Ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας – Ισραήλ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η διμερής στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ είναι εδώ και αρκετά χρόνια στενή. Παρόλα αυτά διευρύνεται συνεχώς τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές πλαίσιο, στο οποίο προστίθενται επιπλέον χώρες ανάλογα με τη στόχευση και την περίπτωση. Είναι τα γνωστά σχήματα 3+1, όπου το 3 περιλαμβάνει τη χώρα μας, το Ισραήλ και την Κύπρο και το +1 τις ΗΠΑ και τα ΗΑΕ μέχρι τώρα.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, έχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον ισραηλινό ομόλογό του προωθώντας ολοένα νέες δραστηριότητες που φέρνουν τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών πιο κοντά.

Η ειδική σχέση που χτίζεται με το Ισραήλ, αφενός αναφέρεται στην ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής σχέσης σε όλα τα επίπεδα, αφετέρου περιλαμβάνει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα – και το κάνουμε – ως αξιόπιστος ενδιάμεσος εταίρος για πολύ σημαντικές χώρες που επιθυμούν να αποκαταστήσουν διαύλους επικοινωνίας για την προώθηση και υποστήριξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Και βεβαίως, στο πλαίσιο αυτό, οι Συμφωνίες του Αβραάμ και η Διακήρυξη της AL ULA συνιστούν το νέο πλαίσιο εντός του οποίου η χώρα μας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνον στο πολιτικό, αλλά και στο στρατιωτικό επίπεδο.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Aviv Kohavi (Αβίβ Κοχαβί), έχουν συμφωνήσει από το ταξίδι του στο Τελ Αβίβ πέρυσι στις 15 Ιουλίου, για την ισχυρή «γαλάζια συμμαχία» μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ, που εδράζεται στις κοινές αντιλήψεις για την διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας, στην τήρηση κι εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και την ευκαιρία να επιβιβαστεί στο άρμα των «δύο» όποια χώρα συμφωνεί σ’ αυτές τις αξίες.​

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ