Θεόδωρος Πάγκαλος – «Ενώπιος Ενωπίω»: Η αποχώρηση από την πολιτική, η πίστη στον Θεό και τα… τούρκικα στον Γιλμάζ

Για όλους και για όλα μίλησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος στις δύο συνεντεύξεις που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» το 1998 αλλά και το 2001.

Θεόδωρος Πάγκαλος: Η συνέντευξη στο «Ενώπιος Ενωπίω» για την υπόθεση Οτσαλάν

Στις εκπομπές, που προβλήθηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο Θεόδωρος Πάγκαλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, την κυβέρνηση Σημίτη και τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ.

Στο υλικό, το οποίο προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του Νίκου Χατζηνικολάου, ο Θεόδωρος Πάγκαλος μιλάει και για πολιτικούς, όπως τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, την Μαρία Δαμανάκη αλλά και τον Γιώργο Παπανδρέου.

Θεόδωρος Πάγκαλος: «Ως άνθρωπος ήταν πολύ σκληρός, αλλά είχε ευαισθησίες» – Συγκινημένη στενή συνεργάτης του

Σε ερώτηση για το εάν θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στο μέλλον ο Θεόδωρος Πάγκαλος απάντησε αστειευόμενος: «Το μόνο που φροντίζω είναι τα μετόπισθεν μου. Την υποχώρηση ή την αποχώρηση μου αν θέλετε. Έχω πάντα έτοιμη την αποχώρηση μου γιατί μπορεί να προκύψει μία ανάγκη να εγκαταλείψω την πολιτική. Και γι’ αυτό έχω διάφορα πράγματα, μία ωραία βιβλιοθήκη, έναν καλό κύκλο φίλων και ένα αμπέλι, όπως όλος ο κόσμος ξέρει εις το οποίο απειλώ κατά καιρούς τους συνεργάτες μου ότι θα καταφύγω εάν δεν σταματήσουν να με ενοχλούν».

Παράλληλα ρωτήθηκε για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και την συνάντηση που είχε τόσο ο ίδιος όσο και ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης στην Τουρκία με τον τότε πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Μεσούτ Γιλμάζ. «Το κλίμα στην Τουρκία είναι πάντα φιλικότατο. Είναι πολύ φιλόξενοι. Οι απόψεις ήταν σκληρότατες. Δεν υπήρχε καμία πρόοδος σε κανένα σημείο. Καμία κατανόηση για καμία από τις απόψεις. Και μείναμε ο καθένας στις θέσεις του», υπογράμμισε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Η ιστορική συνέντευξη του Θεόδωρου Πάγκαλου στο «Ενώπιος Ενωπίω» και τον Νίκο Χατζηνικολάου τη νύχτα των Ιμίων

Σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου εάν οι Τούρκοι έκαναν προσπάθεια να περάσουν προς τα έξω την θέση για «γκρίζες» ζώνες στο Αιγαίο ο Θεόδωρος Πάγκαλος είπε ότι «δεν μπήκαμε σε τέτοια συζήτηση. Μείναμε στην συζήτηση της διαδικασίας». Μάλιστα αποκάλυψε και ένα αστείο που έγινε με τον Μεσούτ Γιλμάζ. «Μιλάγαμε για το Δικαστήριο της Χάγης και ο κ. Παμίρ που ήταν παλιά πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα είπε κάτι στον κ. Γιλμάζ. Και είπα εγώ: μην ακούτε τον πρέσβη τι σας λέει. Μου λέει ο Γιλμάζ: ‘’Που ξέρεις τι μας λέει; Ξέρεις τούρκικα;’’ Λέω: Όχι δεν ξέρω τούρκικα. Ξέρω, όμως, τι λέτε αυτή τη στιγμή. Και γι’ αυτό θέλω να σας παρακαλέσω να μας εξηγήσετε τι τον θέλετε αυτό τον διάλογο εφ’ όλη της ύλης όταν ξέρουμε τι θα πείτε και ξέρετε τι θα σας πούμε», αποκάλυψε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Στην εμφάνιση του στην εκπομπή το 2001 ο Θεόδωρος Πάγκαλος κλήθηκε να μιλήσει για την δήλωση του ότι ο Κώστας Σημίτης έκοψε ένα από τα δάχτυλα του όταν αποφάσισε να τον θέσει εκτός της κυβέρνησης. Σε ερώτηση εάν θα επέστρεφε στην κυβέρνηση ο Θεόδωρος Πάγκαλος ανέφερε ότι «αν αυτός (σ.σ. ο Κώστας Σημίτης) επιθυμεί να έχει μία συζήτηση μαζί μου για οποιονδήποτε λόγο θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία. Η αποπομπή από την κυβέρνηση έχει σαφώς υποτιμητικό χαρακτήρα, αν θέλετε», τόνισε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Για την φημολογία που είχε αναπτυχθεί εκείνη την περίοδο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα διεκδικούσε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Θεόδωρος Πάγκαλος απέφυγε να σχολιάσει αλλά ανέφερε με νόημα: «Έρχεται και ο πάπας. Και θα μπούμε και σε θεολογικές συζητήσεις. Μην παραβλέπουμε την θεία πρόνοια. Οι άνθρωποι είναι υπόθεση ενός δευτερολέπτου. Σήμερα είναι αύριο δεν είναι».

Σε εκείνη την στιγμή ο Νίκος Χατζηνικολάου τον ρώτησε: «Είστε θρησκευόμενος; Πιστεύετε στον Θεό;» «Θα μου επιτρέψετε αυτό να το απαντήσω στον ιερέα μου. Αλλά είμαι ορθόδοξος», είπε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

«Μία δήλωση σας ότι είστε ορθόδοξος σε μία εποχή που πολιτικά πολλοί σας θεωρούν αιρετικό νομίζω ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Αξίζει τον κόπο και μπορώ με αυτήν να κλείσω αυτήν την εκπομπή», κατέληξε ο Νίκος Χατζηνικολάου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ