ΣΥΡΙΖΑ: Αρχίζει το κρίσιμο συνέδριο μετά την «εύθραυστη εκεχειρία» – Το παρασκήνιο της «απόλυσης» Τεμπονέρα και το επεισόδιο με τον Βασιλειάδη

Σε εκρηκτικό κλίμα ξεκινά σε λίγες ώρες το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο γήπεδο Τάε Κβο Ντο, με τα στελέχη του κόμματος να επιχειρούν να αφήσουν πίσω το δύσκολο προηγούμενο 48ωρο με τις δύο θυελλώδεις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας.

Την ίδια ώρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας άγνωστες λεπτομέρειες για τη σύγκρουση ανάμεσα στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη και τον γνωστό εργατολόγο και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Διονύση Τεμπονέρα, καθώς και ένα περιστατικό που παραλίγο να οδηγήσει στην παραίτηση του αναπληρωτή γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Βασιλειάδη.

Τι θα πει ο Κασσελάκης στο συνέδριο

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα πει ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Σίγουρα το περιεχόμενο, το ύφος και ο τόνος που θα επιλέξει για την ομιλία του, που θα είναι ανοιχτή στο κοινό,  θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το κλίμα που θα επικρατήσει αυτές τις 4 μέρες του συνεδρίου. Αυτό που έλεγαν τις προηγούμενες ώρες κομματικές πηγές είναι ότι θα κινηθεί βάσει του προσυνεδριακού διαλόγου και δεν θα προτάξει τις καταστατικές αλλαγές, το λεγόμενο ουσιαστικά ερωτηματολόγιο, που άναψε φωτιές. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει αιφνιδιασμό από την πλευρά του και το ενδεχόμενο να ζητήσει και την έγκριση του συνεδρίου για τις κινήσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα.

Η στάση του Αλέξη Τσίπρα

Η στάση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος το βράδυ της Τετάρτης (21.02.2024) ήταν στη Λεωφόρο, για τον αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδος μεταξύ του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ, παραμένει ερωτηματικό. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα ήταν βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έλυνε τη σιωπή του και θα μιλούσε στο συνέδριο. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες κανείς δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα ούτε καν αν θα δώσει το παρών.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας θα πάει στο συνέδριο κανονικά, και ότι θα απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό το Σάββατο. Ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση ότι θα μιλήσει από καμία πηγή.  Σε κάθε περίπτωση, ό,τι κι αν αποφασίσει, όλοι θα περάσουν από μικροσκόπιο την ομιλία του, ερμηνεύοντας κάθε λέξη του σε σχέση με το αν στηρίζει ή αδειάζει τον διάδοχό του.

Παραλίγο να παραιτηθεί ο Βασιλειάδης

Ο Γιώργος Βασιλειάδης έβαλε στο τραπέζι την παραίτησή του καταγγέλλοντας ουσιαστικά “πόλεμο” από συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Γιάννης Τσακίρης στο κεντρικό μαγκαζίνο του Realfm 97,8 με τον Νίκο Στραβελάκη, είπε στον Στέφανο Κασσελάκη και τα μέλη του οργάνου πως όταν ρώτησε τους τεχνικούς που χειρίζονται τον isyriza για το ερωτηματολόγιο, του απάντησαν πως έχουν εντολή να μην τον ενημερώσουν.

Όπως υποστηρίζει, δεν μπορεί να λένε στον αναπληρωτή γραμματέα ότι δεν έχει πρόσβαση, και γι’ αυτόν τον λόγο υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία ωστόσο δεν προχώρησε.

Η απόλυση Τεμπονέρα

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η μετωπική Στέφανου Κασσελάκη – Διονύση Τεμπονέρα.  Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από την ένταση των τελευταίων ημερών και την μεταξύ τους κόντρα που εκδηλώθηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της Τρίτης, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε ζητήσει την απομάκρυνση του Διονύση Τεμπονέρα από τη θέση του επιστημονικού συνεργάτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.   Ο Διονύσης Τεμπονέρας ήταν επιστημονικός συνεργάτης του Διονύση Καλαματιανού, ο οποίος είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το αίτημα για την απόλυση Τεμπονέρα έγινε με αφορμή τη συμμετοχή του στην εκδήλωση των τριών (Τεμπονέρα, Αχτσιόγλου, Χριστοδουλάκη) για την Κεντροαριστερά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε ζητήσει την απομάκρυνσή του, ενόψει της πολυσυζητημένης εκδήλωσης στο θέατρο Άλφα. To τηλεφώνημα, όπως αποκαλύφθηκε από τον ίδιο τον κ.Τεμπονέρα στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας φέρεται να έγινε από τον Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη Μανώλη Καπνισάκη.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της περασμένης Τρίτης, φέρεται να έγινε και ο παρακάτω διάλογος:

Στέφανος Κασσελάκης: «Διονύση, είσαι καλός εργατολόγος, σου ζήτω να συστρατευθείς μαζί μου μέχρι τις εθνικές εκλογές. Έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά με το δίκτυο συνταξιούχων».

Διονύσης Τεμπονέρας: «Πρόεδρε η εμπιστοσύνη αποδεικνύεται όχι με λόγια αλλά με πράξεις. Τρεις μήνες έχω να βγω στα κομματικά μέσα και όπως πληροφορούμαι, είμαι «κομμένος με εντολή Προέδρου». Δεύτερον, μου τηλεφώνησε ο Διευθυντής σου, εκ μέρους σου και μου ζήτησε να διακόψω τη συνεργασία μου με την κοινοβουλευτική ομάδα που καθημερινά ασχολούμαι».

Μάλιστα, αφού είχε ζητήσει την απομάκρυνσή του από τη θέση του επιστημονικού συνεργάτη, ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε ξαφνικά στην εκδήλωση των τριών, όπου όταν του πρότειναν να πάρει τον λόγο για να απευθύνει χαιρετισμό, είπε «έχει εκπρόσωπο ο ΣΥΡΙΖΑ», εννοώντας τον Διονύση Τεμπονέρα.

Στη «βεντέτα» ήρθε να προστεθεί και η κόντρα μέσω της συνεδρίαση της ΚΟΕΣ σχετικά με το ποιος θα είναι πρόεδρος στο συνέδριο. Τελικά, η πλευρά Κασσελάκη – Παππά κέρδισε την πλευρά Σπίρτζη – Τεμπονέρα και πρόεδρος του Συνεδρίου εκλέχθηκε ο Πάνος Ρήγας.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ