Τσίπρας: Δεν θα προχωρούσαμε σε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης – Τι είπε για τον κατώτατο μισθό

Για τον κατώτατο μισθό, τη ΔΕΗ, την ακρίβεια και τον ΕΝΦΙΑ μίλησε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό τόνισε ότι “δεν θέλουν να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός ένα μέρος, ένα lobby μέσα στον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων -όχι όλοι, όχι γενικά οι επιχειρηματίες. Υπάρχει υγιής επιχειρηματικότητα στη χώρα, υπάρχουν και επιχειρηματίες οι οποίοι δίνουν πολύ καλούς μισθούς. Και υπάρχουν και αυτοί  που είναι προσανατολισμένοι στην αισχροκέρδεια και στη μείωση του εργασιακού κόστους και αυτοί που έχουν μεγάλες εταιρείες – πλατφόρμες με  ένταση της εργασίας, με εκατοντάδες  εργαζόμενους  που παίρνουν κάτω από τον κατώτατο μισθό και είναι part time. Αυτοί δεν θέλουν διότι αυτοί θα έχουν πολύ μεγάλο κόστος.  Είναι προφανές. Δεν θέλουν οι τράπεζες που έχουν πολλούς εργαζόμενους, δεν θέλουν οι ταχυμεταφορές”.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι “από το 2019  μέχρι σήμερα πρέπει να σας πω ότι οι μόνες χώρες που δεν έχουν αυξήσει τον κατώτατο μισθό ή τον έχουν αυξήσει κατά 2%  είναι η Ελλάδα και η Εσθονία”.

Στην συνέχεια ρωτήθηκε γιατί δεν αύξησε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι “όταν εκλεγήκαμε εμείς, παραλάβαμε ταμεία άδεια, μηδέν, δεν είχαμε λεφτά να πληρώσουμε συντάξεις. Και κάναμε μια πολύ σκληρή προσπάθεια κατά την άποψη μου να βρούμε έναν συμβιβασμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκρουστήκαμε, βρήκαμε έναν συμβιβασμό μνημονιακό. Μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια , το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να αυξήσουμε 11% το 2018 τον κατώτατο μισθό και 24% για τον υποκατώτατο που είχε καταργηθεί “.

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε, σε περίπτωση που η κυβέρνηση είχε τη βούληση να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι “αυτό δεν έρχεται για ψήφιση στη Βουλή. Υπάρχει μια διαδικασία. Προφανώς και θα το στηρίξω πολιτικά”.

Για τον ΕΝΦΙΑ

Σχετικά με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρα είπε τα εξής: “Οποιαδήποτε φοροελάφρυνση είναι καλοδεχούμενη. Αυτό όμως που είπα και άσκησα κριτική είναι ότι αυτά είναι πολύ λίγα και ότι θα κατευθυνθούν σε πολύ λίγους και ότι δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που έχει το  ελληνικό νοικοκυριό”.

Στην ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μειώσει περισσότερο τον ΕΝΦΙΑ από την σημερινή κυβέρνηση, όταν εκείνος ήταν στην εξουσία, απάντησε: “Εμείς δεν προλάβαμε. Μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια, αμέσως νομοθετήσαμε, αλλά αυτό δεν το είδε στην τσέπη του το νοικοκυριό”.

Για την ΔΕΗ

Αναφερόμενος στην ενεργειακή ακρίβεια, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι “εμείς δεν θα προχωρούσαμε σε διαδικασία ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης” και πρόσθεσε ότι “επί 4,5 χρόνια δεν αυξήσαμε ούτε ένα ευρώ τον λογαριασμό του ρεύματος, αντίθετα μειώσαμε τον ΦΠΑ στην ενέργεια, στον κατώτατο συντελεστή το 2019”.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε ότι “εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές και υπάρξει μια προοδευτική κυβέρνηση, η ΔΕΗ θα ανακτήσει το “Δ” στη λειτουργία της. Ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με τις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου, θα υπάρξει εντολή -όπως έκανε στη Γαλλία ο Μακρόν- να παγώσουν τα τιμολόγια, θα υπάρξει μια διαφορετική τιμολογιακή πολιτική. Θα ενεργοποιηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να γίνουν έλεγχοι, να παρέμβουν στα τιμολόγια. Εδώ που φτάσαμε βεβαίως δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα πέραν από το να υπάρξει ισχυρή στήριξη επιδοματική, δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα αλλά νομίζω ότι θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει αυτή την εξέλιξη εάν είχαν δρομολογηθεί από την αρχή άλλες πολιτικές”.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έγιναν θεσμικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ήταν τελείως άκυρη, άστοχη. Και αυτό αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που έχουμε σήμερα την ακριβότερη τιμή ρεύματος ή είμαστε στις τρεις ακριβότερες στην τιμή χονδρικής πώλησης σε όλη την Ευρώπη διότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό”.

“Παντού υπάρχει ενεργειακή κρίση, αλλά εδώ είμαστε οι πιο ακριβοί” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ