Βελόπουλος: Η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

“Πυρά” κατά της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ για τους χειρισμούς τους στα θέματα της ενέργειας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την κύρωση συμφωνίας αεροπορικών συγκοινωνιών μεταξύ της Ελλάδος, της Χιλής, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας.

«Έχετε θέμα στον ΣΥΡΙΖΑ με τον λαϊκισμό. Εσείς κάνατε, άλλωστε, τις δημοπρασίες ρεύματος, ΝΟΜΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν που διαμόρφωσε το πλαίσιο για τους ιδιώτες παρόχους. Αλλά τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ επενδύετε στην κοντή μνήμη των Ελλήνων. Εμείς όμως αυτό θα το σπάσουμε» είπε ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε πως «σήμερα ο πρωθυπουργός πρέπει να παραδεχθεί ότι έκανε λάθος με την ρήτρα αναπροσαρμογής».

«Γιατί έχουμε ακριβό ρεύμα; Πού ήταν η ΡΑΕ να ελέγξει τις τιμές του ρεύματος με βάση τα στοιχεία της VAASAETT. Πριν το μεγάλο ράλι τιμών που ακολούθησε η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα η τιμή του ρεύματος ήταν 14% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ΡΑΕ πού ήταν και τότε;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Συνεχίζοντας, είπε ότι «οι ολιγάρχες ορίζουν την τιμή του ρεύματος ελέγχουν κοντά στο 30% της αγοράς και με τα σχέδια επενδύσεων που έχουν θα φθάσουν να ελέγχουν το 50%. Δεν είμαστε εναντίον τους. Είναι επιχειρηματίες και κοιτούν το κέρδος, αλλά η ΝΔ γιατί δεν κάνει κάτι για να σταματήσει την αισχροκέρδεια. Για να τους σταματήσει από το να ορίζουν τις τιμές. Και όταν αυτοί έχουν χασούρα τους επιδοτεί το κράτος. Όσο για την ΔΕΗ, αυτή φαίνεται ότι έχει μείνει στον ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου».

«Η Πολωνία έχει το φθηνότερο ρεύμα στην ΕΕ και η Ελλάδα το ακριβότερο. Στην Πολωνία το χρηματιστήριο ενέργειας καλύπτει μόνο το 1% της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον χρησιμοποιεί λιγνίτες. Εδώ, αντίθετα, το χρηματιστήριο ενέργειας καλύπτει το 100%», είπε ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε:

«Εννοείται ότι δεν κάνατε ό,τι έκαναν Ισπανία και Πορτογαλία, δηλαδή επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Αντί να τριπλασιάσετε το ποσοστό του λιγνίτη στο μείγμα μας με αντίστοιχη μείωση του εισαγόμενου φυσικού αερίου αυξάνετε τις ποσότητες ακριβού LNG για να κερδίζουν οι ΗΠΑ. Επιτεθήκατε στην Ρωσία για το φυσικό αέριο και είπατε ότι δεν θα πληρώσετε σε ρούβλια για την αγορά του, ενώ η Γερμανία είπε ότι “το άνοιγμα λογαριασμών σε ευρώ στην Ρωσία για την πληρωμή του φυσικού αερίου δεν παραβιάζει τις κυρώσεις”», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και κατέληξε:

«Οι Έλληνες πρέπει να μάθουν ποιοι φταίνε που είναι τόσο ακριβό το ρεύμα. Γιατί φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση με τις πολιτικές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, που μετέτρεψαν την Ελλάδα από ισχυρό εξαγωγέα ρεύματος προ 20ετίας σε εισαγωγέα. Σήμερα η χώρα μας εισάγει το 1/3 των αναγκών της, άλλο 1/3 το παράγει με φυσικό αέριο, που και αυτό το εισάγει και έχει μόνο για το υπόλοιπο 1/3 εσωτερική αυτάρκεια».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ