ΣΥΡΙΖΑ: Καρφιά Τσίπρα στους συντρόφους που δεν κατάλαβαν τίποτα – Η ενόχληση στελεχών και η… άρνηση για χειροκροτήματα

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας.

Αντώναρος: Δεν ντρέπονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αρνούνται να χειροκροτήσουν τον Αλέξη Τσίπρα;

Στόχος της ομιλίας Τσίπρας ήταν η συσπείρωση του κόμματος ενόψει της δεύτερης κάλπης της 25ης Ιουνίου αλλά και να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος. Γι’ αυτό υπήρξε εισήγηση, η οποία έγινε δεκτή, να μην γίνουν άλλες ομιλίες στην Κεντρική Επιτροπή.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε δύο σημεία της ομιλίας του ανέλαβε την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα.  «Όπως κάναμε πάντα, έτσι και τώρα δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ένα οδυνηρό σοκ. Και η ευθύνη είναι δική μας, πρωτίστως δική μου, δεν ισομοιράζεται. Δεν κρύβομαι. Με ξέρετε. Ποτέ δεν κρύφτηκα, στην πολιτική μου διαδρομή. Στα δύσκολα ποτέ δεν το έβαλα στα πόδια. Ανέλαβα την ευθύνη. Και έδωσα την μάχη. Έτσι θα κάνουμε και θα κάνω και τώρα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΥΡΙΖΑ: Ολοκληρώθηκε χωρίς ομιλίες των μελών η Κεντρική Επιτροπή – Η διαφορετική άποψη του Νίκου Βούτση

Τα αίτια της ήττας

Παράλληλα αναφέρθηκε σε τρεις βασικές αιτίες που οδήγησαν στην βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτον το γεγονός ότι η ΝΔ κατάφερε να επιβάλλει την δική της προεκλογική ατζέντα. Δεύτερον δεν απέδωσε η στρατηγική της απλής αναλογικής και της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας της Κουμουνδούρου.

«Θα έλεγα ότι το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα αποτέλεσε τελικά μια στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής και ταυτόχρονα μια ήττα της στρατηγικής μας για την απλή αναλογική. Και αυτό βοήθησε αφάνταστα τη ΝΔ να επιβάλει την δική της ατζέντα», τόνισε  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτον ο Αλέξης Τσίπρας έκρινε ότι η εικόνα του κόμματος και λαθών που έγιναν. «Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση. Οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις ακόμα και τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης του πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν ακριβά», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Η ευθύνη είναι πρωτίστως δική μου – Ήρθε η ώρα να κηρύξουμε λήξη στο πένθος

Μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος

Ταυτόχρονα ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και  «θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας, όχι κόμμα συμπλήρωμα της Δεξιάς».

Μάλιστα σχολίασε ότι ορισμένοι ενός του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταλάβει τίποτα από το μήνυμα των προηγούμενων εκλογών. «Δεν έχουμε δικαίωμα ούτε περιθώριο στην εσωστρέφεια. Δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις που ακόμα και τώρα, σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι δεν τις αποφεύγουν, αλλά το μόνο που δείχνουν είναι πως δεν έχουμε καταλάβει τίποτα από το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και συνέχισε: «Αυτό λοιπόν δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Τούτη την ώρα χρειάζεται η μεγαλύτερη συσπείρωση και η σεμνότητα, θα έλεγα, μπροστά στην ψήφο του ελληνικού λαού και όχι η επανάληψη συμπεριφορών που μας κόστισαν πανάκριβα.

Τσίπρας: Δεν πάμε για να χάσουμε

Για την γραμμή σε αυτές τις εκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα πηγαίνει στην κάλπη για να κερδίσει. «Σεβόμαστε το προχθεσινό αποτέλεσμα. Αλλά σε αυτό τον αγώνα θέλω να σας καλέσω να μην πάμε για να χάσουμε, να μην πάμε για να κρατήσουμε τα ποσοστά μας, για να κρατήσουμε τις θέσεις μας, για να έχουμε μια ισχυρή αντιπολίτευση. Σας καλώ σε αυτό τον αγώνα να πάμε για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά και να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο και κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε όχι για να χάσουμε», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ: Δεν σηκώνουμε το γάντι-Δεν γυρίζουμε το άλλο μάγουλο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι στόχος της κριτικής του κόμματος θα είναι η ΝΔ και δεν θα δημιουργηθεί μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.

«Δεν πρόκειται να σηκώσουμε το γάντι που μας πετούν αυτές τις μέρες τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΚΚΕ. Εμείς σε μικροκομματικούς εμφυλίους που ευνοούν μόνο τη Δεξιά δεν πρόκειται να συμβάλουμε και να εμπλακούμε. Γιατί εκείνο που δεσπόζει στην δική μας σκέψη είναι η ευθύνη για την κοινωνία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι κάθε φορά που θα μας δίνουν μια από το ένα μάγουλο, θα γυρνάμε και το άλλο μάγουλο. Ούτε ότι με κριτήριο τη στάση καθενός απέναντι στη Δεξιά, θα υποστείλουμε την κριτική μας».

Αποτίμηση μετά τις εκλογές

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η αποτίμηση του αποτελέσματος θα γίνει μετά τις δεύτερες κάλπες «με την άνεση και τον χρόνο και τη διάρκεια που πρέπει να γίνει. Αυτό που τώρα επείγει ενόψει της νέας αναμέτρησης, της πιο κρίσιμης είναι να δούμε και να λάβουμε σοβαρά υπόψη κάποια βασικά συμπεράσματα από το μήνυμα της κάλπης».

Ενόχληση

Ο Αλέξης Τσίπρας καταχειροκροτήθηκε στην συνεδρίαση. Ωστόσο το κλίμα ήταν βαρύ κατά την έναρξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής ενώ υπήρξε ενόχληση που δεν έγιναν άλλες ομιλίες.

Ο Νίκος Βούτσης εξέφρασε διαφορετική άποψη και ζήτησε να τοποθετηθούν και άλλα στελέχη. Ωστόσο με μεγάλη πλειοψηφία έγινε δεκτή η εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος υπάρχει η πρόταση όσα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής επιθυμούν να στείλουν γραπτά τις θέσεις τους.

Αντώναρος: Δεν ντρέπονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αρνούνται να χειροκροτήσουν τον Αλέξη Τσίπρα;

Έξαλλος με ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δεν χειροκρότησαν τον Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Αντώναρος.

«Καλά δεν ντρέπονται κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στρογγυλοκαθισμένα στις πρώτες σειρές, να αρνούνται στην ουσία να χειροκροτήσουν τον Αλέξη Τσίπρα;» διερωτήθηκε με ανάρτησή του στο Twitter ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πιστεύουν ότι θα βρίσκονταν εκεί αν δεν ήταν ο ίδιος στην κορυφή;» καταλήγει ο Ευάγγελος Αντώναρος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ