Το ΓΕΕΘΑ επεκτείνει τις αμυντικές συνεργασίες στη Ρουάντα – ΦΩΤΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πολλοί, στο άκουσμα του ονόματος της Ρουάντα φέρνουν στο νου την γενοκτονία του 1994, αποτέλεσμα του εμφυλίου των δύο κυρίαρχων φυλών της χώρας (Χούτου και Τούτσι), που στοίχισε τη ζωή σε μισό εκατ. ανθρώπους.

Έκτοτε, η χώρα έχει κάνει βήματα μπροστά, προσπαθώντας να ξεχάσει το αιματηρό της παρελθόν, έχοντας όμως δύο ισχυρές συνεργασίες. Με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Η χώρα των 12 εκατ. κατοίκων, που βρίσκεται στην ανατολική κεντρική Αφρική, προσπαθεί με αργές αλλά σταθερές κινήσεις να βρει τον βηματισμό της, χτίζοντας ισχυρές συμμαχίες. Από το 2009 που η χώρα αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις της και με την Γαλλία, ο Πρόεδρος Πολ Καγκάμε εφαρμόζει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Στην Ελλάδα

Την Τετάρτη, σε μία είδηση που πέρασε στα «ψιλά», ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχθηκε τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρουάντα Στρατηγό Jean Bosco Kazura, που πραγματοποιεί από την Κυριακή 11 Ιουλίου 2021 πενθήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΔ της Ρουάντα την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021 επισκέφθηκε τον εκθεσιακό χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2021, την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021 επισκέφθηκε την Σχολή Ικάρων όπου ενημερώθηκε για την αποστολή και το έργο της, ενώ πριν την μετάβασή του στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» για την επίσημη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος.

Νέα συνεργασία

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Ελλάδας και της Ρουάντα, συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, εστιάζοντας στις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, καθώς και στις επιπτώσεις τους στην ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, η διατήρηση των οποίων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και των δύο χωρών.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αφού ευχαρίστησε τον ομόλογό του για την αποδοχή της πρόσκλησής του να επισκεφθεί την Χώρα μας, αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή ανάπτυξη και στην σταθερή άνοδο του βιοτικού επιπέδου της Ρουάντα καθιστώντας την παγκοσμίως παράδειγμα προς μίμηση. Επίσης αναφέρθηκε στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο Χώρες, ενώ σημείωσε την σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο, στις σχέσεις καλής γειτονίας και στον ειλικρινή διάλογο ως βάση για την επίλυση διαφορών.

Επιπρόσθετα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ σημείωσε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ΕΔ της Ελλάδας και της Ρουάντα για την διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης στην Μεσόγειο και την Κεντρική Αφρική αντίστοιχα, ενώ τόνισε το ενδιαφέρον της Χώρας μας ως προς την αναβάθμιση των σχέσεων και της μεταξύ τους συνεργασίας με τη συμμετοχή στρατιωτικού προσωπικού της Ρουάντα σε συνεκπαιδεύσεις και σε κοινές δράσεις, καθώς και με την παροχή δυνατότητας σε Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Μαθητές Παραγωγικών Σχολών να φοιτήσουν σε Ελληνικά Στρατιωτικά Ιδρύματα και Εκπαιδευτικά Κέντρα.

Επιστέγασμα της επίσημης επίσκεψης και χαρακτηριστικό του άριστου κλίματος της συνάντησης, ήταν η πρόσκληση του Στρατηγού Kazura προς τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να επισκεφθεί επίσημα την Ρουάντα. Ο Στρατηγός Φλώρος, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr φέρεται να αποδέχθηκε την πρόσκληση και μόλις αυτή πραγματοποιηθεί θα είναι ο πρώτος Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ που επισκέπτεται την χώρα.

Μία χώρα που έχει δύο επίσης ισχυρές συνεργασίες, Ισραήλ και Αίγυπτο, με τις οποίες η Ελλάδα συστηματικά χτίζει έναν ισχυρό άξονα συνεργασίας στην Μεσόγειο.

Φαίνεται πώς η «γαλάζια συμμαχία» έχει αρχίσει και γίνεται πόλος έλξης πολλών χωρών, με την Ελλάδα και δη τις Ένοπλες Δυνάμεις να ανοίγουν ένα λαμπρό κεφάλαιο.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.