Τεράστια επιχείρηση εκκένωσης στο Πλίμουθ για την μεταφορά βόμβας του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου

Με ένα αυστηρότατο μήνυμα που προειδοποιεί για “σοβαρό συναγερμό”, οι βρετανικές αρχές κάλεσαν χιλιάδες πολίτες του Πλίμουθ να εκκενώσουν τα σπίτια τους, για να ολοκληρωθεί μια γιγαντιαία επιχείρηση απομάκρυνσης βόμβας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, για την οποία ο στρατός αποφάσισε ότι είναι πολύ επικίνδυνη και δεν πρέπει να εξουδετερωθεί επί τόπου.

Η προθεσμία για την εκκένωση της γειτονιάς έληγε στις 14.00 τοπική ώρα, αλλά πολλοί από τους κατοίκους εξέφραζαν αντιρρήσεις ως προς το να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο στρατός αποφάσισε ότι θα μεταφέρει την βόμβα στην θάλασσα όπου θα την καταστρέψει. Για τον σκοπό αυτό διατίθεται ολόκληρη στρατιωτική φάλαγγα η οποία θα μεταφέρει την βόμβα μέσα από τους δρόμους της πόλης, πριν την βγάλει στη Μάγχη.

Οι πυροτεχνουργοί αποφάσισαν ότι η βόμβα θα προκαλούσε πολύ μεγάλη ζημιά αν την πυροδοτούσαν εκεί που βρίσκεται – ενδεχομένως καταστρέφοντας πολλά σπίτια και στέλνοντας ιπτάμενα συντρίμμια σε κοντινές ιδιοκτησίες. Για το ενδεχόμενο να εκραγεί κατά την μεταφορά, αποφάσισαν ότι πρέπει να εκκενώσουν μια μεγάλη περιοχή.

Έτσι οι επικεφαλής του στρατού επέλεξαν να μεταφέρουν την βόμβα άθικτη με στρατιωτική φάλαγγα στον προβλήτα του Torpoint Ferry. Στην διάρκεια της διαδρομής έχουν σχηματίσει μια ζώνη 300 μέτρων που πρέπει να εκκενωθεί. Η ζώνη αυτή επηρεάζει 1.200 ιδιοκτησίες και περίπου 3.250 άτομα. Τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί και η τοπική σιδηροδρομική γραμμή έχουν επίσης κλείσει.

Οι αξιωματούχοι αναρωτιούνται τι να κάνουν με τη βόμβα από τότε που βρέθηκε, πριν από τέσσερις ημέρες. Το σημερινό γραπτό μήνυμα αναφέρει στους πολίτες ότι πρέπει να “μείνουν μακριά” από τον τόπο της επιχείρησης τουλάχιστον μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Στο χρονικό διάστημα των τριών ωρών, άρτια εκπαιδευμένοι πυροτεχνουργοί θα αφαιρέσουν το όπλο από τον κήπο στον οποίον βρέθηκε και θα το μεταφέρουν με στρατιωτική φάλαγγα στον τερματικό σταθμό του Torpoint Ferry.

Ορισμένα σχολεία και νηπιαγωγεία θα παραμείνουν κλειστά στο Πλίμουθ για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το καθολικό δημοτικό σχολείο Keyham Barton, το δημοτικό σχολείο Drake, το δημοτικό σχολείο Morice Town, ο παιδικός σταθμός UTC Plymouth Pelican Children’s Day Care και το παιδικό κέντρο και ο παιδικός σταθμός Morice Town.

Οι σιδηροδρομικές γραμμές θα παραμείνουν κλειστές και τα δρομολόγια των πλοίων και των λεωφορείων θα ανασταλούν ή θα εκτραπούν καθώς η αυτοκινητοπομπή θα διανύει τα περισσότερα 3 χιλιόμετρα της διαδρομής.

Εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου του Πλίμουθ δήλωσε στους κατοίκους: “Οι συμβουλές του στρατού είναι πολύ σαφείς και για τη δική σας ασφάλεια, πρέπει να εγκαταλείψετε το σπίτι σας και την περιοχή του κλοιού μέχρι τις 2 μ.μ. και αναμένουμε ότι θα είστε σε θέση να επιστρέψετε μέχρι τις 5 μ.μ.”.

Ο υπαστυνόμος Phil Williams της αστυνομίας του Devon & Cornwall δήλωσε ότι η αυτοκινητοπομπή αναμένεται να χρειαστεί 20 λεπτά για να ταξιδέψει από το ακίνητο στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της τρίωρης επιχείρησης μεταξύ 2μμ και 5μμ.

Οι θορυβημένοι ιδιοκτήτες σπιτιών είχαν ενημερωθεί ότι τα σπίτια τους θα μπορούσαν να ανατιναχτούν καθώς οι ειδικοί διάθεσης εξέταζαν αν θα πυροδοτούσαν τη συσκευή. Οι κάτοικοι σε τρία γειτονικά σπίτια είχαν στη διάθεσή τους μόλις μία ώρα για να αδειάσουν τις ιδιοκτησίες τους από όλα τα πολύτιμα υπάρχοντά του.

Στην μετακόμιση βοήθησαν στρατιώτες και ναύτες. Χρειάστηκαν τρία μεγάλα φορτηγά μετακόμισης που διέθεσε το δημοτικό συμβούλιο χθες το βράδυ, για να αδειάσουν τα γειτονικά στον κήπο όπου βρέθηκε η βόμβα σπίτια.

Ο άνδρας που βρήκε τη βόμβα καθώς έσκαβε στον κήπο της κόρης του φοβάται ότι το ακίνητο θα χαθεί, καθώς οι τοπικές ασφαλιστικές εταιρείες ανησυχούν ότι μπορεί να μην πληρώσουν για να καλύψουν τυχόν ζημιές.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ