Τέλος εποχής για τα Super Puma από την Πολεμική Αεροπορία – Απογειώνεται για AW139 SAR

Το απόγευμα της Πέμπτης (7/12) πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), με την Πολεμική Αεροπορία να εισηγείται την απόκτηση 14 νέων ελικοπτέρων AW139 SAR. Ταυτόχρονα ο Στρατός Ξηράς προχωρά για την προμήθεια μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ και Περιφερόμενων Πυρομαχικών ενώ έρχονται φορητοί Spike και συσσωρευτές για τορπίλες.

του Χρήστου Μαζανίτη

Ο κύβος ερρίφθη για την Πολεμική Αεροπορία, που αποφάσισε να αλλάξει πλατφόρμα ελικοπτέρων και να αποσύρει τα Super Puma από τον τομέα της Έρευνας και Διάσωσης και να κάνει μετάβαση στα νέα Leonardo AW-139.

Η εισήγηση αφορά στην προμήθεια 14 ελικοπτέρων SAR, κάτι πού για πολλούς στο ελληνικό πεντάγωνο συνιστά ανατροπή, αφού Αεροπορία Στρατού και Πολεμικό Ναυτικό έχουν επενδύσει στην πλατφόρμα της οικογένειας των Blackhawk.

Τώρα μένει η αποστολή της LOR για να έρθει η απαντητική επιστολή κι εν συνεχεία να προχωρήσει για έγκριση της Βουλή, μέχρι να περάσει από το ΚΥΣΕΑ και τελικά την ΓΔΑΕΕ, που θα υπογράψει και τη σχετική σύμβαση. Συνεπώς μιλάμε για μία χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να πάρει ακόμη και 2 χρόνια.

ΤΟΜΑ / SPIKE

Τρία σημαντικά προγράμματα κατοχυρώθηκαν για τον Στρατό Ξηράς. Το πρώτο, που αποτελεί και την πλήρη επιβεβαίωση του σχετικού ρεπορτάζ στο enikos.gr τον περασμένο Μάιο, αφορά την μελέτη για προμήθεια μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης, με τα Bradley να αποτελούν τον μεγάλο στόχο της ηγεσίας του ΓΕΣ από το απόθεμα του αμερικανικού Στρατού.

Το δεύτερο αφορά την Μελέτη Πρόσκλησης για την απόκτηση περιφερόμενων πυρομαχικών Loitering Munitions. Κάτι που αποτελεί ένα από τα διδάγματα του πολέμου στην Ουκρανία.

Και το τρίτο αφορά στην ενεργοποίηση του προγράμματος για την προμήθεια νέων αντιαρματικών πυραύλων Spike, ισραηλινής προέλευσης.

Επιπλέον αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του προγράμματος προμήθειας συσσωρευτών για τορπίλων SUT και SST-4, για τα υποβρύχια και τις πυραυλακάτους (ΤΠΚ) του Πολεμικού Ναυτικού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ