“Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια – Συνιστώ υπομονή”

“Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια – Συνιστώ υπομονή”

Στην Αλεξία Τασούλη

Έκδηλη είναι η ανησυχία στο υπουργείο Εξωτερικών για το εμπάργκο που επέβαλε η Μόσχα στην εισαγωγή προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Real.gr o γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, Παναγιώτης Μίχαλος συστήνει υπομονή, τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, αλλά σημειώνει ότι αναμένεται να υπάρξει αναστάτωση στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Τι περιθώρια έχει η Ελλάδα για να πετύχει την εξαίρεση ελληνικών προϊόντων;

– Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των ελληνικών προϊόντων στη ρωσική αγορά.

Έχουμε συνεχείς διμερείς επαφές και θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια. Σ’ αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, μέχρι να κατασταλάξει πλήρως η κατάσταση.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι να δούμε, αν η Ρωσία θα επιμείνει σε αντίμετρα συνολικά εις βάρος της ΕΕ ή αν θα ασκήσει εν τέλει πολιτική επιλεκτικών αντίμετρων.

Στην πρώτη περίπτωση, τα περιθώρια είναι πιο στενά, αλλά θα συνιστούσα υπομονή. Πρέπει βέβαια να έχουμε υπ’ όψιν ότι η Ελλάδα είναι χώρα – μέλος της ΕΕ και δεσμεύεται από τις αποφάσεις που αυτή λαμβάνει.

Πώς θα αντιμετωπιστεί το οικονομικό πλήγμα των παραγωγών από το εμπάργκο;

– Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις την τελευταία στιγμή έναν εξαγωγικό προορισμό. Δεν γίνονται αυτόματα αυτές οι διαδικασίες.

Είναι σημαντικό, όμως, να εξετάσουμε σε βάθος τη διαφοροποίηση των αγορών στις οποίες κατευθύνονται τα προϊόντα μας.

Αυτό θα είναι και ένα από τα έργα της Ομάδας Εργασίας που αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε, στην τελευταία σύσκεψη με τους εκπροσώπους εξαγωγικών φορέων στο ΥΠΕΞ.

Στην Ομάδα θα συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά και εκπρόσωποι κλαδικών και εξαγωγικών φορέων.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί προετοιμαζόμασταν για κάθε σενάριο.

Σε ποιο βαθμό θα επηρεαστούν οι ελληνορωσικές σχέσεις από αυτή την εξέλιξη;

Είναι μοιραίο να υπάρξει μια αναστάτωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαλάσουμε το οικοδόμημα των διμερών σχέσεων που έχουμε χτίσει ως τώρα και ειδικά στον οικονομικό τομέα, που αποτελεί το πεδίο της αρμοδιότητάς μου ως ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.

Για παράδειγμα, μαζί με το Υπουργείο Τουρισμού, αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά τα ζητήματα που ανέκυψαν με χιλιάδες Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα, μετά τη χρεοκοπία σημαντικών ρωσικών τουριστικών πρακτορείων και συνεργαστήκαμε με τη ρωσική πλευρά σε αυτό.

Aυτό δείχνει ότι υπάρχουν πάντα περιθώρια λύσεων, όταν υπάρχει η καλή διάθεση.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ