Κοσμογονία στον Στρατό Ξηράς: Σχέδιο για 800 Bradley και 150 Abrams από τις ΗΠΑ

Με μία κίνηση – ΜΑΤ το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) πάει να φέρει τα πάνω κάτω στην ισορροπία δυνάμεων, μετατρέποντας τον Ελληνικό Στρατό στον πιο μεγάλο σε αρματικό δυναμικό της Ευρώπης.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μπορεί η χώρα να βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά και τα κόμματα να δίνουν την μάχη για την συγκέντρωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσοστών, οι Ένοπλες Δυνάμεις όμως από τη μεριά τους συνεχίζουν το έργο τους, με έμφαση στην ενίσχυση της αποτρεπτικής τους ισχύς.

Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, όπως αποκαλύψαμε στο enikos.gr, με αφορμή την επίσκεψη της υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Celleste Wallander στην Αλεξανδρούπολη και τη Λάρισα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος βρήκε την ευκαιρία να υπενθυμίσει το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδας για δύο οπλικά συστήματα από το απόθεμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Πρόκειται για το τροχοφόρο άρμα μάχης Μ1128 και το επρυστριοφόρο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ) Bradley M2A2.

Περίπου 20 ημέρες αργότερα, στις αρχές Μαρτίου οι ΗΠΑ απάντησαν προφορικά – μέσω του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (ODC ) της πρεσβείας στην Αθήνα – προς το πιεστικό αίτημα του ΓΕΣ και του ΓΕΕΘΑ για την παραχώρηση Bradley M2A2, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την παραχώρηση έως και 300 μονάδων.

Το ΓΕΣ έτρεξε άμεσα τις διαδικασίες (μέσα σε μία εβδομάδα) για να κλειδώσει τον αριθμό των 300 ΤΟΜΑ, μιας και είναι αυτή τη στιγμή περιζήτητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

 BRADLEY ABRAMS 2

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, χθες, λίγο πριν από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το ΓΕΣ έστειλε νέα επιστολή στις ΗΠΑ με την οποία ζητά τιμή και διαθεσιμότητες για την προμήθεια επιπλέον 500 μεταχειρισμένων BRADLEY M2A2. Πρόκειται για μία κίνηση που αν ευοδωθεί θα φέρει την πολυπόθητη ανανέωση στα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) του Στρατού Ξηράς, που προσπαθεί να ξεφύγει από τα σοβιετικής προέλευσης ΒΜΡ-1 και τα Μ-113, γνωστά κι ως «παπάκια», που πλέον δεν μπορούν να καλύψουν τις αναδυόμενες ανάγκες στο σύγχρονο πεδίο.

Η απόκτηση συνολικά 800 ΤΟΜΑ Bradley θα φέρει μία μεγάλη ανάσα στον Στρατό Ξηράς, που τα τελευταία χρόνια έχει προβάλει ως αδήριτη ανάγκη την αντικατάσταση των, ακατάλληλων πλέον για τις ανάγκες του, Μ113.

Όμως, η ηγεσία του ΓΕΣ δεν φαίνεται να μένει μόνο σε αυτά αλλά προσανατολίζεται στην προμήθεια και επιπλέον 150 μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης ABRAMS. Πρόκειται πραγματικά για μία κίνηση, που σε συνδυασμό με την απόκτηση των BRADLEY θα φέρει κοσμογονία στον Στρατό Ξηράς και θα καταστήσει την Ελλάδα σε μία από τις ισχυρότερες αρματικές δυνάμεις της Ευρώπης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αν ευοδωθεί η προμήθεια των ABRAMS θα προοριστούν για να αντικαταστήσουν τα παλαιά Μ-48 και Μ-60 αλλά και μέρος των πρώτων LEOPARD 1A5, που χρονολογούνται από την δεκαετία του ‘80.

Τα ABRAMS είναι τεθωρακισμένα άρματα μάχης που χρησιμοποιεί ο Στρατός των ΗΠΑ κι έγιναν γνωστά στις αρχές της δεκαετίας του 90 με την εισβολή στο Ιράκ. Διαθέτουν πυροβόλο των 105mm, όπως και τα Leopard 1A5, που σημαίνει ότι με ενδεχόμενη απόκτησή τους από την Ελλάδα υπάρχει τεράστιο απόθεμα βλημάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιούν και να είναι άμεσα πλήρως επιχειρησιακά.

ABRAMS

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ