Βουλή: Άναψε φωτιές το «sugar daddies» του Κουτσούμπα – Οι αντιδράσεις και η απάντηση του ΚΚΕ

Τα πυρά των κομμάτων προκάλεσε η δήλωση του Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα  στην Βουλή ότι τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια οδηγούν τις φοιτήτριες να αναζητούν «sugar dadies». Ο κ. Κουτσούμπας έκανε την δήλωση κατά την ομιλία του στην Βουλή, για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

«Το νομοσχέδιο αυτό που συζητάμε σήμερα, παρά το γεγονός ότι η λαϊκή απαίτηση είναι να αποσυρθεί αμέσως, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα πραγματικό έκτρωμα, από την αρχή μέχρι το τέλος. Γιατί φέρνει και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ιδιωτικοποιεί ακόμα περισσότερο τα δημόσια. Αυτές είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος που έχει όνομα: «πανεπιστήμιο της αγοράς», είπε ο κ. Κουτσούμπας και επιτέθηκε στην συνέχεια στο ΠΑΣΟΚ αναφέροντας:

«Κυριολεκτικά, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, το κάνετε πιο εύκολο στην κυβέρνηση της ΝΔ. Κι εσείς τα ίδια προτείνετε. Απλά λέτε να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 πριν και μετά να γίνει αυτό που φέρνει σήμερα η ΝΔ. Τώρα, για το ανέκδοτο του Σκανδιναβικού μοντέλου, ούτε οι Σκανδιναβοί δεν σας πιστεύουν, αφού κι αυτοί έχουν πάρα πολύ πικρή πείρα από την επιβολή διδάκτρων που οδηγούν ακόμα και σε αυτή τη σαπίλα, νέες κοπέλες, φοιτήτριες, να οδηγούνται να αναζητούν «sugar daddies» για να χορηγήσουν τις σπουδές τους, με γνωστά ανταλλάγματα φυσικά. Αλλά μάλλον πρέπει να βρείτε άλλον «καπιταλιστικό παράδεισο» να αντιγράψετε. Αφού, τα τελευταία στοιχεία της EUROSTAT, δείχνουν αύξηση της ανεργίας των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις σκανδιναβικές χώρες», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Όπως και σεις του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλείστε το «ευρωπαϊκό μοντέλο» ως το ευκταίο, έναντι του «κυπριακού μοντέλου» που δήθεν εφαρμόζει η κυβέρνηση. Αυτή κι αν είναι άσφαιρη και παραπλανητική κριτική. Γιατί η ίδια στρατηγική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση προωθείται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και στην Ελλάδα. Η οποία τριτοβάθμια, στην Κύπρο, που έχει 2 δημόσια πανεπιστήμια, εκφράστηκε με κυριαρχία των ιδιωτικών στην αγορά».

Κόντρα στη Βουλή

Για δημιουργία τιμοκαταλόγου πτυχίων, ανάλογα με το κάθε βαλάντιο, μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, ασκώντας κριτική στο νομοσχέδιο για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Σχολιάζοντας τα λεγόμενα από πλευράς συμπολίτευσης, περί ιστορικότητας του νομοσχεδίου, είπε ότι τα ίδια λέγονταν για την ιστορικότητα του νόμου Διαμαντοπούλου, «αλλά αυτή η ιστορικότητα θα συντριβεί κάτω από την πάλη των φοιτητών και του λαϊκού κινήματος». Αναφερόμενος στο προτεινόμενο από το ΠΑΣΟΚ σκανδιναβικό μοντέλο, μνημόνευσε δημοσιεύματα διάφορων δυτικοευρωπαϊκών χωρών, που περιέγραφαν «sugar babies» και «sugar daddies», δηλαδή σε κορίτσια που παρείχαν υπηρεσίες σε πλουσίους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα εκπαιδευτικά έξοδά τους.

Η αναφορά αυτή του κ. Καραθανασόπουλου προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών της ΝΔ, με τον βουλευτή του ΚΚΕ να τονίζει ότι «αυτά είναι τα έργα τα δικά σας. Εμείς τα καταγγέλλουμε και τα καταδικάζουμε» είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Σε παρέμβασή της, η υφυπουργός Παιδείας Ζ. Μακρή είπε ότι «ως γυναίκα θλίβομαι πάρα πολύ. Είναι απαράδεκτη σεξιστική δήλωση. Λυπούμαι που επαναλήφθηκε και που επιμένετε» είπε η κ. Μακρή, με τον βουλευτή της ΝΔ Στ. Πέτσα, που διαδέχθηκε τον κ. Καραθανασόπουλο στο βήμα, να λέει: Είναι ντροπή αυτό που κάνετε και να το πάρετε πίσω. Είστε το 2024 στην Ελλάδα. Δεν είστε σε καμιά από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του 1980.

«Το ΚΚΕ, διά στόματος και του γενικού γραμματέα του Δ. Κουτσούμπα, κατήγγειλε μια πραγματικότητα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, αναφερόμενος στην καταγγελία για λειτουργία πλατφόρμας που «έχει επεκταθεί», όχι μόνο στην Σουηδία αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία και «αναγκάζει τους υπερχρεωμένους φοιτητές και φοιτήτριες, να παρέχουν υπηρεσίες έναντι αμοιβής για να μπορέσουν να καλύψουν το δάνειο τους».

Σε παρέμβασή του, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, και σχολιάζοντας σχετικές αντιδράσεις άλλων κομμάτων, ο κ. Καραθανασόπουλος αναρωτήθηκε πώς γίνεται «όταν κάποιος καταγγέλλει τον προαγωγό και την εκπόρνευση, αυτό να θεωρείται σεξισμός. Αυτό μόνο η ΝΔ μπορεί να το καταφέρει, που αντί να καταγγείλει τους προαγωγούς και τους μαστροπούς, οι οποίοι λειτουργούν νόμιμα σε αυτά τα κράτη, καταγγέλλει το ΚΚΕ» είπε ο κ. Καραθανασόπουλος και συνέχισε. «Αυτόν τον ”προοδευτισμό” σας, εμείς δεν τον θέλουμε. Το να εκπορνεύονται δηλαδή τα παιδιά, για να μπορούν να βγάλουν πέρα τα προγράμματα σπουδών τους».

Απαντώντας στην παρέμβαση αυτή, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή είπε: «Να δεχτούμε ότι είχατε αγαθές προθέσεις. Δεχτείτε κι εσείς ότι κάνατε μία ατυχή δήλωση, ζητήστε συγγνώμη. Η λέξη αυτή δεν έχει χάσει ακόμα την έννοια της, και να τελειώσουμε εκεί. Γενναιότητα θα δείχνει και θα σας τιμά..».

Η ανακοίνωση της ΝΔ

Η συγκεκριμένη αποστροφή της ομιλίας του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για sugardadies, προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από όλα τα κόμματα, και πρώτα από την Νέα Δημοκρατία. Ο εκπρόσωπος Τύπου  του κυβερνώντος κόμματος, Νίκος Ρωμανός, έκανε λόγο για «κατάπτυστη, απαράδεκτη, σεξιστική και άκρως υποτιμητική για το γυναικείο φύλο δήλωση». Ολόκληρη η δήλωση του κ. Ρωμανού αναφέρει:

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, επιχειρηματολογώντας από βήματος Βουλής κατά των μη κρατικών Πανεπιστημίων, έκανε την αδιανόητη δήλωση ότι οι φοιτήτριες για να πληρώσουν τα δίδακτρά τους «θα αναγκάζονται να αναζητούν “sugar daddies” με τα γνωστά ανταλλάγματα».

Πρόκειται για μία κατάπτυστη, απαράδεκτη, σεξιστική και άκρως υποτιμητική για το γυναικείο φύλο δήλωση. Φανταστείτε μόνο τι θα γινόταν εάν αυτή η αθλιότητα είχε ειπωθεί από πολιτικό οποιουδήποτε άλλου χώρου.  Τώρα, είναι απλώς Πέμπτη..».

Η ανταπάντηση του ΚΚΕ

«Στην προσπάθεια τους να υπερασπιστούν το αντιδραστικό κι αντισυνταγματικό τους νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης είχαν μέχρι τώρα καταφύγει στα ψέματα, την συκοφάντηση και τον αυταρχισμό. Τώρα καταφεύγουν και στη γελοιότητα ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, στην αυτογελοιοποίηση», αναφέρει η απάντηση του ΚΚΕ στην ανακοίνωση του κ. Ρωμανού και συνεχίζει:

«Αλήθεια, δεν γνωρίζουν στη ΝΔ ότι η εμπορευματοποίηση της παιδείας σε μια σειρά από χώρες έχει οδηγήσει ακόμη και σε τέτοια φαινόμενα σήψης, σαν κι αυτά που κατήγγειλε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφερόμενος σε εκπαιδευτικά «μοντέλα» του εξωτερικού;

Δεν γνωρίζουν τα δημοσιεύματα και τις ανατριχιαστικές διαφημίσεις στο διαδίκτυο που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν νέες φοιτήτριες πατώντας πάνω και στο τεράστιο κόστος σπουδών; Προφανώς και τα γνωρίζουν, απλά τους ενοχλεί όταν ακούγονται γιατί αναδεικνύουν όλη τη μπόχα του σάπιου καπιταλιστικού κόσμου που εκπροσωπούν. 

Υποτιμητική και σεξιστική είναι η αποσιώπηση και η ανοχή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα και κυρίως η στήριξη μιας πολιτικής που τα αναπαράγει, όχι η καταγγελία τους. Αν οι εκπρόσωποι της ΝΔ αναζητούν κατάπτυστες, απαράδεκτες, σεξιστικές και υποτιμητικές για το γυναικείο φύλο καταστάσεις, ας κοιτάξουν τις εκδηλώσεις της φοιτητικής τους παράταξης, κοινώς «ας κοιταχτούν στον καθρέφτη».

Είναι βαθιά γελασμένοι, αν νομίζουν ότι με τέτοιες διαστρεβλώσεις και κουτοπονηριές θα ξεφύγουν από τη λαϊκή και νεανική οργή για το κατάπτυστο νομοσχέδιο που θέλουν να ψηφίσουν.»

ΣΥΡΙΖΑ: Πέφτουν τα προσωπεία

Σφοδρότατη ήταν η επίθεση που δέχτηκε το ΚΚΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ, με το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του κόμματος να αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Με έκπληξη παρατηρήσαμε σήμερα από το βήμα της βουλής τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος να κάνει μια άνευ προηγούμενου σεξιστική δήλωση. Ποια ήταν αυτή; «Η επιβολή διδάκτρων οδηγεί φοιτήτριες να αναζητούν “sugar daddies”».

Άραγε αυτή είναι η θέση και το επιχείρημα ενός αντιπολιτευτικού κόμματος απέναντι στο κατάπτυστο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων;  Οι γυναίκες σήμερα παλεύουμε καθημερινά απέναντι σε μια πατριαρχική κοινωνία που δεν λέει να αλλάξει, γεμάτη έμφυλα στερεότυπα. Μια κοινωνία βίας και εξουσιαστικών συμπεριφορών απέναντι σε γυναίκες.

Το μόνο που δεν χρειαζόμαστε είναι σεξιστικά σχόλια μέσα από το κοινοβούλιο των υποτιθέμενων υπερασπιστών της ισότητας.  Πέφτουν τα προσωπεία για ακόμη μια φορά μετά την καταψήφιση του ΚΚΕ επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο.  Η ισότητα δεν είναι μια λέξη προς τέρψιν ψήφων αλλά καθημερινός αγώνας και στάση ζωής…», καταλήγει η ανακοίνωση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο θέμα τοποθετήθηκε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά: «Έκπληξη και θλίψη προκαλούν οι σημερινές αναφορές του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα από το βήμα της Βουλής. Ο σεξισμός και ο μισογυνισμός δεν χωρούν στην Αριστερά» έγραψε στο X (πρώην Twitter).

Η καυστική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

«Η αγωνία του κ. Κουτσούμπα να πρωταγωνιστεί στο Luben είναι κακός σύμβουλος. Δεν περιμέναμε από τον Γραμματέα του ΚΚΕ τέτοιο σεξιστικό παραλήρημα», ήταν το αιχμηρό σχόλιο από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για την αναφορά «sugar daddies» του γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην ομιλία του στην Βουλή.

Η Πλεύση Ελευθερίας: Να ανακαλέσει

Εξοργιστική, αισχρή, ακραία σεξιστική και βαθιά υποτιμητική χαρακτήρισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα, πως τα δίδακτρα αναγκάζουν φοιτήτριες να αναζητούν “sugar daddies”. Ως η μόνη γυναίκα αρχηγός κόμματος, κάλεσε τον Δ. Κουτσούμπα να ανακαλέσει, σήμερα παραμονή της ημέρας της γυναίκας, αυτή τη δήλωση και να ζητήσει συγγνώμη.’

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ