Το παρασκήνιο της συνάντησης Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου: Γκρίνια και ενόχληση στις «αποσκευές» του Τούρκου ΥΠΕΞ

Γκρίνια και ενόχληση στις «αποσκευές» του Μεβλούτ Τσαβούσογλου από το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Μπορεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών να έκανε το δικό του σόου πριν αναχωρήσει για την άλλη άκρη του Ατλαντικού «διαφημίζοντας» και με το παραπάνω στους Τούρκους λόγω και της προεκλογικής περιόδου τη συνάντησή του με τον Άντονι Μπλίνκεν, όμως, φαίνεται πως το πολυπόθητο ραντεβού δεν πήγε, όπως ενδεχομένως θα περίμενε ο ίδιος και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τσαβούσογλου: Οι ΗΠΑ πρέπει να κρατήσουν την ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Και αυτό καθώς ο Τσαβούσογλου δεν φαίνεται να πήρε καμία ξεκάθαρη και σαφή δήλωση εκ μέρους της Ουάσιγκτον για τα F-16. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μετά το πέρας της συνάντησης με τον Αμερικανό ομόλογό του με τις δηλώσεις που έκανε, έδειξε την απόσταση που συνεχίζει να χωρίζει τις δύο πλευρές. Κοινές δηλώσεις των δύο αξιωματούχων… δεν είδαμε ποτέ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι το θέμα των F-16 δεν σχετίζεται, και δεν πρέπει να συσχετιστεί, με την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ από την πλευρά της Άγκυρας. Υπογράμμισε επίσης ότι η διοίκηση Μπάιντεν ακόμα δεν έχει κάνει γνωστό πότε ακριβώς θα στείλει την πρότασή της για τα τουρκικά F-16 στο αμερικανικό Κογκρέσο. Ο ίδιος έδειξε μάλιστα να αμφισβητεί εμμέσως και την αποφασιστικότητα της πλευράς Μπάιντεν στο συγκεκριμένο θέμα, απέναντι σε ένα Κογκρέσο μέλη του οποίου απορρίπτουν πολλές από τις απαιτήσεις της Τουρκίας. Επιπλέον, κάλεσε τις ΗΠΑ να διατηρήσουν την ισορροπία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Ο Τσαβούσογλου ζήτησε… ισορροπημένη πολιτική από τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε πως «η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά με αμερικανικά όπλα και οι ΗΠΑ δεν λένε τίποτα» και πως «ο Μενέντεζ και κάποιοι άλλοι επιχειρούν να εμποδίσουν την πώληση των F-16».

Ο Τσαβούσογλου έδειξε τη δυσαρέσκειά του και για τις εννέα αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στο Haber Global: «Υπάρχουν ενδείξεις πως έχει αλλάξει η ισορροπημένη πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με την Ελλάδα. Αν και το τελευταίο διάστημα επιχείρησαν με κάποιες δηλώσεις τους να κρατήσουν κάποιες ισορροπίες, στην πράξη βλέπουμε πως έχει χαλάσει αυτή η ισορροπία. Εγώ αυτό δεν το λέω μόνο για κάποιες δηλώσεις του Μενέντεζ και κάποιων άλλων που προσπαθούν να εμποδίσουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Εδώ η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών και αυτό συμβαίνει με τα τεθωρακισμένα οχήματα που παραχωρούν οι ΗΠΑ και στο ζήτημα αυτό δεν υπήρξε κάποια ένσταση των ΗΠΑ. Δεν είπαν ‘δεν μπορείς να το κάνεις αυτό’. Επίσης, η Ελλάδα δηλώνει πως οι εννέα βάσεις (των ΗΠΑ) είναι για να υπάρχει εξισορρόπηση απέναντι στην Τουρκία και από τις ΗΠΑ δεν είδαμε κάποια δήλωση που να διαψεύδει αυτό».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ακόμη δήλωσε: «O κ. Μπλίνκεν σήμερα μας δήλωσε πως διατηρούμε την ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών και κρατούμε ισορροπημένη στάση’».

Σε άλλο σημείο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως «δεν θα κάνουν στην Τουρκία ό,τι θέλουν, επειδή θέλουν να μας πουλήσουν F-16» και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα κάνει προβοκάτσιες και προκαλεί με την στήριξη των ΗΠΑ».

Ο Τσαβούσογλου συνέχισε: «Τους είπαμε πως κάθε υποστήριξη που δίνουν στην Ελλάδα σημαίνει τη συνέχιση της προκλητικής πολιτικής της Ελλάδας και δώσαμε παραδείγματα για τις προβοκάτσιες της Ελλάδας όπως το κλείδωμα στα ραντάρ των μαχητικών μας που πετούσαν στα πλαίσια της δράσης του ΝΑΤΟ με τους  S-300».

Διπλωματικές πηγές για Τουρκία: Ξεπερνά κάθε όριο λογικής και δεν πείθει τη διεθνή κοινότητα

Οι κατηγορίες που εξαπολύει η Τουρκία κατά της Ελλάδας ξεπερνoύν κάθε όριο λογικής και δεν πείθουν τη διεθνή κοινότητα, τονίζουν διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τις πρόσφατες αναφορές Τούρκων αξιωματούχων περί αποστρατικοποίησης νησιών και προκλητικών ελληνικών ενεργειών.

«Οι πρόσφατες αναφορές Τούρκων αξιωματούχων περί αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών αποτελούν μια επανάληψη των τουρκικών έωλων αιτιάσεων τις οποίες η Ελλάδα έχει επανειλημμένα απορρίψει στο σύνολο τους με σειρά από τεκμηριωμένα επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές, που έχουν αποσταλεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ» τονίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν:

«Εξίσου απορριπτέες στο σύνολό τους είναι και οι υποτιθέμενες κατηγορίες περί «ελληνικών προκλητικών ενεργειών», οι οποίες εκτοξεύονται από μια χώρα η οποία συστηματικά χρησιμοποιεί ανοιχτά την απειλή πολέμου, αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, συνάπτει ανυπόστατα και παράνομα μνημόνια αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και καθημερινά παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο και τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Οι εν λόγω κατηγορίες ξεπερνoύν κάθε όριο λογικής και δεν πείθουν τη διεθνή κοινότητα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ