Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση για την Προανακριτική Επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο.
Έγινε υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη και πρόεδρος της επιτροπής εξελέγη ο βουλευτής της ΝΔ, Παναγής Καππάτος, με 14 υπέρ και 13 λευκά. Το προεδρείο συμπληρώνουν η βουλευτής Ιωαννίνων, Μαρία Κεφάλα (αντιπρόεδρος) και ο βουλευτής Χανίων, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης (γραμματέας).
Πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι εισηγήτρια της ΝΔ θα είναι η βουλευτής Εύβοιας, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κατά την έναρξης της συνεδρίασης, ζήτησε να υπάρχει διακομματικό προεδρείο. Πρόταση που υποστηρίχθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας.
Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι η εκλογή γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 156 του Κανονισμού της Βουλής και μέχρι σήμερα ουδέποτε έχει υπάρξει αναλογικό προεδρείο, ενώ επεσήμανε πως υπάρχει και μία σχετική ομόφωνη γνωμοδότηση που είχε εκδοθεί από το επιστημονική επιτροπή.
Ειδικότερα, η επιστημονική επιτροπή, την 1η Δεκεμβρίου 2023, σε σχετικό ερώτημα που είχε απευθύνει ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, στο αίτημα της αντιπολίτευσης να υπάρχει αναλογικό προεδρείο στην εξεταστική, είχε γνωμοδοτήσει πως και οι 13 ειδικές κοινοβουλευτικές επιτροπές προς διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης που έχουν συγκροτηθεί κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης είχαν ως μέλη των προεδρείων τους βουλευτές της συμπολίτευσης. Εξάλλου, αν ο νομοθέτης ήθελε άλλο τρόπο συγκρότησης των προεδρείων αυτών των επιτροπών, θα το ανέφερε ρητά όπως γίνεται στη συγκρότηση άλλων επιτροπών.
Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής ορίστηκε να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Μαρτίου, στις 10:00, με ημερήσια διάταξη τη συζήτηση οργάνωσης των εργασιών της επιτροπής.
Δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μέλους της Προανακριτικής Επιτροπής, Γιώργου Γαβρήλου
Ο Γιώργος Γραβρήλος δήλωσε στο περιστύλιο της Βουλής: “Η Προανακριτική δεν ξεκίνησε καλά για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας μετά την αποχώρηση δύο βουλευτών της και την άρνηση της πλειοψηφίας να αποδεχτεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία για διαπαραταξιακό προεδρείο”.
Μιλένα Αποστολάκη: Η Κυβέρνηση παραμένει αμετανόητη
«Η εκλογή ενός διακομματικού προεδρείου θα έστελνε ένα μήνυμα ότι η κακιά στιγμή της Εξεταστικής δεν θα συνεχιστεί. Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση παραμένει αμετανόητη» δήλωσε η Μιλένα Αποστολάκη, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής.
Καραθανασόπουλος: Το ΚΚΕ υποστήριξε πως θα μπορούσε να υπάρξει διασταλτική ερμηνεία του ΚτΒ και να εκλεγεί διακομματικό προεδρείο
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, σε δήλωσή του, επεσήμανε ότι «το ΚΚΕ υποστήριξε πως θα μπορούσε να υπάρξει διασταλτική ερμηνεία του ΚτΒ και να εκλεγεί διακομματικό προεδρείο και με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας» υπογραμμίζοντας, όμως, ότι «δεν θα πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, γιατί ελέω του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών που αυτός έχει συνδιαμορφωθεί και από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πάντοτε η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία αποφασίζει για τη λειτουργία της επιτροπής».