Πώς σχολιάζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την παρέμβαση Τσίπρα – Μπακογιάννη: Το κόμμα πάει για διάλυση

Με ενδιαφέρον παρακολουθούν στην κυβέρνηση τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημόσια, τόσο για την ηχηρή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα όσο και για την αποδοχή της πρόκλησης από τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Δεν σχολιάζουμε τα εσωτερικά άλλων κομμάτων» λένε κυβερνητικά στελέχη, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να μην κάνουν δηλώσεις οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν ως παρέμβαση στις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ή ως ένδειξη αλαζονείας απέναντι στον κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρίσκεται σε κρίση και μία μόνιμη φάση εσωστρέφειας μετά τις εθνικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού.

Στη Νέα Δημοκρατία, που απέχει πλέον πολύ δημοσκοπικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν φαίνεται να τους αγγίζουν ιδιαίτερα οι εξελίξεις και η παρασκηνιακή αντίδραση ήταν μάλλον με ένα χαμόγελο, σε μία λογική “καλά ξεμπερδέματα”, όπως αναφέρει η στήλη “Θεωρείο” της Καθημερινής.

Στο ΠΑΣΟΚ, από την άλλη δεν ισχύει το ίδιο, καθώς πρόκειται για όμορο πολιτικά χώρο, που πολιτικά επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις. Στη Χαριλάου Τρικούπη η πρώτη εκτίμηση είναι πως η παρέμβαση Τσίπρα θα λειτουργήσει ως “τελευταίος ηλεκτρισμός”, δίνοντας ένα τελευταίο ενδιαφέρον σε ένα κόμμα που δεν έχει πιθανότητα επιστροφής. Αυτή όμως είναι η πρώτη ανάγνωση, καθώς υπάρχει και δεύτερη, που λέει πως η παρέμβαση Τσίπρα μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο.

Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν πως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το “μάλωμα” που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην Νέα Αριστερά, τοποθετώντας τον εαυτό του πάνω και από τα δύο κόμματα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Οι αναφορές εξάλλου σε παράταξη και όχι σε κόμμα, είχαν αυτόν τον σκοπό.

«Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια περιδίνηση. Παρακολουθούμε από απόσταση και με θεσμικό σεβασμό. Δεν είναι στη νοοτροπία του ΠΑΣΟΚ να εμπλέκεται στα εσωτερικά των άλλων κομμάτων. Εύχομαι να ξεπεράσουν γρήγορα την κρίση τους» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ερωτηθείς για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ  κατά την επίσκεψή του στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά» στον Πειραιά. Και πρόσθεσε: «εμείς έχουμε μόνο έναν στόχο και μια προτεραιότητα: Στις ευρωπαϊκές εκλογές, με τη λαϊκή ετυμηγορία, με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, να είμαστε η ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση για να έχει ο λαός την ελπίδα μιας σύγχρονης προοδευτικής διακυβέρνησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία».

Το σχόλιο Μπακογιάννη για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε στον ΣΚΑΪ για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι το κόμμα πάει για διάλυση. Αναφερόμενη στην παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, λίγο πριν από την έναρξη του Συνεδρίου, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε πώς ο πρώην πρωθυπουργός με αυτήν του την κίνηση «έβαλε το κερασάκι στην τούρτα και διέλυσε το σύστημα πλήρως. Τίναξε στον αέρα το Συνέδριο με το καλημέρα».

«Στη ΝΔ όλοι διαγραφήκαμε αλλά ποτέ δεν αμφισβητήσαμε το κόμμα, γιατί έχει βάσεις και έχει ρίζες. Κι αυτό κάνει την πολύ μεγάλη διαφορά. Αυτά που ζούμε σήμερα δεν τα έχουμε ξαναδεί. Καμία κυβέρνηση δεν ευνοείται από το να μην έχει αντιπολίτευση», είπε η κα Μπακογιάννη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ