ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκίνησε η κούρσα διαδοχής με Αχτσιόγλου – Ποια «στρατόπεδα» δημιουργούνται

Την έναρξη της κούρσας για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σήμανε η Έφη Αχτσιόγλου με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της.

Από το Ωδείο η Έφη Αχτσιόγλου έδωσε το ιδεολογικό στίγμα και μία πρώτη εικόνα για την πλατφόρμα που ετοιμάζεται να παρουσιάσει στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι παίρνει ενωτική θέση και στηρίζει το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα στο κέντρο. Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις της επιθυμεί να εκφράσει τόσους τους αριστερούς όσους και τους πασοκογενείς ψηφοφόρους.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέσα στη μακρά του πορεία έχει εξελιχθεί πολιτικά. Ξεκινώντας ως κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, επιλέξαμε να εκπροσωπήσουμε τους προοδευτικούς πολίτες που εμπνέονται από τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συμπεριληπτικής ανάπτυξης και της δημοκρατίας. Κάναμε το πρώτο βήμα, τώρα όμως χρειάζονται πολλά περισσότερα…», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στη δήλωση της.

Στο πλευρό της θα έχει τον Αλέξη Χαρίτση που με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία αλλά θα στηρίξει ολόθερμα την Έφη Αχτσιόγλου. Και ο Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε ότι η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί μια επιλογή ανανέωσης και ενότητας και θα την στηρίξει στις εσωκομματικές εκλογές.

Η Έφη Αχτσιόγλου αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να ξεκινήσει τις περιοδείες και δεν αποκλείεται να ζητήσει να γίνει καμπάνια από τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να παρακινηθούν τα μέλη να συμμετέχουν στις εσωκομματικές διαδικασίες και την εκλογή προέδρου.

Ο δεύτερος υποψήφιος για την προεδρία θα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που θα ανακοινώσει την πρόθεση του την Παρασκευή. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών φαίνεται ότι αποφάσισε να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος σε σύσκεψη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της «Ομπρέλας» την Τρίτη. Όπως φαίνεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να εμφανίσει μία υποψηφιότητα που υπερβαίνει τους κύκλους της «Ομπρέλας» αλλά η ιδεολογική τοποθέτηση του θα αφορά την αριστερά και δεν αναμένεται να στηρίζει το άνοιγμα στο κέντρο.

Η τρίτη υποψηφιότητα που έχει «κλειδώσει» είναι αυτή του Νίκου Παππά, ο οποίος θα κάνει την σχετική ανακοίνωση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Όπως όλα δείχνουν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί στην ίδια ιδεολογική-πολιτική γραμμή με την Έφη Αχτσιόγλου και θα απευθυνθεί τόσο στην αριστερά όσο και στους πασοκογενείς. Ερώτημα αποτελεί το τι θα πράξει τελικά ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος φέρεται να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος.

«Κλειδί» η στάση πρώην προεδρικών και πασοκογενών

Το μέτωπο των λεγόμενων προεδρικών, που είχαν συσπειρωθεί γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα, αποτελούν το κύριο σώμα των ψηφοφόρων και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο μετά την παραίτηση Τσίπρα υπάρχει διάσπαση και διαφωνίες και γι’ αυτό δεν είναι ξεκάθαρο με ποια υποψηφιότητα θα ταχθούν.

Άλλωστε στο παρασκήνιο η Έφη Αχτσιόγλου είχε ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόθεση της να είναι υποψήφια. Σύμφωνα με το περιβάλλον της πρώην υπουργού, κρίνεται ως σημαντικό το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει την απόφαση να μην εμπλακεί στις διαδικασίες διαδοχής και κυρίως να μην εκφράσει προτίμηση σε κάποιον υποψήφιο.

Η δεύτερη ομάδα-«κλειδί» σε αυτές τις εκλογές είναι οι λεγόμενοι «πασοκογενείς». Είναι υπέρ της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο και όχι μίας αριστερής ριζοσπαστικής στροφής. Διατηρούν σημαντική κοινοβουλευτική παρουσία μέσα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τηρούν στάση αναμονής στην κούρσα της διαδοχής. Από τις τάξεις τους προέρχεται ο Χρήστος Σπίρτζης που το τελευταίο διάστημα έχει συγκρουστεί δημόσια με στελέχη για το χρονοδιάγραμμα για εξπρές εκλογή προέδρου του κόμματος. Επιπλέον έχει κατηγορήσει ευθέως την κομματική γραφειοκρατία για την αποτυχία της διεύρυνσης και την εκλογική ήττα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ