Βουλή: Πολιτική κόντρα «έφερε» ρύθμιση για τις Ανεξάρτητες Αρχές – Οι αντιδράσεις και η αλλαγή στη διάταξη

Αντιδράσεις προκάλεσε η διάταξη σχετικά με τις Ανεξάρτητες Αρχές που έφερε στην Βουλή, στο πλαίσιο νομοσχεδίου, το υπουργείο Εσωτερικών, προβλέποντας επακριβώς πότε θα έχουν ποινικές ευθύνες τα μέλη τους.

Η διάταξη αφορά στα μέλη των Αρχών: Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης,  Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών,  Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, Συνηγόρου του  Πολίτη και προβλέπει ότι:

  1.  Δεν υπέχουν αστική ευθύνη έναντι οποιουδήποτε τρίτου για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ευθύνονται μόνο έναντι του ελληνικού Δημοσίου για πράξεις ή παραλείψεις τους από δόλο ή βαρεία αμέλεια,
  2. Δεν εξετάζονται, ούτε διώκονται ποινικά για πράξεις ή παραλείψεις τους, για έκφραση γνώμης, υποβολή εισήγησης, πρόταση που διατύπωσαν ή απόφαση που έλαβαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν ότι η ρύθμιση θέλει να θωρακίσει τη λειτουργία των ανεξαρτήτων αρχών, ενώ ειδικά για την ΑΔΑΕ ανέφεραν ότι απλώς διατηρείται η αναφορά σε δυνατότητα δίωξης μόνο για παραβίαση του απορρήτου. Στα πηγαδάκια της Βουλής, συζητιόταν ωστόσο ότι η ρύθμιση επί της ουσίας φωτογράφιζε τους κ.κ.  Ράμμο και Μενουδάκο.

Η ρύθμιση προβλέπει επίσης ότι η νομική εκπροσώπηση των μελών της Ανεξάρτητης Αρχής θα καλύπτεται από τα ίδια τα μέλη και το Δημόσιο θα αποσύρεται από την νομική κάλυψη. Κύκλοι της κυβέρνησης ανέφεραν  ότι η ρύθμιση αυτή αφορά σε μέτρα υποστηρικτικά,  της λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών και ότι θωρακίζει τα μέλη τους, από εναντίον τους δικαστικές ενέργειες.

Οι αντιδράσεις

Δήλωση για το θέμα έκανε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεοφίλος Ξανθόπουλος

«Μία ημέρα μετά την παρέμβαση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα για το σκάνδαλο των υποκλοπών και το Predator, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει την χυδαία επιχείρηση φίμωσης συγκεκριμένων Ανεξάρτητων Αρχών.  Δεν έφτανε μόνο η στοχοποίηση και οι απειλές κατά του προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου. Δεν έφτανε μόνο η προσπάθεια απομάκρυνσης και του κ. Μενουδάκου της ΑΠΔΠΧ και του κ. Ράμμου της ΑΔΑΕ», αναφέρει ο κ. Ξανθόπουλος.

«Ο κ. Μητσοτάκης σε άσχετο νομοσχέδιο συμπεριέλαβε διάταξη που υποτίθεται ότι αφορά θέσπιση ενός ακόμα ακαταδίωκτου, αυτή τη φορά σε σχέση με συγκεκριμένες συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές και το προσωπικό τους. Όμως, τρέμοντας κάθε είδους αποκάλυψη για τη δράση τους στην υπόθεση των υποκλοπών, όχι τυχαία διατηρεί και επισείει ως απειλή τη δυνατότητα ποινικής δίωξης για πράξεις παραβίασης απορρήτου ακόμη κι αν όταν έχουν γίνει από αμέλεια. Ο κ. Μητσοτάκης μάταια παλεύει να καλύψει τα ίχνη του εγκλήματος. Στις 21 Μάη τελειώνει η συγκάλυψη και έρχεται η αλήθεια» προσθέτει ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, μιλώντας στην Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε και στις Ανεξάρτητες Αρχές, διερωτώμενος «τι είδους ανεξάρτητες αρχές είναι αυτές που έχουν και ακαταδίωκτο τα μέλη τους;». «Μιλάμε για ένα κράτος μέσα στο κράτος. Και αυτό αποδεικνύεται από την μισθοδοσία τους. 36 ανεξάρτητες αρχές μας στοιχίζουν 2 δισ. ευρώ το χρόνο. Διορίζετε τις αρχές και αυτές αναλαμβάνουν να ψηφίσουν ό,τι δυσκολεύεστε εσείς να ψηφίσετε. Αυτό το παρακράτος εμείς θα το ξανακάνουμε κράτος», είπε ο κ. Βελόπουλος,  ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ΕΣΡ. «Πάμε στο ανεξέλεγκτο και όχι ανεξάρτητο ΕΣΡ και τον κ. Κουτρουμάνο. Μόνο εγώ έχω πληρώσει 2 εκατ. πρόστιμο. Και η ευτυχής συγκυρία είναι ότι στο ΣτΕ καταπέφτει η όποια κατηγορία έχει εκφράσει εναντίον μας ο κ. Κουτρουμάνος. Αλλά αυτός συνεχίζει γιατί προφανώς έχει εμμονή με εμάς.

Το Μαξίμου έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία φίμωσης μας. Το κάνει μέσω του ΕΣΡ, της εφορίας, του ΣΔΟΕ και της ΑΑΔΕ. Νομίζετε ότι έτσι θα μας εκβιάσετε; Σας πληροφορώ ότι δεν εκβιαζόμαστε! Δεν φοβόμαστε! Δεν εξαρτόμαστε και θα νικήσουμε» είπε ο κ. Βελόπουλος.

Το ΠΑΣΟΚ

Για το άρθρο 43 και τη δυνατότητα ποινικής δίωξης σε μέλη Ανεξάρτητων Αρχών,  η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου δήλωσε: «Ένα μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές η κυβέρνηση έρχεται να στοχοποιήσει και πάλι τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών, απειλώντας τους με ζητήματα απορρήτου. Δεν μας εκπλήσσει. Ο ελληνικός λαός θα δώσει την απάντησή του».

Οι νομοτεχνικές αλλαγές

Σύμφωνα με πληροφορίες του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του OPEN, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αποσύρεται για να μην υπάρχουν υπόνοιες ότι η κυβέρνηση στρέφεται εναντίον συγκεκριμένων προσώπων και ειδικότερα εναντίον του κ. Χρήστου Ράμμου, προέδρου της ΑΔΑΕ και του κ. Κωνσταντίνου Μενουδάκου, προέδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων. Και οι δύο είχαν αναμιχθεί στην υπόθεση των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ανέφεραν ότι η διάταξη αποσύρεται για να μην υπάρχει υπόνοια ότι η κυβέρνηση θέλει να στείλει κάποιο μήνυμα στους δύο προέδρους.

Τα υπόλοιπα άρθρα στην τροπολογία παραμένουν και αφορούν στην αστική ευθύνη που δεν θα έχουν πλέον τα μέλη των Αρχών, παρά μόνον οι Αρχές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ