Το πρώτο τετ-α-τετ Ιερώνυμου-Γαβρόγλου

του Αντώνη Τριανταφύλλου

Την πρώτη συνάντηση με τον νέο υπουργό Παιδείας, τον Κωνσταντίνο Γαβρόγλου θα έχει το πρωί στις 10 ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Η ολιγόλεπτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε «ουδέτερο έδαφος», καθώς ο Αρχιεπίσκοπος και ο υπουργός Παιδείας θα συναντηθούν στο Προεδρικό Μέγαρο. Αφορμή η νενομισμένη διαβεβαίωση που θα δώσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ο νέος Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος. 

Αν και τέτοιου είδους τε-α-τετ δεν «βγάζουν» ειδήσεις, καθώς είναι ευκαιρίες μόνο για φωτογραφικά στιγμιότυπα, όλοι το αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως με εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η «απάντηση» του Νίκου Φίλη στον Αλέξη Τσίπρα, κατά την παράδοση των καθηκόντων του στον Κωνσταντίνο Γαβρόγλου. 

Επειδή η συζήτηση περί των σχέσεων κράτους-Εκκλησίας είναι πάντα επίκαιρες αξίζει να σταθεί κανείς στην ιδιαίτερη σημειολογία της αυριανής τελετής στην οποία θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο υπουργός Παιδείας και ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Άρτης θα δώσει νενομισμένη διαβεβαίωση, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα τηρεί τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας. Δηλαδή ένας εκλεγένος από την Ιερά Σύνοδο Επίσκοπος θα πρέπει να διαβεβαιώσει την πολιτειακή ηγεσία του τόπου ότι θα τηρεί το Ευαγγέλιο και το Κανονικό Δίκαιο. 

Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ούτε από το Ευαγγέλιο, ούτε από τους Ιερούς Κανόνες, αλλά αποτελεί μια νομική δέσμευση που απορρέει από νόμο του κράτους και αποτελεί ένα σημείο εξάρτησης της Εκκλησίας από την πολιτεία. 

ΠΗΓΗ: Real.gr

Διαβάστε επίσης:

Τη Δευτέρα η πρώτη συνάντηση του Γαβρόγλου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Γαβρόγλου: Από μακριά και αγαπημένοι με την Εκκλησία

Αυτός είναι ο νέος υπουργός Παιδείας – Βιογραφικό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ