Το «άγνωστο» ραντεβού Τσίπρα – Παπανδρέου και οι κινήσεις στην Κεντροαριστερά ενόψει ευρωεκλογών

Πυκνώνουν οι επαφές των δύο πρώην πρωθυπουργών, του Αλέξη Τσίπρα και του Γιώργου Παπανδρέου, σε μία προσπάθεια ενόψει των ευροεκλογών να αντιμετωπιστεί η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας.

Δύο πρώην πρωθυπουργοί που κινούνται στο παρασκήνιο: Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου. Τρεις εμφανείς πρωταγωνιστές: Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Αλέξης Χαρίτσης και το πρόσωπο «κλειδί» ή αλλιώς το «μοντέλο» Χάρης Δούκας.

Οι ενδιάμεσοι παίχτες: Ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Γαβριήλ Σακκελλαρίδης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Θόδωρος Μαργαρίτης, η Όλγα Γεροβασίλη, η Έφη Αχτσιόγλου – με την ιδιότυπη αυτή λίστα να μεγαλώνει.

Όλοι οι προαναφερθέντες είναι τα πρόσωπα της κεντροαριστερής «σκακιέρας», που εκ των πραγμάτων έχει βασιλιάδες και βασίλισσες, πύργους, αξιωματικούς, πιόνια αλλά και (δούρειους) ίππους, όπως γράφει η «Απογευματινή της Κυριακής».

Εκ των πραγμάτων, είναι μία περίοδος διεργασιών, οι οποίες γίνονται στο παρασκήνιο. Κι αυτό γιατί βρισκόμαστε ενόψει ευρωεκλογών, οι οποίες θα είναι καθοριστικές για τη «μοίρα» των τριών επικεφαλής, ήτοι του Ανδρουλάκη, του Κασσελάκη και του Χαρίτση, παρότι για τον καθένα από τους τρεις είναι διαφορετικό το διακύβευμα. Όμως, από το αποτέλεσμα θα κριθεί με τι όρους μπαίνει το κάθε κόμμα στην κούρσα για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, αλλά και πού βρίσκονται οι μετοχές του κάθε πολιτικού αρχηγού.

Σύμφωνα με την «Απογευματινή της Κυριακής» ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, φαίνεται να έχει κάνει ήδη τις προβλέψεις-εκτιμήσεις του για τις ευρωεκλογές. Θεωρεί ότι η πολυδιάσπαση των δυνάμεων που θα προκύψει από το εκλογικό αποτέλεσμα ευνοεί αποκλειστικά την κυβέρνηση. Για αυτό και φέρεται να δουλεύει παρασκηνιακώς το θέμα της συνεννόησης και της προοπτικής της συνεργασίας των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων. Στο σημείο αυτό η άποψή του, φαίνεται να τέμνεται με την αντίστοιχη του Γιώργου Παπανδρέου.

Οι δύο άνδρες είναι σαφές ότι έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και μάλιστα οι πληροφορίες της Απογευματινής αναφέρουν πως υπήρχε και νέα (κοινωνική) συνάντηση των δύο ανδρών πριν από λίγες ημέρες. Άλλωστε, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να παραστεί στην εκδήλωση που ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας τον Απρίλιο με τη συμμετοχή ξένων ηγετών και προσωπικοτήτων της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς.

Το τελευταίο, συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με την πρόταση που έκανε ο Κώστας Ζαχαριάδης από κοινού με τους κυρίους Θεοχαρόπουλο και Ραγκούση, για αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρωπαϊκή Αριστερά και ένταξή του στους Ευρωσοσιαλιστές. Είναι χαρακτηριστικό πως η αντιπρόεδρος της Βουλής και στενή συνεργάτρια του Αλέξη Τσίπρα, Όλγα Γεροβασίλη, παρότι σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, εντάσσει την παρέμβαση των τριών στελεχών του κόμματός της στη συζήτηση και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για την γέφυρα συνεννόησης που πρέπει να στηθεί μεταξύ Αριστεράς, Σοσιαλδημοκρατίας και Πρασίνων.

Το απτό παράδειγμα

Μάλιστα, μνημονεύει με νόημα τον ρόλο που έχει παίξει στην κατεύθυνση αυτή τα τελευταία χρόνια και ο Αλέξης Τσίπρας. Στο κάδρο της συζήτησης, ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, μπήκε και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος για τους γνωρίζοντες την κομματική γεωγραφία αποτελεί πλέον το άλλο πόλο του κ. Κασσελάκη.

Ο κ. Τεμπονέρας κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία ενός «μετώπου δημοκρατίας», το οποίο περνάει μέσα από τη συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κυριαρχία της ΝΔ.

Η πραγματικότητα, βεβαίως, είναι πως όσοι μιλούν πλέον για συνεργασία έχουν απτό παράδειγμα: Ο Χάρης Δούκας και τα όσα έγιναν στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της Αθήνας. Γύρω από τον νέο δήμαρχο Αθηναίων χτίζεται το νέο κεντροαριστερό αφήγημα, το οποίο περισσότερο από όλους επικαλείται δημοσίως ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως είχε κάνει βεβαίως και το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου.

Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, έχει γίνει το «παράδειγμα», χωρίς, φυσικά να εμπλέκεται ο ίδιος στις όποιες (υπόγειες) διεργασίες, δεδομένης και της άριστης σχέσης του με τον κ. Ανδρουλάκη. Μέσω όμως του Χάρη Δούκα αρχίζουν να μπαίνουν σπάνω στο τραπέζι κάποια κομμάτια του παζλ, αρχής γενομένης από τον κ. Ζαχαριάδη, ο οποίος παίζει έναν ενδιάμεσο ρόλο μεταξύ του ΣΥΙΡΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Με περιορισμένες δυνατότητες επιρροής όμως, διότι υπάρχει ο κ. Κασσελάκης, για τον οποίο αφενός ο κ. Τσίπρας προεξοφλεί στους συνομιλητές του πως είναι μάλλον (πολιτικά) τελειωμένος και με τον οποίο αφετέρου ο κ. Ανδρουλάκης δεν θέλει να έχει την παραμικρή σχέση, όπως φάνηκε και από την τυπική συνομιλία τους στο Πατριαρχείο ανήμερα των Θεοφανίων.

Κριτής οι ευρωεκλογές

Η ημερομηνία-κλειδί είναι η 9η Ιουνίου. Από τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης θα εξαρτηθούν τα πάντα. Έως τότε πρωταγωνιστές -και μη- της Κεντροαριστεράς θα προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, χωρίς κανείς να μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιο θα είναι εν τέλει το πρόσωπο που θα κάνει «ματ» στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους και ενδεχομένως, ρουά ματ στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ