Τα σημεία διαφωνίας της Μπακογιάννη στο φορολογικό

Τα σημεία διαφωνίας της Μπακογιάννη στο φορολογικό

 

Με παρέμβασή της στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της βουλής, η Ντόρα Μπακογιάννη παρουσίασε τα σημεία στα οποία διαφωνεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

 

 Η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ανάμεσα σε άλλα:

Πρώτον, το ζητούμενο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι η ανάπτυξη. Όποιος θέλει να επενδύσει δεν θα έρθει να βάλει τα λεφτά του στη χώρα μας από φιλεύσπλαχνα κίνητρα. Θα έρθει γιατί το ελληνικό κράτος του εγγυάται τις βασικές προϋποθέσεις για μια υγιή επένδυση: Ένα σταθερό φορολογικό σύστημα,  λειτουργικό και ανταποδοτικό, που δεν θα καθιστά αναγκαίο να συνεταιριστεί ο επιχειρηματίας με το κράτος. Πάταξη του γραφειοκρατικού λαβυρίνθου που ταλαιπωρεί και απομακρύνει ενδιαφερόμενους μέσω των δαιδαλωδών διαδικασιών  για εγκρίσεις και υπογραφές. Συνέχεια και σταθερότητα στη λειτουργία της κρατικής δομής. Υποδομές και νόμους που θα εφαρμόζονται.

Πού είναι το αναπτυξιακό σκέλος αυτού του νομοσχεδίου; Δυστυχώς το νομοσχέδιο απλώς επενδύει στο φοροεισπρακτικό και όχι στο αναπτυξιακό σκέλος.

Απουσιάζουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις σ’ αυτό το σκέλος, τη στιγμή που δεν υπάρχουν – όπως είπα – περιθώρια αναμονής για την ανάπτυξη.

Δεύτερον: προχωράμε σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Σωστό. Όμως για να είμαστε ειλικρινείς, το βήμα που γίνεται είναι μισό. Μεταθέτουμε την πραγματική διεύρυνση για το 2015, κ. Υπουργέ.

Η χώρα έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, όπου το κύριο ζητούμενο ενός φορολογικού νομοσχεδίου δεν είναι η πεποίθησή σας ότι αυξάνοντας τους συντελεστές, θα αυξηθούν και τα έσοδα. Το θέμα είναι τι έσοδα θα εισπράξει το κράτος στην πράξη.

Τρίτον: δεν υπάρχει ισότητα επιβαρύνσεων ανά κατηγορία. Όπως ορθώς έχει επισημανθεί, με το νομοσχέδιο, αν κάποιος έχει 100.000 ευρώ εισόδημα από μερίσματα, θα πληρώσει φόρο 10.000 ευρώ. Αν το εισόδημα προέρχεται από τόκους καταθέσεων, θα πληρώσει 15.000 ευρώ. Αν τα παίρνει από ενοίκια, θα πληρώσει 30.000 ευρώ. Αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας, θα καταβάλει 29.000 ευρώ. Στην πιο δεινή θέση, θα βρεθεί αν εργάζεται. Κι αυτό διότι θα δώσει 34.650 ευρώ!

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ