ΣΥΡΙΖΑ: Στην κούρσα σήμερα και επίσημα ο Τσακαλώτος – Τα «στρατόπεδα» που δημιουργούνται

Η κούρσα για την διαδοχή στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου, ενώ σήμερα αναμένεται η συνέντευξη Τύπου του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Δύο στελέχη που προέρχονται από την Ομπρέλα και που ήταν επικεφαλής του οικονομικού τομέα του κόμματος. Οι εσωκομματικές κόντρες να φουντώσουν το επόμενο διάστημα, καθώς θα ανακοινώνονται οι υπόλοιπες υποψηφιότητες, όπως αυτή του Νίκου Παππά που θα γίνει, όπως σημειώνει ο ίδιος, θεσμικά στα όργανα του κόμματος.

Σε αντίθεση με την Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που προέρχεται από την Ομπρέλα, δεν θα εμφανιστεί μόνος του στην ανακοίνωση. Στο πλευρό του αναμένεται να έχει στελέχη όπως ο Γιώργος Σταθάκης, ο Ανδρέας Ξανθός (από την Ομπρέλα επίσης) και ο βουλευτής Ηρακλείου του κόμματος, Χάρης Μαμουλάκης. Δεν αποκλείεται να σταθούν δίπλα του και άλλα μέλη του κόμματος για να δείξουν την υποστήριξη που τυγχάνει η δική του υποψηφιότητα. Πληροφορίες της εφημερίδας “Τα Νέα” αναφέρουν πως θα είναι μαζί του επίσης η Ειρήνη Αγαθοπούλου και ο Δημήτρης Βίτσας.

Το στρατόπεδο… της Έφης Αχτσιόγλου

Ήδη ο Νάσος Ηλιόπουλος τάχθηκε δημόσια με ανάρτησή του υπέρ της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου, ενώ εκφράζει και το ρεύμα των 6 συν 6 (Δημήτρης Τζανακόπουλος, Κώστας Μπάρκας κτλ) που εκ των πραγμάτων είναι στο στρατόπεδο της Έφης Αχτσιόγλου.  Τη στήριξή του εξέφρασε και ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Άρις Καζάκος, ένας από τους συνεργάτες της όταν η ίδια βρισκόταν ακόμη στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναμενόταν στο πλευρό της είναι και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Η Λούκα Κατσέλη με εκτεταμένη αναφορά στα social media εξέφρασε την στήριξη της, στην Έφη Αχτσιόγλου. Ιδιαίτερα κοντά φαίνεται να είναι και με την Μαριλένα Κοππά αλλά και τον Γιάννη Δραγασάκη. Κοντά της επίσης συσπειρώνεται ένας κύκλος συνεργατών της όταν ήταν υπουργός Εργασίας, όπως ο Πάνος Κορφιάτης και η Μάνια Καββαθά, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Τα Νέα”. Στο κλίμα αυτό αναμένεται να κινηθεί και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Επίσης, φέρεται ότι την στηρίζουν σύμφωνα με την εφημερίδα “Δημοκρατία”, ο Γιάννης Ραγκούσης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Κλειδί» η στάση πρώην προεδρικών και πασοκογενών

Το μέτωπο των λεγόμενων προεδρικών, που είχαν συσπειρωθεί γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα, αποτελούν το κύριο σώμα των ψηφοφόρων και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο μετά την παραίτηση Τσίπρα υπάρχει διάσπαση και διαφωνίες και γι’ αυτό δεν είναι ξεκάθαρο με ποια υποψηφιότητα θα ταχθούν.

Άλλωστε στο παρασκήνιο η Έφη Αχτσιόγλου είχε ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόθεση της να είναι υποψήφια. Σύμφωνα με το περιβάλλον της πρώην υπουργού, κρίνεται ως σημαντικό το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει την απόφαση να μην εμπλακεί στις διαδικασίες διαδοχής και κυρίως να μην εκφράσει προτίμηση σε κάποιον υποψήφιο.

Η δεύτερη ομάδα-«κλειδί» σε αυτές τις εκλογές είναι οι λεγόμενοι «πασοκογενείς». Είναι υπέρ της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο και όχι μίας αριστερής ριζοσπαστικής στροφής. Διατηρούν σημαντική κοινοβουλευτική παρουσία μέσα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τηρούν στάση αναμονής στην κούρσα της διαδοχής. Από τις τάξεις τους προέρχεται ο Χρήστος Σπίρτζης που το τελευταίο διάστημα έχει συγκρουστεί δημόσια με στελέχη για το χρονοδιάγραμμα για εξπρές εκλογή προέδρου του κόμματος. Επιπλέον έχει κατηγορήσει ευθέως την κομματική γραφειοκρατία για την αποτυχία της διεύρυνσης και την εκλογική ήττα.

Χαρίτσης: Σκέφτηκα πολύ αν θα είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

«Σκέφτηκα πολύ αν θα είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ (…) Είναι ένα μεγάλο κόμμα και θα παραμείνει», επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην ΕΡΤ, με αφορμή τις εξελίξεις στο κόμμα μετά από τις εθνικές εκλογές και την επικείμενη εκλογή ηγεσίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι δεν του αρέσει η χρήση των όρων «φαβορί» και «αουτσάιντερ», ενώ επισήμανε ότι πρέπει να παρθούν αποφάσεις στο κόμμα «πάρα πολύ γρήγορα».

Μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν προτάσεις και ιδέες και προγραμματικές θέσεις, οι οποίες ακριβώς εκκινούν όλες από την ίδια αφετηρία. Την αγωνία που έχουμε για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, για την πορεία της Αριστεράς, για την πορεία της προοδευτικής παράταξης και για την πορεία της χώρας συνολικά. Γιατί αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ (…) Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρή κοινωνία. Εκφράζουμε συγκεκριμένες βαθιές κοινωνικές ανάγκες μέσα από το κόμμα μας. Δεν είναι, ξέρετε, ένα κόμμα το οποίο λειτουργεί με όρους αυτοαναφορικότητας. Δεν είμαστε μεγάλοι ή οι μικροί μεγάλοι ή μεσαίοι για τις δικές μας τις ανάγκες είναι οι κοινωνικές ανάγκες οι οποίες εκφράζουμε. Και εδώ λοιπόν αυτό το οποίο για εμάς είναι το πολύ κρίσιμο, είναι ακριβώς το επόμενο διάστημα να μπορέσουμε και βεβαίως να κάνουμε και την αυτοκριτική μας και να συζητήσουμε ενδελεχώς για το τι έγινε και πώς φτάσαμε σε αυτή την πολύ μεγάλη, τη συντριπτική ήττα των διπλών εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου, αλλά και το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που συνεχώς αλλάζει» τόνισε, ενώ υπογράμμισε τη σημασία του να «μπει νέο αίμα» στην παράταξη. «Δεν κάνουμε πολιτική για την ατάκα» είπε ακόμη χαρακτηριστικά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ