Τα νέα δημοσιεύματα για τις παρακολουθήσεις και οι αντιδράσεις

Πολιτική αντιπαράθεση και αντιδράσεις προκαλούν τα νέα δημοσιεύματα για τις παρακολουθήσεις. Η εφημερίδα Documento παρουσιάζει μια νέα λίστα με 38 πρόσωπα που σύμφωνα, με το δημοσίευμα, παρακολουθούνταν με το λογισμικό Predator. Ανάμεσα τους πολιτικοί, κυβερνητικοί αξιωματούχοι αλλά και δημοσιογράφοι.

Υπό παρακολούθηση φέρεται να ήταν, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ένα από τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, καθώς και οι Άκης Σκέρτσος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Νίκος Παπαθανάσης. Eπίσης, στη λίστα περιλαμβάνονται στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και υπουργών.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ. Παράλληλα θα κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που θα απαγορεύει την εμπορία και χρήση κακόβουλου λογισμικού και θα θεσπίζει πιο αυστηρό πλαίσιο για τις επισυνδέσεις από την ΕΥΠ.

Στη λίστα περιλαμβάνονται ακόμη τα ακόλουθα πρόσωπα με τις εξής ιδιότητες (σύμφωνα με την εφημερίδα):

-ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ, αναπλ. υπουργός Εξωτερικών.

-ΟΡΣΑΚΗ ΡΟΥΣΣΕΤΟΥ, μέλος Πολιτικής Γραμματείας Ν.Δ..

-ΘΩΜΑΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ, Πρόεδρος εταιρείας διαφήμισης και διαχείρισης κρίσεων V+O.

-ΟΛΙΝΚΑ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ, σύζυγος του Θωμά Βαρβιτσιώτη.

-ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ, συνιδρυτής της V+O.

-ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΡΙΖΗΣ, A’ υποδιοικητής της Ε.Υ.Π..

-ΕΙΡΗΝΗ ΕΞΑΡΧΟΥ, συνεργάτης Γρ. Δημητριάδη στο Μέγ. Μαξίμου, αδερφή της γραμματέως του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παν. Κοντολέων.

-ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΡΟΥΣΣΟΥ, πρώην διευθύντρια του κλιμακίου της Ε.Υ.Π..

-ΕΛΙΝΑ ΚΥΠΡΑΙΟΥ, συνεργάτιδα του Πρωθυπουργού.

-ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΕΚΙΡΗΣ, διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

-ΜΑΙΗ ΖΑΝΗ, ειδική σύμβουλος στη Γεν. Γραμματεία του Πρωθυπουργού.

-ΧΑΡΙΣ ΚΟΥΤΣΗ, πρώην ειδική σύμβουλος για επιχειρήσεις και επενδυτές στη γ.γ. του Πρωθυπουργού.

-ΑΡΓΥΡΩ ΞΑΓΟΡΑΡΗ, στενή συνεργάτιδα της Μαρέβας Μητσοτάκη αλλά και στη γραμματεία του Κ. Μητσοτάκη στο Μέγ. Μαξίμου.

-ΝΙΚΟΣ ΣΙΓΑΛΑΣ, συνεργάτης του υπουργού Κ. Χατζηδάκη.

-ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΣ, συνεργάτης του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοϊδη.

-ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ, συντονιστής Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, πρώην υπουργός Ν.Δ..

-ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΡΙΦΑΚΟΣ, γεν. γραμ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων.

-ΑΡΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ, αντιναύαρχος, γεν. διευθυντής της Γεν. Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων.

-ΤΟΝΙΑ ΠΡΙΜΠΑ, δικηγόρος, σύμβουλος στη Γεν. Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

-ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ, αντιπρόεδρος Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

-ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΦΟΡΝΤ, στέλεχος στον τομέα κυβερνοασφάλειας του Facebook.

-ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΣΟΥΝΗΣ, πρώην στέλεχος Αντιτρομοκρατικής και πρώην διευθυντής ασφαλείας της Coca-Cola 3E.

-ΓΚΡΑΤΣΙΕΛΑ ΚΛΑΔΑ, εργάζεται στο τμήμα εμπορίας καυσίμων της εταιρείας Aegean.

-ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ Αμφιλόχιος, πρώην Εκπρ. Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα.

-ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ, πρώην μέλος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

-ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΡΥΩΝΗΣ, ιδιοκτήτης καναλιού “Epsilon”.

-ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ, μέλος Δ.Σ. εφημερίδας “Καθημερινή”.

-ΜΑΡΙΑ ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ, δημοσιογράφος Ant1- (συνεργάτης Τ. Τέλογλου).

-ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος, εκδότης εφημερίδας “Μπαμ”.

-ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΙΟΣ, εκδότης εφημερίδας “Μακελειό”.

-ΣΠΥΡΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, δημοσιογράφος.

-ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΙΤΤΕΡΟΣ, ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Κολωνάκι.

-ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

-ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΣ

-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΑΡΚΑΔΑΣ.

Τα δημοσιεύματα για τον Κυριάκο Πιερρακάκη και η απάντησή του

Επίσης, η Εφημερίδα των Συντακτών μαζί με τους Reporters United, κάνουν λόγο σε δημοσίευμα της εφημερίδας για συνάντηση και στενές σχέσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη με τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο, ο οποίος σχετίζεται με την εταιρεία Krikel. Γίνεται δε λόγος για επαφές του κ. Πιερρακάκη με τον κ. Λαβράνο και μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη.

Ακόμη, δημοσίευμα της Κυριακάτικης εφημερίδας «Το Βήμα» αναφέρει ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έδωσε άδεια στην Intellexa για εξαγωγή και πώληση του Predator. Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, σημαντικά υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχαν επαφή με το ίδιο σύστημα ατόμων που σχετίζεται με το Predator.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαψεύδει το τελευταίο δημοσίευμα που αναφέρει ότι χορήγησε άδεια εξαγωγής – πώλησης λογισμικού. Συγκεκριμένα, διευκρινίζεται ότι «το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαψεύδει κατηγορηματικά την αναφορά σε δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με χορήγηση άδειας σε εταιρεία για εξαγωγή – πώληση λογισμικού από το υπουργείο. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν διαθέτει, σε καμία περίπτωση, αρμοδιότητα χορήγησης άδειας εξαγωγής – πώλησης οποιουδήποτε προϊόντος, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου λογισμικού, ούτε και έχει κάποια σχετική γνώση για τη συγκεκριμένη ή άλλη παρόμοια περίπτωση».

H ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

«Ο υπουργός Εξωτερικών δέχτηκε Predator πριν έναν χρόνο, θύμα του παρακράτους του Μαξίμου – Επικίνδυνος για τη χώρα ο κ. Μητσοτάκης»,  αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σχολιάζοντας τα νέα δημοσιεύματα.

«Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το εύρος των προσώπων που τέθηκαν υπό παρακολούθηση από το καθεστώς Μητσοτάκη συνεχίζονται για δεύτερη Κυριακή από την εφημερίδα Documento.Ωστόσο, αυτήν την Κυριακή ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, που επιβεβαιώνει ότι η λίστα που έχει δει το φως της δημοσιότητας είναι γνήσια, ότι το Predator το προμηθεύτηκε το Μαξίμου, αλλά και ειδικότερα ότι η παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών κου Δένδια από το παρακράτος του Μαξίμου είναι γεγονός που έλαβε χώρα με κακόβουλο sms, στο κινητό του περίπου πριν από έναν χρόνο.Αναρωτιόμαστε αν ο κος Μητσοτάκης θα επαναλάβει με την ίδια ένταση τις επιθέσεις που εξαπέλυσε πριν από μια βδομάδα στην εφημερίδα Documento και στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.

Αν θα μιλήσει και πάλι για παραμυθάδες, για πράκτορες των Ρώσων, αν θα απειλήσει και τους δημοσιογράφους του ΒΗΜΑτος με ποινές φυλάκισης 20 ετών, επειδή κατέχουν στοιχεία και αποδείξεις.Θα αναμένουμε με ενδιαφέρον. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο και ανεξαρτήτως των εσωκομματικών ή προσωπικών διαφόρων εντός της κυβέρνησης, η παρακολούθηση του ΥΠΕΞ της χώρας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που θέτει σε διακινδύνευση την εθνική μας ασφάλεια. Και ο κος Μητσοτάκης είναι ένοχος και εξαιρετικά επικίνδυνος για να κυβερνά τη χώρα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ηλιόπουλος: Άλλη μια απόδειξη του κοινού παρακρατικού μηχανισμού ΕΥΠ-Predator

«’Αλλη μια απόδειξη του κοινού παρακρατικού μηχανισμού ΕΥΠ-Predator» χαρακτηρίζει ο Νάσος Ηλιόπουλος σε ανάρτηση του στο Twitter όσα αναφέρονται σε σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συνοδεύοντας την ανάρτηση του με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, αναφέρει: «Ο Λαβράνος έχει αστυνομική προστασία, έκανε ταξίδι στο εξωτερικό με τον Δημητριάδη για θέματα κυβερνοασφάλειας και έχει επαφές με Πιερρακάκη. Η κυβέρνηση τον έκρυψε από την εξεταστική. ‘Αλλη μία απόδειξη του κοινού παρακρατικού μηχανισμού ΕΥΠ-Predator».

Ανδρουλάκης: Από την αλήθεια και τη διαφάνεια έχουν να φοβηθούν αυτοί που λειτουργούν εις βάρος της δημοκρατίας

«Θεωρώ ότι ο καλύτερος δρόμος, είναι ο δρόμος των θεσμών και της δικαιοσύνης. Γι’ αυτό όπως εγώ πήγα απευθείας στον Άρειο Πάγο και κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά, όποιος θεωρεί ότι υπάρχει μια τέτοια δόλια πρακτική ενός παρακρατικού μηχανισμούς εις βάρος του, πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο της δικαιοσύνης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης στην εκπομπή «ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ» της ΕΡΤNEWS.

Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι τρεις μήνες είναι πολύς καιρός και πρέπει και η δικαιοσύνη από την πλευρά της να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για να γίνει γνωστό ποιες κινήσεις έχουν γίνει, ποιοι μάρτυρες έχουν κληθεί, ποιο είναι το αποτέλεσμα.

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση νιώθει ότι είναι αδύναμη καταλογίζοντας «τεράστιες ευθύνες» στον πρωθυπουργό. «Έχει τεράστιες ευθύνες ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά για το πώς λειτούργησε το Μαξίμου όλη αυτή την περίοδο και οι οποίες αποκαλύπτονται με την προστασία γύρω από την κ. Βλάχου, το διοικητή της ΕΥΠ, τον κ. Δημητριάδη και αυτούς οι οποίοι απ’ ό,τι φαίνεται έχουν σχέση με το predaror στην Ελλάδα και εννοώ τον κ. Λαβράνο και τον κ. Μπίτζιο», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ επισήμανε τις ενέργειες που έγιναν από την αντιπολίτευση. «Ζητήσαμε να έρθουν στην εξεταστική επιτροπή και η κυβερνητική πλειοψηφία ουσιαστικά δεν το επέτρεψε. Και η αρμόδια εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε να δει αυτά τα πρόσωπα καθώς και κάποιους κυβερνητικούς. Δεν πήγε κανένας από την κυβέρνηση, πήγε μόνο ο κ. Γεραπετρίτης», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να πέφτουν σκιές στην πολιτική ζωή. Πρέπει η δημοκρατία μας να είναι μια ισχυρή ευρωπαϊκή δημοκρατία. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να εκθέτει διεθνώς τη χώρα θέλοντας να αποκρύψει με ένα δεύτερο σκάνδαλο, το σκάνδαλο των υποκλοπών».

«Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από την αλήθεια και τη διαφάνεια. Από την αλήθεια και τη διαφάνεια έχουν να φοβηθούν αυτοί που λειτουργούν εις βάρος της δημοκρατίας και εις βάρος της πατρίδας μας γενικότερα», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ελληνική Λύση: Ένας πρωθυπουργός που δεν εμπιστεύεται ούτε τους στενούς του συνεργάτες, είναι το λιγότερο ανασφαλής

«Ένας πρωθυπουργός που δεν εμπιστεύεται ούτε τους στενούς του συνεργάτες και φέρεται ότι τους παρακολουθούσε, είναι το λιγότερο ανασφαλής και σε πλήρη σύγχυση» αναφέρει η Ελληνική Λύση.

Σημειώνει ότι με τέτοιες συμπεριφορές συμπαρασύρει την πατρίδα και το έθνος στην καταστροφή και καταλήγει: «Με τι θράσος αλήθεια η Ν.Δ. θα ζητήσει πάλι από τους Έλληνες πολίτες να την εμπιστευτούν;».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ