Η σημειολογία της παρέμβασης Τσίπρα που άναψε φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ – Γιατί «τώρα»

Σεισμικές δονήσεις προκάλεσε η ηχηρή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην αρχηγός του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός πήρε ξεκάθαρη θέση και στρέφεται εναντίον όλων, συμπεριλαμβανομένου του διαδόχου του, Στέφανου Κασσελάκη. Παράλληλα, αφήνει αιχμές για όλες τις εσωκομματικές τάσεις, καθώς και για στελέχη που αποχώρησαν και συγκρότησαν τη «Νέα Αριστερά».

«Οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν την μάχη για την ηγεσία του.  Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος. Ο νικητής, φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές. Προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του αποκηρύσσοντας ουσιαστικά τους πάντες.

Η πιο “βαριά” φράση του Αλέξη Τσίπρα, έλεγαν κομματικά στελέχη ήταν εκείνη που αναφέρει πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να κριθεί και για τη μέχρι τώρα πορεία του, σε ένα έμμεσο αλλά σαφές άδειασμα για τα πεπραγμένα του. Με την τοποθέτησή του όμως ο κ. Τσίπρας ακύρωσε και την καμπάνια του κ. Κασσελάκη, ο οποίος επικαλείται διαρκώς τον πρώην πρόεδρο σαν να ήταν ο εκλεκτός του.  Βέβαια, στην ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε πολλές εγκωμιαστικές αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα, προσπαθώντας να δώσει την αίσθηση πως δεν υπάρχει ρήξη στις σχέσεις τους, όμως κάποιες αιχμές που καταγράφθηκαν στα όσα είπε – όπως για παράδειγμα η έκφραση «δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται, να ναρκοθετήσει αυτόν τον δρόμο της μεγάλης αλλαγής»– δεν άφησαν περιθώρια για παρανοήσεις.

Παράλληλα, ο ο κ. Τσίπρας, που εμφανίζεται ως εγγυητής της όποιας ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται κάθε εμπλοκή σε «παιχνίδια εξουσίας» ωστόσο από χθες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν στελέχη που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αναλάβουν ρόλο στη νέα φάση που προτείνει μέσω της παρέμβασής του ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να ανανεώσει την εμπιστοσύνη προσφεύγοντας στη βάση.

Σε κάθε περίπτωση, η παρέμβαση Τσίπρα επηρεάζει καθοριστικά το συνέδριο, με αρκετούς να εκτιμούν πως τελειώνει πριν καν αρχίσει, καθώς όποιες αποφάσεις και αν λάβει ουσιαστικά δεν θα έχουν καμία ισχύ.

Η στάση που κρατούσε ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει του συνεδρίου αποτελούσε ερωτηματικό όλες τις προηγούμενες μέρες.  Κανείς δεν γνώριζε τι τελικά θα έπραττε. Αρχικά υπήρχαν πληροφορίες ότι θα πήγαινε στο συνέδριο, χωρίς όμως να τοποθετηθεί, στη συνέχεια ακολούθησαν οι φήμες περί παρέμβασής του το Σάββατο. Βέβαια, υπήρχαν και φωνές που εισηγούνταν στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μην δώσει το παρών,  για να μην νομιμοποιήσει την κόντρα των τελευταίων ημερών μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και στελεχών του κόμματος. Κι αυτό γιατί όλοι θα περνούσαν από μικροσκόπιο την ομιλία του, ερμηνεύοντας κάθε λέξη του σε σχέση με το αν στηρίζει ή αδειάζει τον διάδοχό του.

Τελικά, αποφάσισε να παρέμβει, μέσω μίας μακροσκελούς δήλωσης, με την «ευθύνη να προειδοποιήσω για αυτό που βλέπω να έρχεται και πρέπει να αποτραπεί», όπως έγραψε ο ίδιος. Και αυτή η δήλωσή του όμως, όπως ήταν λογικό, μπήκε στο μικροσκόπιο από τα πρώτα δευτερόλεπτα, με τους πάντες να προσπαθούν να ερμηνεύσουν ακόμα και το… κόμμα.

Όσοι γνωρίζουν τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αρχικά αποφασισμένος να πάει στο συνέδριο και να πραγματοποιήσει μία ομιλία με ευρωπαϊκές προεκτάσεις, αναφερόμενος κυρίως στην άνοδο της ακροδεξιάς, με αιχμές βέβαια για το ελληνικό πολιτικό γίγνεσθαι.

Το τελευταίο διήμερο άλλαξε άποψη και αποφάσισε να μην παρευρεθεί και να κάνει γραπτή δήλωση, καθώς φαίνεται πως ήταν δεδομένη η επιλογή του να διαχωρίσει τη θέση του από τον Στέφανο Κασσελάκη, μετά τα όσα είχαν προηγηθεί. Το τοπίο ρήξης είχε πλέον διαμορφωθεί. Ή μάλλον είχε ξεκαθαρίσει.  Μέσω της παρέμβασής του πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε πως είναι εδώ και δηλώνει ουσιαστικά απών για την ώρα, αλλά παρών για το μέλλον. Κι αυτό αποτυπώνεται στην τελευταία φράση της δήλωσής του σχετικά με την “φιλοδοξία” του  και το μέλλον της προοδευτικής παράταξης.

«Η ιστορία, ο λαός και η προοδευτική παράταξη με τίμησαν και με το παραπάνω.  Η μόνη μου φιλοδοξία σήμερα είναι να αγωνίζομαι στο πεδίο των ιδεών, για να ξαναγίνει η προοδευτική παράταξη ελπίδα για το λαό και την κοινωνία. Και να αναλαμβάνω πάντα την ευθύνη να λέω με τόλμη αυτά που πιστεύω…». 

Δρυμιώτης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε – Πάσχει από το Σύνδρομο της Ύβρεως ο Κασσελάκης»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε, μιλάμε για κάτι άλλο», σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.  «Η ευθύνη του Τσίπρα είναι πολύ μεγάλη στο ότι άφησε να εξελιχθούν τα πράγματα και πήραν μία τροπή που είναι πάρα πολύ καλή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέραμε έχει τελειώσει παντελώς», τόνισε.

Παρατήρησε, δε, με αφορμή την αποστροφή Κασσελάκη «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε σε εκλογές» ότι «κακώς είχαν φύγει και αυτοί που είχαν φύγει γιατί τώρα θα ήταν αντίπαλοι. Τώρα θα ήταν η ευκαιρία».

«Νομίζω ότι η παρέμβαση Τσίπρα είχε σκοπό να τον καθαιρέσει, αλλά ο χαρακτήρας του Κασσελάκη πάσχει από το σύνδρομο της ύβρεως. Αυτό το σύνδρομο το έχει ο Βαρουφάκης, είναι ένας νέος Βαρουφάκης, πολύ πιο εκλεπτυσμένος, “τα ξέρω όλα, δεν ακούω κανέναν, είμαι ο απόλυτος”» κατέληξε ο Ανδρέας Δρυμιώτης, ενώ προέβλεψε ότι κάποιος θα κατέβει αντίπαλος απέναντι στον Κασσελάκη.

Μαύρος: Ο Τσίπρας θέλει να κάνει τον μέντορα της Αριστεράς

«Η τοποθέτηση Τσίπρα είχε αμυντικά συστατικά» δήλωσε στο ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο Δημήτρης Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων MRB σχολιάζοντας τις καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού αλλά και την προσφυγή Κασσελάκη σε τετραπλή εσωκομματική κάλπη.

Ερωτηθείς για το εάν αιφνιδιάστηκε από την κίνηση Τσίπρα ο κ. Μαύρος την χαρακτήρισε ως «μη αναμενόμενη» λέγοντας ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μελετά άλλους πολιτικούς και «θέλει να κάνει τον μέντορα της Αριστεράς». Σύμφωνα με τον αναλυτή η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα είχε μέσα της αμυντικά συστατικά, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αν μου λέγατε να διαβάσω το πολιτικό σκηνικό, θα σας έλεγα ότι αυτή τη στιγμή η πολιτική και οι πολιτικοί γράφουν ιστορία». Επιπλέον, όπως είπε «δεν κάνεις συνομιλητή τον αντίπαλο, κάνεις συνομιλητή τα προβλήματα του τόπου, την κοινωνία και τους πολίτες». Επικρίνοντας ένα κομμάτι της ομιλίας του κ. Κασσελάκη στο 4ο Συνέδριο του κόμματος και την αναφορά που έκανε στη ΝΔ και τον πρωθυπουργό είπε χαρακτηριστικά: «Όταν βαφτίζεις “μεγάλο” τον Μητσοτάκη, τότε μικραίνεις εσύ».

Σχολιάζοντας τα όσα γίνονται στο χώρο της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και με δεδομένο, όπως είπε, ότι το συνέδριο πήγαινε κακήν κακώς, ο κ. Τσίπρας με την παρέμβαση Τσίπρα έθεσε το πραγματικό ζητούμενο, την έλλειψη εμπιστοσύνης στον αρχηγό.

«Όλο αυτό είναι αυτοκαταστροφικό. Τους τελευταίους 8 μήνες το μόνο που δεν κάνει (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) είναι να συζητάει τα προβλήματα των Ελλήνων και του τόπου. Συζητάει δυναμικές εσωτερικές μέσα στο κόμμα», σημείωσε. Απαντώντας σε ερώτηση πώς κινείται δημοσκοπικά το κόμμα λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές δήλωσε «ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά κινείται στο 12%».

Όσον αφορά τον Στέφανο Κασσελάκη και την παρουσία του το σύντομο χρονικό διάστημα στην ηγεσία του κόμματος ο κ. Μαύρος σχολίασε ότι «δίνει την εντύπωση πως προσπαθεί να μάθει πώς δουλεύει το υπουργείο Εσωτερικών». Και όπως είπε από τις εκλογές και μετά έχει και ο ίδιος ευθύνη παρότι, όπως είπε, ότι μαθαίνει γρήγορα.

Όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας MRB δεν έχει ακούσει αυτοκριτική και από άλλα στελέχη της Αριστεράς, πέραν από αυτή που έχει κάνει ο κ. Τσίπρας. «Το βράδυ των εκλογών ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα παίρνω όλα πάνω μου… Δεν μπορείς όμως να υποχρεώσεις έναν άνθρωπο να αναγνωρίσει λάθη τα οποία δεν τα πιστεύει», πρόσθεσε.

Μιλώντας για τα σενάρια για το ποιος μπορεί να σταθεί απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη ο κ. Μαύρος δήλωσε ότι θα πρέπει να ξέρει πως λειτουργεί το ελληνικό πολιτικό τοπίο. «Εάν ο ικανότερος δεν στηριχθεί από τα ΜΜΕ δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί άτομο», εκτίμησε ο κ. Μαύρος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ