ΣΥΡΙΖΑ: Σχέδιο για νέο κόμμα πίσω από τα «πυρά» κατά Κασσελάκη; – «Άναψε φωτιές» η δήλωση Βίτσα

Σε περιδίνηση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τα σενάρια για την επόμενη ημέρα να είναι πολλά: το πιο πιθανό, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι ότι βρίσκεται σε τροχιά διάσπασης, κάτι το οποίο διαφάνηκε από την 7ωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος την περασμένη εβδομάδα. Πηγές της Κουμουνδούρου «βλέπουν» δε, πίσω από τα κλιμακούμενα πυρά προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη ακόμη και «σχέδιο δημιουργίας νέου κόμματος».

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Όταν ο Κούλογλου αμφισβητούσε τον Τσίπρα – «Έχει παρελθόν…»

«Όλη αυτή η κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής στάσης των τελευταίων ημερών απέναντι στο κόμμα και τον πρόεδρό του, Στέφανο Κασσελάκη, προφανώς εντάσσεται στο σχέδιο, το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί για τη δημιουργία νέου κόμματος», ανέφεραν χαρακτηριστικά, παραπέμποντας σε βίντεο κατά το οποίο ο Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του προτείνει ως όνομα του νέου κόμματος: «Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά».

Βίτσας: Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι το όνομα του νέου κόμματος

Ερωτηθείς αν ο κ. Κασσελάκης μπορεί να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο ο Δημήτρης Βίτσας δήλωσε στον ΣΚΑΙ: «Κανείς από τους πέντε υποψήφιους δεν μπορούσε να κρατήσει το κόμμα ενωμένο».

«Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ – Κούλογλου μετά την αποχώρηση του ευρωβουλευτή – Όλο το χρονικό

Αναφορικά με τη δική του απόφαση για το αν θα εγκαταλείψει το κόμμα ή όχι ο ίδιος απάντησε:

«Έχουν ωριμάσει κάποια πράγματα στο μυαλό μου, κατά τη γνώμη μου έχω καταλήξει θα τα διατυπώσω στον πρόεδρο στις επόμενες συνεδριάσεις μια σειρά από ερωτήματα που με απασχολούν, δε θεωρώ ότι θα πάρω απάντηση, και από εκεί και πέρα θα γίνουν ευρωεκλογές και η «Ανανεωτική και οικολογική ριζοσπαστική Αριστερά» ,σας έβγαλα και τίτλο πώς θεωρώ εγώ ότι πρέπει να λέγεται το νέο κόμμα, αυτό δηλαδή το πολιτικό μόρφωμα μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αν καταφέρει και εκλέξει έναν ή μία ευρωβουλευτή μπαίνουμε σε άλλο στάδιο».

«Καζάνι που βράζει» ο ΣΥΡΙΖΑ: Οι αναταράξεις μετά την αποχώρηση Κούλογλου – Ορατό το ενδεχόμενο διάσπασης

«Πυρ ομαδόν» κατά Κασσελάκη

Πολλά «επεισόδια» διαδραματίστηκαν από νωρίς το πρωί με τα «πυρά» κατά του Στέφανου Κασσελάκη να αυξάνονται.

Η αποχώρηση – «βόμβα» του Στέλιου Κούλογλου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα από τα «φυτίλια που άναψαν». Στην επιστολή του προς τον Στέφανο Κασσελάκη ανέφερε μεταξύ άλλων την έλλειψη σοβαρής αντιπολίτευσης, ενώ αργότερα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα του, όπως ζήτησε η Κουμουνδούρου.

Ακολούθησαν οι δηλώσεις του Νίκου Φίλη, ο οποίος είπε στον ΑΝΤ1 ότι θα θέσει θέμα ηγεσίας. Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εξυπηρετεί τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μικρό και συστημικό κόμμα. «Όπως εκφράζεται σήμερα ο κ. Κασσελάκης δεν μπορεί να εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο Νίκος Φίλης.

«Δεν θέλω να ερμηνεύσω τα όσα λέει ο κ. Κασσελάκης. Έχει δίκιο, εξελέγη από τη βάση κι αυτό είχε προβλήματα λόγω της κατάστασης. Όποιος ήθελε, έδινε 2 ευρώ και ψήφιζε. Ο ίδιος ήταν ένα μήνα μέλος του κόμματος και κέρδισε την προεδρία του», είπε αρνούμενος να σχολιάσει την αποστροφή Κασσελάκη πως έχει «νωπή εντολή από τη βάση του κόμματος» και συμπλήρωσε σχετικά:

«Πιο νωπή ήταν η απόφαση που έδωσε ο λαός στις δημοτικές εκλογές. Αυτό δεν οφείλεται στον κ. Κασσελάκη, αλλά δεν το ανέτρεψε. Σε άλλες περιπτώσεις, δεν υπήρχε, υπήρχε ανάταση. Τα όσα διατυπώνονται από τον κ. Κασσελάκη συνιστούν ακραία μορφή φιλελευθερισμού», σχολίασε για τις δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου του και χαρακτήρισε το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» ως «μεγάλη προσφορά στη δημοσιογραφία και την κοινωνία».

«Δεν τα ξέραμε», είπε αναφορικά με τα όσα δημοσιεύτηκαν στην ΕΦΣΥΝ, σημειώνοντας πως οι δηλώσεις Κασσελάκη σχετικά με το κεφάλαιο έχουν γίνει πριν από λίγες μέρες και όχι πριν από χρόνια. «Με όσα λέει ο κ. Κασσελάκης, τα οποία υποστηρίζει και σήμερα και δεν σβήνονται με το ακαταλόγιστο της νεότητας. Και με όσα λέει δεν μπορεί να εκπροσωπεί ένα κόμμα της Αριστεράς» σχολίασε.

Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως, «τίθεται ζήτημα του τι εκπροσωπεί ο κ. Κασσελάκης. Αν θέλει να φτιάξει άλλο κόμμα. Εγώ δεν είμαι εδώ για να μοιράσω διαγραφές, εγώ είμαι εδώ για να μιλήσω πολιτικά».

Και απάντησε στο αν θα τεθεί ζήτημα ηγεσίας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως «σε ό,τι με αφορά, θα θέσω θέμα ηγεσίας. Θα θέσουμε θέμα λειτουργίας του κόμματος».

Κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη ότι, «κέρδισε την ηγεσία του κόμματος, χωρίς να πει τι πιστεύει. Τώρα ακούει ο κόσμος τι πιστεύει».

«Μένουμε δίνοντας μάχη να μη γίνει το κόμμα ένα κόμμα κεντροδεξιό», είπε απαντώντας στο γιατί παραμένουν στο κόμμα τα στελέχη που ασπάζονται αυτές τις απόψεις. «Το πραγματικό εναγώνιο ερώτημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μη γίνει το ΠΑΣΟΚ του 2012. Πηγαίνει προς τα εκεί και δεν ανακόπτει αυτήν την πορεία ο κ. Κασσελάκης».

Πάνος Ρήγας: Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκε δημοκρατικότατα

Από την πλευρά του, ο Πάνος Ρήγας, άφησε αιχμές περί σαμποτάζ από την εσωκομματική αντιπολίτευση, τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκε δημοκρατικότατα.

«Η ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκε με δημοκρατικότατο τρόπο, αυτό που ενδιαφέρει είναι να δοθεί η μάχη απέναντι στις πολιτικές της ΝΔ», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο των  Παραπολιτικών το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η λογική εσωτερικής αντιπαράθεσης δεν ενδιαφέρει την κοινωνία, ενώ ζήτησε νηφαλιότητα.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτά λύθηκαν, συζητηθήκαν, συλλογικές ήταν οι αποφάσεις  όλες και προχωρήσαμε με αυτό τον τρόπο. Δεν θεωρώ ότι είναι προσωπικές οι ευθύνες και προφανώς δεν φταίει ο Παύλος Πολάκης, προφανώς δεν έχει ευθύνη ο Νίκος Παππάς, συλλογικές ήταν οι αποφάσεις γιατί με αντίστοιχο τρόπο θα μπορούσα να πω για επιλογές που έκανε είτε ο Νίκος Φίλης είτε ο Π. Ρήγας ότι φταίνε αποκλειστικά αυτοί, δεν ήταν όμως αποφάσεις προσωπικές, αποφάσεις συλλογικές ήταν σε ό, τι κάναμε. Δεν μπορεί να απεμπολούμε τις ευθύνες τις οποίες έχουμε αυτό είναι σαν να κρύβονται, είναι λάθος αυτό. Και μάλιστα είναι τραγικό λάθος να ανοίγουνε και να ζητάνε γιατί δεν πήρε θέση ο Α. Τσίπρας. Είναι αδιανόητα αυτά τα οποία λέγονται» τόνισε ο κ. Ρήγας.

Αυγέρη: Αμφισβητείται η ίδια η διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση – Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες

«Αυτό που αμφισβητείται εδώ και 25 ημέρες δεν είναι η ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη. Αμφισβητείται η ίδια η διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση. Αυτό ακριβώς είναι που αμφισβητείται από ορισμένους κύκλους -αν μπορώ να το πω έτσι- και από όσους έχουν συνηθίσει τους εαυτούς τους σε ρόλο ιδιοκτήτη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες. Ανήκει στον κόσμο του, στη βάση του, και αυτή η βάση -ούτε μήνας δεν έχει περάσει- έχει αποφασίσει να έχει νέα πολιτική ηγεσία».

Τα παραπάνω δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταμό, Talk Radio η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δώρα Αυγέρη, το πρωί της Δευτέρας.

«Απαίτηση των ανθρώπων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αλλά και του ίδιου του προέδρου, του Στέφανου Κασσελάκη, είναι ο κ. Κούλογλου να παραδώσει την έδρα του στο κόμμα με το οποίο εξελέγη δύο φορές. Αυτό είναι το δίκαιο και σωστό όταν θέλουμε να μιλάμε για πολιτική ορθότητα.

Δεν θέλω να σχολιάσω όσα δήλωσε ο κ. Κούλογλου 25 ημέρες μετά την εκλογή του νέου προέδρου. Δυστυχώς ο Στ. Κασσελάκης, 25 ημέρες μετά την εκλογή του, δεν αξιολογείται ούτε για την πολιτική του πρόταση, ούτε για τις πολιτικές του απόψεις, αλλά κυρίως με έναν εμμονικό τρόπο για αυτό που είναι προσωπικά ο ίδιος.

Θα ήθελα, ωστόσο, να δώσω μια συνολική απάντηση σε αυτό που συμβαίνει, το οποίο φαίνεται πλέον ότι είναι συντεταγμένο -με την ένταση που συμβαίνει- ενώ από την πλευρά της ηγεσίας του κόμματος καταβλήθηκε και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να μην υπάρχει μια αρνητική εικόνα προς όσους κατά χιλιάδες συμμετείχαν στην εκλογή του νέου προέδρου, αλλά και προς την κοινωνία.

Όλο αυτό που συμβαίνει δεν είναι απλώς μια υπονόμευση του νέου προέδρου μας, Στέφανου Κασσελάκη, αλλά υπονόμευση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του κόσμου που ήρθε να συμμετέχει στις εκλογές μας. Δεν υπάρχει σεβασμός και αναγνώριση του εσωκομματικού εκλογικού αποτελέσματος, ούτε της ετυμηγορίας του κόσμου. Και δεν γίνεται σεβαστή ούτε η καταστατική πρόβλεψη για την ανάδειξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση του» τόνισε η κυρία Αυγέρη.

Σχετικά με τις δηλώσεις Φίλη ότι θα θέσει θέμα ηγεσίας, είπε ότι «θα ήθελα να δω πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό το πράγμα, με βάση και τις καταστατικές προβλέψεις. Η αμφισβήτηση της ηγεσίας, όμως, δεν είναι κάτι που διαπιστώνεται από τις φράσεις του Νίκου Φίλη τώρα. Είναι κάτι που έχει προκύψει από την πρώτη στιγμή της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη. Γι’ αυτό επιμένω πως δεν πρόκειται για ζήτημα αμφισβήτησης ηγεσίας, αλλά για αμφισβήτηση της απόφασης των χιλιάδων μελών μας να έχουμε στην ηγεσία τον Στ. Κασσελάκη, αλλά και της ίδιας της διαδικασίας εκλογής προέδρου από τη βάση. Αυτό ακριβώς είναι που αμφισβητείται από ορισμένους κύκλους -αν μπορώ να το πω έτσι- και από όσους έχουν συνηθίσει τους εαυτούς τους σε ρόλο ιδιοκτήτη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες. Ανήκει στον κόσμο του, στη βάση του, και αυτή η βάση -ούτε μήνας δεν έχει περάσει- έχει αποφασίσει να έχει νέα πολιτική ηγεσία».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ