στη Βουλή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επιβεβαίωσε τα όσα είπε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , ότι δυο υπουργοί της κυβέρνησης έπιναν ποτά την Κυριακή το βράδυ με συγκεκριμένο επιχειρηματία.

Σε ό,τι αφορά στον Κώστα Καραμανλή ο Νίκος Ανδρουλάκης και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις τοποθετήσεις τους χαρακτηρίζουν προκλητική την τοποθέτηση του πρώην υπουργού. Επιπλέον λένε πως οι βουλευτές της ΝΔ είναι συνυπεύθυνοι και ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει κάθε θεσμική πρωτοβουλία για να λάμψει η αλήθεια και να ανταποκριθεί στην πίεση της κοινωνίας για ανεύρεση των υπαίτιων της τραγωδίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση για προανακριτική με ενεργοποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Πρόταση-πρόσκληση αλλά και πρόκληση προς τη ΝΔ απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας το γάντι στο κυβερνών κόμμα. Προτείνει προανακριτική 1 έως 2 συνεδριάσεων, ενεργοποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος για μια ταχεία κοινοβουλευτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε δίκη πολιτικά πρόσωπα με βάση τις μηνύσεις συγγενών θυμάτων στα Τέμπη.

Σε ανάρτησή της στο X, η Βούλα Κεχαγιά ζητεί απάντηση από την κυβερνητική πλειοψηφία και ερωτά: «Μπορεί να δεσμευτεί η ΝΔ ότι θα ψηφίσει τη συγκρότηση προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη μιας ή δύο συνεδριάσεων προκειμένου να ενεργοποιηθεί άμεσα το άρθρο 86 του Συντάγματος και να οδηγηθεί ο κ. Καραμανλής και όσα πολιτικά πρόσωπα εμπλέκονται στην υπόθεση στην τακτική δικαιοσύνη ώστε να δικαστούν με βάση τις μηνύσεις των συγγενών των θυμάτων;».

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ με βίντεο στο διαδίκτυο στο οποίο περιλαμβάνονται δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θέτει ευθέως στο επίκεντρο της κριτικής του τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε σχέση με τις αναφορές που έχει κάνει για τα Τέμπη. Από την πρώτη στιγμή έως και σήμερα όπως λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης καθώς και τα στελέχη του δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να επιχειρούν να συγκαλύψουν να αποπροσανατολίσουν, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, παρά το αίτημα της κοινωνίας να έρθουν όλα στο φως.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ