ΣΥΡΙΖΑ: Η Γεροβασίλη ανακοινώνει αύριο την υποψηφιότητά της για την ηγεσία – Οι καθοριστικές συναντήσεις της και η στάση Κασσελάκη

Συνεχείς είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Όλγα Γεροβασίλη αναμένεται να ανακοινώσει, πιθανότατα αύριο (24/02), στο συνέδριο την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του κόμματος, διεκδικώντας την προεδρία απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη στις νέες εσωκομματικές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η υποψηφιότητα της αντιπροέδρου της Βουλής, φαίνεται πως θεωρείται δεδομένη και έχει «κλειδώσει», αφού φέρεται πως έχει την στήριξη από τους προεδρικούς και κυρίως από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, γεγονός το οποίο είχε θέσει ως προϋπόθεση για να είναι υποψήφια, όπως έγραψε νωρίτερα το enikos.gr.

Μπαράζ επαφών από την Όλγα Γεροβασίλη

Πληροφορίες αναφέρουν πως η ίδια είχε επικοινωνία και με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ δεν αποκλείεται να έχουν και τετ α τετ τις επόμενες ώρες.

Στη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, η κα Γεροβασίλη συναντήθηκε νωρίτερα με τους Διονύση Τεμπονέρα, Θανάση Θεοχαρόπουλο και Σωκράτη Φάμελλο, ενώ αναμένεται να έχει συναντήσεις και με άλλα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας μιλώντας στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δήλωσε πως «αν χρειαστεί για να προχωρήσει αυτή η υπόθεση να κάνουμε στην άκρη για το κοινό καλό, θα το κάνουμε με χαρά γιατί έτσι μεγαλώσαμε», ενώ τόνισε πως δεν διεκδικεί καρέκλες. «Καρέκλες και οφίτσια αν και μας προσφέρθηκαν δεν τα διεκδικήσαμε ποτέ, ούτε και τα χρειαζόμαστε, γιατί τις μάχες μας τις δίνουμε με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση μέσα στην κοινωνία, χωρίς να ζητάμε μερτικό» είπε χαρακτηριστικά. Οι αναφορές του αυτές ερμηνεύονται ως απόφαση του κ. Τεμπονέρα να μην είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, εξέλιξη που επί της ουσίας «ανοίγει» τον δρόμο για την υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη.

Από την πλευρά του ο Σωκράτης Φάμελλος, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί έντονα, τις τελευταίες ώρες μετά την ηχηρή παρέμβαση Τσίπρα και την απάντηση Κασσελάκη, φαίνεται πως δεν θα είναι υποψήφιος. Εξάλλου, πρόθεση είναι να υπάρξει ένας υποψήφιος, κοινής αποδοχής, απέναντι στον Στέφανο Κασελάκη, ώστε να μην υπάρχει κατακερματισμός, κάτι το οποίο θα τον ευνοούσε τον νυν πρόεδρο του κόμματος.

«Κινδυνεύουμε να χάσουμε το νόημα του Συνέδριου» επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο OPEN, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόβλημα προέδρου, αλλά πολιτικής πρότασης. Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη απάντησε ότι σημασία έχουν οι συλλογικές διαδρομές.

Ο κρίσιμος ρόλος του Νίκου Παππά και το σχόλιο Πολάκη

Κρίσιμος είναι ο ρόλος και του Νίκου Παππά, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συνεχείς επαφές με στελέχη του κόμματος, ενώ ακόμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το ποιον θα στηρίξει. Ο ίδιος, αναμένεται να μιλήσει αύριο στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου φαίνεται πως θα δώσει ένα στίγμα για τις προθέσεις του. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα κάνει λόγο για την ανάγκη για ενότητα και συστράτευση, ενώ πιθανότατα θα ασκήσει κριτική σε κινήσεις και επιλογές που κάνουν κακό στον ΣΥΡΙΖΑ, και δεν βοηθούν στην οργανωτική εξωστρέφεια, και στην αλλαγή κατεύθυνσης για την οποία ο ίδιος είχε μιλήσει.

Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης, σχολίασε πως «προτρέπω σε κάποιους επίδοξους αρχηγούς να μην βλέπουν τον απογευματινό ίσκιο τους και να τον περνούν για το μπόι τους, και σε κάποιους άλλους να ξεκαβαλικέψουν το καλάμι που πρόωρα καβάλησαν…», στέλνοντας σαφές μήνυμα.

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει κόμμα μελών – Δεν είμαι κολλημένος με την καρέκλα

«Το κόμμα πρέπει να γίνει κόμμα μελών», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στο ρ/σ «Κόκκινο». Ερωτηθείς για τη χθεσινή του ομιλία, ο ίδιος δήλωσε πως δεν σκοπεύει να αναφερθεί στους «πολιτικούς υπολογισμούς» και τις «σκέψεις», τονίζοντας ότι οι «αλλαγές που πρέπει να γίνουν» είναι για να «ταιριάξουν το κόμμα με την κοινωνία».

Δήλωσε, επίσης, ότι είναι «το τελευταίο άτομο που είναι κολλημένο με την καρέκλα του» και ότι θέλει να «προσφέρει στον τόπο» από μια θέση που θα έχει τη «νομιμοποίηση των μελών και της βάσης».

Οι τετραπλές κάλπες

Το δεύτερο θέμα “κλειδί” είναι ο τόπος και ο χρόνος. Με βάση την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη οι κάλπες που θα στηθούν θα είναι τετραπλές. Δηλαδή για νομαρχιακές, οργανώσεις μελών, εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής. Υπενθυμίζεται πως σε περίπου 15 ημέρες θα πρέπει να στηθούν κάλπες για να εκλεγούν τα συντονιστικά των Οργανώσεων Μελών και οι νέες Νομαρχιακές Επιτροπές, εκλογές που είχαν αναβληθεί.

Ήδη είχε αποφασιστεί ότι οι εκλογές των Οργανώσεων Μελών θα ήταν υβριδικές – δηλαδή και με κανονικές και με ψηφιακές κάλπες. Για αυτό άλλωστε αναβλήθηκαν αρχικά καθώς δεν υπήρχαν οι κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας. Αν δεν επιλέξουν αυτόν τον τρόπο για την εκλογή προέδρου, η Κουμουνδούρου έχει ήδη την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό από τις εσωκομματικές κάλπες που στήθηκαν το περασμένο φθινόπωρο.

Οι εκλογές των νομαρχιακών και συντονιστικών των οργανώσεων μελών θα γίνουν κατά πάσα πιθανότατα στα μέσα Μαρτίου (17 Μαρτίου ή 10 Μαρτίου) και εκεί ενδέχεται να “κουμπώσουν” και η εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής όσο και η εκλογή του προέδρου.

Για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί απαντήσεις αναμένονται τις επόμενες ώρες, μπορεί και σήμερα.  Στελέχη από το περιβάλλον της ηγεσίας ανέφεραν πως «αν υπάρχει υποψήφιος θα πάμε σε εκλογές σε δυο εβδομάδες». Όμως, άλλα στελέχη, εκτιμούν πως το συγκεκριμένο σενάριο είναι υπεραισιόδοξο και θεωρούν πως είναι δύσκολο να στηθούν κάλπες μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.  Σημειώνεται πως αν δει κανείς το ημερολόγιο ακολουθούν δύο τριήμερα. Η Καθαρά Δευτέρα και η 25η Μαρτίου, ενώ υπάρχει και ο παράγοντας της στράτευσης του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ που κανονικά ήταν προγραμματισμένη να γίνει στα μέσα του επόμενου μήνα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ