Google: Κατηγορούν το Gemini για ρατσισμό – Χρήστες ισχυρίζονται ότι αρνείται να δημιουργήσει εικόνες με λευκούς ανθρώπους

Το Gemini της Google είναι ένα από τα πιο δημοφιλή chatbots AI σε όλο τον κόσμο αλλά τελευταία δέχεται κάποια πυρά από ορισμένους χρήστες που το κατηγορούν για… ρατσισμό προς τους λευκούς ανθρώπους.

Το συγκεκριμένο εργαλείο χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, εικόνες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ωστόσο, οι χρήστες ισχυρίζονται ότι το bot AI αρνείται να δημιουργήσει εικόνες καυκάσιων ανθρώπων, κάτι που διαπίστωσαν όταν του ζήτησαν να φτιάξει εικόνες με κάποιον Πάπα, Βίκινγκς και οπαδούς της country μουσικής.

«Νέο παιχνίδι: Προσπαθήστε να πείτε στο Google Gemini να κάνει μια εικόνα ενός καυκάσιου αρσενικού. Δεν τα κατάφερα μέχρι στιγμής», έγραψε ένας χρήστης στο X (πρώην Twitter).

 

 

Gemini: Οι προτροπές που προτείνει η Google

Η Google κυκλοφόρησε το «μοντέλο επόμενης γενιάς» της, το Gemini 1.5, την περασμένη εβδομάδα, με δυνατότητα δημιουργίας εικόνων. «Με τις εφαρμογές Gemini μπορείτε να δημιουργήσετε σαγηνευτικές εικόνες σε δευτερόλεπτα», δήλωσε η Google. «Από τη δουλειά μέχρι το παιχνίδι ή οτιδήποτε άλλο, οι εφαρμογές Gemini μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε εικόνες και δώσετε ζωή στη φαντασία σας».

Για να δημιουργήσουν εικόνες, οι χρήστες μπορούν να δώσουν απλές προτροπές στο AI bot, με την Google να συνιστά αυτές να ξεκινούν με λέξεις όπως «σχεδίασε» και «δημιούργησε». Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρησιμοποίησαν το εν λόγω εργαλείο, δημιουργώντας εικόνες με κάθε λογής θέμα. Από σκυλιά που κάνουν σέρφινγκ μέχρι ιπτάμενα αυτοκίνητα.

Ωστόσο, ορισμένοι χρήστες επισημαίνουν ότι η πλειοψηφία των εικόνων που δημιουργούνται και περιλαμβάνουν ανθρώπους δεν απεικονίζουν τους ανθρώπους αυτούς ως λευκούς. Το ζήτημα επισημάνθηκε για πρώτη φορά στο X από τον Frank J. Fleming, πρώην μηχανικό υπολογιστών. Ο κ. Fleming ζήτησε πρώτα από το Google Gemini να «δημιουργήσει μια εικόνα ενός Πάπα» και διαπίστωσε ότι και οι δύο δημιουργίες απεικόνιζαν έγχρωμους ανθρώπους.

Στη συνέχεια, προσπάθησε να προτρέψει με διαφορετικό τρόπο το Gemini ώστε να δημιουργήσει εικόνες με καυκάσιους ανθρώπους χωρίς όμως να το ζητήσει ξεκάθαρα.

Έτσι προέτρεψε το Gemini να δημιουργήσει εικόνες με ιππότες από τον Μεσαίωνα, με κάποιον που τρώει σάντουιτς με μαγιονέζα σε λευκό ψωμί, με κάποιον που δεν είναι καλός στο χορό, με έναν φαν της country μουσικής και με έναν Βίκινγκ. Ωστόσο, το Gemini συνέχιζε να δημιουργεί εικόνες με έγχρωμους ανθρώπους.

Τελικά κατάφερε να δημιουργήσει μια εικόνα ενός λευκού άνδρα και μιας λευκής γυναίκας όταν ζήτησε από το Google Gemini μια εικόνα «ανθρώπων που μπορεί να ονομάζονται Seamus». Ο κ. Fleming αρχικά αμφέβαλε αν ο αλγόριθμος «ποικιλομορφίας» ήταν υπαίτιος για το πρόβλημα. «Αυτό μου προκαλεί ενδιαφέρον ως προγραμματιστή. Θέλω να το ψάξω μέχρι να καταλάβω πώς λειτουργεί ο αλγόριθμος», έγραψε.

Ένας χρήστης ζήτησε ειδικά από το Google Gemini μια εικόνα ενός Καυκάσιου Πάπα και ισχυρίστηκε ότι η εικόνα που προέκυψε «συνοδευόταν από μια δωρεάν διάλεξη». Μαζί με μια φωτογραφία του Πάπα Βενέδικτου, το chatbot έγραφε: «Ενώ δεν είναι σωστό να υποθέτουμε ότι όλοι οι Πάπες είναι Καυκάσιοι, πολλοί ήταν ευρωπαϊκής καταγωγής».

Χαρακτηρίζουν το Gemini «ρατσιστικό»

Ως απάντηση, αρκετοί χρήστες χαρακτήρισαν το Google Gemini «ρατσιστικό» και «woke». «Πήγα λοιπόν να δω αν η τεχνητή νοημοσύνη της Google που ονομάζεται Gemini όντως κάνει διακρίσεις και είναι ρατσιστική προς τους λευκούς ανθρώπους… και ναι, είναι», έγραψε ένας χρήστης στο Twitter. «Δοκίμασα πάνω από εκατό διαφορετικές προτροπές (κυριολεκτικά) και το Gemini δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχουν λευκοί άνθρωποι. Αυτό είναι τρομακτικό και ρατσιστικό».

πηγή: FOXreport.gr

Νέες φήμες για το iPhone 16 – Η αναβάθμιση που αλλάζει τα δεδομένα

Πώς να αποκρύψετε παλιές φωτογραφίες ενός πρώην στο κινητό σας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ