Προκλητικό δημοσίευμα από την Milliyet: «Αν η Ελλάδα επεκταθεί στην Κρήτη, θα ξεσπάσει πόλεμος»

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να ανακοινώσει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, που ισχύουν μόνο δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η ιδέα είναι να ακυρωθεί η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης», γράφει σε άρθρο του ο δημοσιογράφος Οζάι Σεντίρ, στην εφημερίδα «Milliyet».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα sigmalive, ο δημοσιογράφος χαρακτηρίζει «αμφισβητούμενα νερά» την περιοχή που θα διεξαχθούν οι ελληνικές έρευνες και  «κηρύσσει» από τώρα πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι αν υπάρξει επέκταση χωρικών υδάτων ή το Sanco Swift προχωρήσει πέραν των 6 μιλίων της Κρήτης, η Τουρκία θα ανοίξει πυρ.

«Η Ελλάδα έχει επεκτείνει τον εναέριο χώρο της κατά 10 μίλια και τα χωρικά της ύδατα κατά 6 μίλια εκατέρωθεν της Κρήτης. Σε αυτό το σημείο εμφανίστηκαν ξανά οι ΗΠΑ. Το σεισμικό ερευνητικό σκάφος Sanco Swift της ExxonMobil θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες σε αμφισβητούμενα ύδατα. Μένει να δούμε, αν θα κινηθεί προς τα επίμαχα νερά», υποστηρίζει, αποδίδοντας την ανακοίνωση των ερευνών στην Κρήτη στην ανάγκη αλλαγής ατζέντας του Μητσοτάκη λόγω της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να περιμένουμε κανένα ορθολογικό βήμα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη αυτή τη στιγμή. Με το σκάνδαλο των υποκλοπών που διογκώνεται, ο Μητσοτάκης βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και η μόνη διέξοδος που μπορεί να βρει είναι να αυξήσει την ένταση με την Τουρκία και να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο κοντά στις ΗΠΑ.

Για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και έδωσε 40λεπτη αναφορά. Ο ελληνικός λαός είναι έντιμος λαός. Δεν βλάπτει την εθνική του υπερηφάνεια, όμως, όταν ο πρωθυπουργός του αναφέρεται στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και όχι στον ομόλογό του;», διερωτάται ο δημοσιογράφος της τουρκικής εφημερίδας.

«Αν οι ΗΠΑ πουν ‘ναι’ στην επέκταση, θα ξεκινήσει πόλεμος»

«Εφόσον ο Έλληνας πρωθυπουργός υπακούει πλήρως στην Ουάσιγκτον, θα χτυπήσει την πόρτα της Ουάσιγκτον για την απόφαση επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια σε δύο περιοχές της Κρήτης. Εάν ο Λευκός Οίκος πει ‘ναι’ σε αυτή την απόφαση και εγκρίνει το πλοίο της ExxonMobil να φτάσει στα αμφισβητούμενα ύδατα, η Τουρκία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να πυροβολήσει οποιοδήποτε πλοίο θα εισέλθει στα συν 6 μίλια. Με άλλα λόγια, από εδώ και πέρα οι ΗΠΑ θα είναι πλήρως υπεύθυνες για οποιαδήποτε σύγκρουση ή πόλεμο μπορεί να ξεσπάσει», καταλήγει ο Τούρκος αρθρογράφος.

«Αυτό που πρέπει να καταλάβει η Ελλάδα είναι ότι η Τουρκία δεν θα δεχτεί ποτέ να περιοριστεί μόνο στο 7% του Αιγαίου και να μείνει έξω από το μοίρασμα των ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο. Ή το Αιγαίο θα γίνει πέλαγος τουρκο-ελληνικής φιλίας ή δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να πάμε ξανά στον πόλεμο. Επιπλέον, ακόμα κι αν πολεμήσουμε άλλη μια φορά, θα πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία στο τραπέζι. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει λόγος να πολεμάμε, ούτε να επιδιώκουμε στόχους που δεν θα επιτευχθούν ποτέ. Ο ελληνικής καταγωγής πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα μόλις είπε ότι δεν θα επέμβουν αν ξεσπάσει πόλεμος.

Δεν βλέπει ο Έλληνας υπουργός Άμυνας [σ.σ. κάνει λάθος τα υπουργεία] Δένδιας πού θα οδηγήσουν οι εχθροπραξίες που υποκινεί για να γίνει ηγέτης της χώρας;»

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ