Το “Harry Truman” στο Ιόνιο για την “Neptune Shield 22” με ελληνικά μαχητικά

Το USS Harry S. Truman Carrier Strike Group βρίσκεται υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ για την Neptune Shield 22, μια πολυεθνική άσκηση θαλάσσιας εκπαίδευσης.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η ομάδα κρούσης υπό την ηγεσία του αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman συμμετέχει στην Neptune Shield 22, μια σειρά εκπαιδευτικών εκδηλώσεων του ΝΑΤΟ που διεξάγονται μεταξύ της Βαλτικής, της Μεσογείου και της Αδριατικής Θάλασσας από τις 17 έως τις 31 Μαΐου.

Για δεύτερη φορά φέτος, η αρμάδα του αμερικανικού αεροπλανοφόρου βρίσκεται υπό τη διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων Υποστήριξης του NATO (STRIKFORNATO), δοκιμάζοντας την ικανότητά της να διεξάγει σύνθετες θαλάσσιες επιχειρήσεις ως μέρος μιας ευρύτερης πολυεθνικής δύναμης

Στη Βαλτική Θάλασσα, το USS Kearsarge Amphibious Ready Group και η 22η θαλάσσια εκστρατευτική μονάδα των ΗΠΑ εργάζονται επίσης υπό τη διοίκηση του STRIKFORNATO. Δεκαεννέα Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμμετέχουν στο Neptune Shield 22, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Την Δευτέρα και την Τρίτη, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, διεξήχθη συνεκπαίδευση Μαχητικών Αεροσκαφών της ΠΑ με το Αεροπλανοφόρο USS HARRY S. TRUMAN των ΗΠΑ και το Αεροπλανοφόρο Αμφιβίων Επιχειρήσεων SPS JUAN CARLOS I της Ισπανίας στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους.

Ειδικότερα, στις συνεκπαιδεύσεις συμμετείχαν από την Ελλάδα 4  F-16, από το USS HARRY S. TRUMAN 4 F-18 και 2 AV-8B Harrier από το SPS JUAN CARLOS Ι, σε αντικείμενα εναέριας μάχης και αναχαίτισης Αεροσκαφών Δίωξης -Βομβαρδισμού.

Το Truman Carrier Strike Group εισήλθε για πρώτη φορά στη Μεσόγειο τον Δεκέμβριο του 2021. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ κινήθηκαν για να ενισχύσουν την αμυντική τους στάση. Το αεροπλανοφόρο άρχισε να απονηώνει μαχητικά αεροσκάφη για να συμμετάσχει σε περιπολίες επαγρύπνησης πάνω από το έδαφος της Συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη. Τα F/A-18 Hornets του Truman έχουν αποδειχθεί από τότε αναπόσπαστο μέρος της ασφάλειας του συμμαχικού εναέριου χώρου.

Τα πλάνα περιλαμβάνουν ελιγμούς F/A-18E και 18F Super Hornets, απογείωση και προσγείωση στο θάλαμο πτήσης του αεροπλανοφόρου κλάσης Nimitz USS Harry S. Truman.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ