Τι φέρνει το Προεδρικό Διάταγμα για τους καλλιτέχνες – Διευκρινίσεις Γιατρομανωλάκη στον Realfm 97,8

Διευκρινίσεις για το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στους καλλιτέχνες και την καλλιτεχνική εκπαίδευση μετά και τις αντιδράσεις ηθοποιών, μουσικών και σωματείων του κλάδου έδωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νίκος Γιατρομανωλάκης.

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο κ. Γιατρομανωλάκης υποστήριξε ότι «δεν εξισώνεται το δίπλωμα της Δραματικής Σχολής με το Λύκειο. Στην Ελλάδα υπάρχει το εθνικό σχέδιο προσόντων το οποίο έρχεται και «κουμπώνει» στο ευρωπαϊκό. Αυτό είναι μια κλίμακα με 8 βαθμίδες. Στην πέμπτη βαθμίδα είναι και οι Δραματικές Σχολές. Δεν αλλάζουν οι βαθμίδες. Το Προεδρικό Διάταγμα δεν αφορά καν στη διαβάθμιση πτυχίων. Η 8βάθμια κλίμακα ισχύει από το 2015».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι «δεν αλλάζει κάτι στο θέμα των προσλήψεων στο Δημόσιο. Το Προεδρικό Διάταγμα επίσης δεν ασχολείται με τα μισθολογικά. Δεν αλλάζει κάτι για τους ανθρώπους που είναι στο Δημόσιο και δεν αλλάζει και η βαθμολογική εξέλιξή τους για τις θέσεις που υπάρχουν».

Σύμφωνα με τον κ. Γιατρομανωλάκη, «οι ηθοποιοί και οι καλλιτέχνες γενικά αξιολογούνται όχι μόνο από το επίπεδο των σπουδών τους. Έχουμε μέχρι και Επιτροπή για τα εξαιρετικά ταλέντα όπου το εξαιρετικό ταλέντο μπορεί να μην έχει πάρει καν απολυτήριο Λυκείου. Επίσης δεν αλλάζει κάτι στα εκπαιδευτικά του κλάδου. Δεν αλλάζει για παράδειγμα το δικαίωμά τους να δώσουν κατατακτήριες έπειτα από μια Δραματική Σχολή. Το προσοντολόγιο που περιγράφει το Προεδρικό Διάταγμα δεν αφορά στους εκπαιδευτικούς και το υπουργείο Παιδείας που έχει το δικό του προσοντολόγιο. Άρα ούτε αυτό το κομμάτι αγγίζει».

Ο ίδιος εξήγησε ότι «το Προεδρικό Διάταγμα επιχειρεί να αντικαταστήσει ένα παλαιότερο Διάταγμα 20ετίας το οποίο αφορούσε στους κλάδους του Δημοσίου. Δηλ. είχε ξεκινήσει το 2001 με 17 κλάδους, είχε φτάσει να έχει χιλιάδες κλάδων και το υπουργείο Εσωτερικών θέλησε να κωδικοποιήσει τους τύπους των επαγγελμάτων που μπορεί το Δημόσιο να ζητεί να προσλάβει. Επί της ουσίας δεν επηρεάζει τους καλλιτέχνες και θεωρώ ότι με μια σειρά ερμηνευτικών εγκυκλίων του ΥΠΕΣ θα αποσαφηνιστεί αυτό, ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες και ερωτήματα».

Ο κ. Γιατρομανωλάκης ανέφερε ακόμη ότι «το θέμα είχε ξανατεθεί το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ και είχαν γίνει κάποιες κινήσεις από την τότε υπουργό Πολιτισμού την κα Κονιόρδου με αντίσταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπόρεσε να κάνει ένα ολοκληρωμένο πλάνο. Πηγαίνοντας πιο πίσω φαίνεται ότι υπάρχει ένα διαχρονικό θέμα που λέει ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει μια κωδικοποιημένη κατάσταση ώστε να συγκοινωνεί η καλλιτεχνική εκπαίδευση με το υπόλοιπο σύστημα εκπαίδευσης που έχουμε, Πανεπιστήμια κλπ. Αυτό που λέμε συνειδητά ως κυβέρνηση είναι ότι αυτό το μπλέξιμο σταματάει εδώ. Στόχος είναι αφενός η αναβάθμιση των σπουδών. Αφετέρου έχουμε το θέμα της διαβάθμισης και εκείνο της ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού διευκρίνισε ξανά ότι «δεν αλλάζει κάτι στο ζήτημα των προσλήψεων και το μισθολογικό για θέσεις που υπάρχουν τώρα.  Δεν αλλάζει το status».

Τέλος τόνισε ότι «το ΣΕΗ το βλέπω εδώ και τρία χρόνια γι’ αυτό το θέμα. Όταν υπάρχει μία σύγχυση και υπάρχουν άνθρωποι που λένε για τα πτυχία τους ότι εξισώνονται με τα απολυτήρια Λυκείου είναι λογικό να  ξεσηκώνονται και να βγαίνουν στους δρόμους οι καλλιτέχνες».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ