Το enikos.gr στο Κέντρο Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας στη Σούδα – ΦΩΤΟ

Η φιλόδοξη προσπάθεια της Ελλάδας με τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ.

του Χρήστου Μαζανίτη

Με το κέντρο αριστείας ενοποιημένης αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής προστασίας στην Σούδα η Ελλάδα ευελπιστεί να γίνει σημείο αναφοράς παροχής γνώσης και εξειδίκευσης διεθνώς.

Η δημιουργία θα συμβάλει τα μέγιστα «Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά αυτές οι ταχέως εξελισσόμενες απειλές, ζωτικός στόχος των συμμαχικών εθνών πρέπει να είναι η ενίσχυση των τεχνολογικών πλεονεκτημάτων τους, η ανάπτυξη συνεργειών καθώς και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Το φιλόδοξο σχέδιο προωθήθηκε από το ΓΕΕΘΑ τον Απρίλιο του 2020 και μέσα σε ενάμισι χρόνο κατάφερε να πάρει πιστοποίηση από το ΝΑΤΟ. Ο ίδιος ο Άρχηγος ΓΕΕΘΑ είχε προσωπική επαφή με τον Αντρέα Λανάτα, τον Γάλλο Πτεραρχος που ήταν μέχρι πρότινος Ανώτατος Διοικητής SACT του ΝΑΤΟ.

Ο Πτέραρχος Λανάτα ήταν αυτός που, πριν τον διαδεχθεί ο Ιταλός Στρατηγός Πάολο Ρουτζιέρο, έδωσε το πράσινο φως για την πιστοποίηση του κέντρου από το ΝΑΤΟ.

Κέντρο Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας Σούδα NATO

Κέντρο Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας Σούδα NATO

Κέντρο Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας Σούδα NATO

«Ανεξάρτητα από τα ζητήματα που απασχόλησαν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ειδικά το 2020, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας βρήκε τόσο τον χρόνο όσο και τους απαραίτητους πόρους για να υποστηρίξει την ίδρυση και πλήρη ενεργοποίηση αυτού του Κέντρου, όχι μόνο προς όφελος του ΝΑΤΟ αλλά προς όφελος των φίλων, εταίρων και συμμάχων μας όχι μόνον στην περιοχή αλλά και ευρύτερα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Φλώρος στην ομιλία του.

Στόχος του κέντρου μεταξύ άλλων είναι να προσφέρει γνώση και εκπαίδευση σε κρίσιμους τομείς όπως

  • Η αντιμετώπιση κάθε είδους αεροπορικής και πυραυλικής απειλής
  • Η αντιμετώπιση Drones
  • Η συνεργασία με κάθε εμπλεκόμενο κλάδο

Η λειτουργία του Κέντρου Αριστείας, αποτελεί σημαντικότατη προσθήκη στις, ήδη υφισταμένες, Μονάδες και Κέντρα στα Χανιά, που αναδεικνύουν την γεωπολιτική και στρατηγική σημασία της Κρήτης ως περιφερειακού Κέντρου  Εκπαίδευσης και Υποστήριξης της Συμμαχίας.

Κέντρο Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας Σούδα NATO

Κέντρο Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας Σούδα NATO

Το πόσο σημαντικό για την Ελλάδα είναι η δημιουργία αυτού του κέντρου καταδεικνύεται και από την δήλωση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, σε σχετική ερώτηση του enikos.gr:

“Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αποτελεί το τέλος αλλά ταυτόχρονα και την αρχή μιας σημαντικότατης προσπάθειας του ΓΕΕΘΑ , με την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να ιδρύσουμε στην Ελλάδα ακόμη μια νατοϊκή οντότητα που ενδυναμώνει τη θέση μας στη συμμαχία κ ταυτόχρονα αναδεικνύει το ρόλο της Ελλάδας και των Ενόπλων Δυνάμεων στη περιοχή.

Το IAMD COE θα γίνει πόλος έλξεως συμμάχων αλλά κ συνεργαζομένων με εμάς κρατών στη περιοχή, παρέχοντας εκπαίδευση κ γνώση στον πολύ σημαντικό τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας.

Ευχαριστώ πολύ το ACT για τη βοήθεια κ το ενδιαφέρον αλλά και όλους όσοι από το ΓΕΕΘΑ και τα ΓΕ ασχολήθηκαν προκειμένου το εγχείρημα να λάβει σάρκα και οστά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Συνεχίζουμε, ACT KNOWING!”

Κέντρο Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας Σούδα NATO

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ