ΣΥΡΙΖΑ: Αρχίζει η «μάχη» για τις αλλαγές στο κόμμα και την επόμενη ημέρα – Συνεδριάζει σήμερα το Εκτελεστικό Γραφείο

Η ώρα των αποφάσεων για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει. Σήμερα στις 11:00 συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο, ενώ την Παρασκευή ή το Σάββατο σειρά παίρνει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

ΣΥΡΙΖΑ: Η απουσία Τσίπρα από την Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και η πρόταση Τεμπονέρα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Το κλίμα είναι βαρύ στην Κουμουνδούρου μετά τη βαριά εκλογική ήττα και τον δραστικό περιορισμό της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ σε μόλις 48 βουλευτές. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εδώ και τρεις ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει εμφανιστεί στα γραφεία στην Κουμουνδούρου καθώς θέλησε να «αποστασιοποιηθεί» για λίγο και να σκεφτεί ψύχραιμα τις επόμενες κινήσεις του, αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάποιες συναντήσεις και επαφές με πολύ στενούς συνεργάτες του και οι εισηγήσεις που δέχεται, ποικίλλουν. Μεταξύ αυτών είναι η σαρωτική αλλαγή στο εσωτερικό του κόμματος πρωτίστως σε πρόσωπα, ακόμη και σε όνομα και σύμβολα. Έχει δεχτεί εισήγηση δηλ. ακόμη και για δημιουργία νέου κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει για την ανάγκη επανίδρυσης του κόμματος αλλά μένει να φανεί πόσο βαθιά θα βάλει το μαχαίρι.

Εκλογές 2023: Θρίλερ με μία έδρα του ΣΥΡΙΖΑ – Αν την χάσει θα καταλήξει στο ΚΚΕ

Η πρώτη απόφαση που πρέπει να ληφθεί πριν από όλα αυτά είναι ο χρόνος και ο τρόπος διεξαγωγής του συνεδρίου.

Η ηγεσία φαίνεται να προκρίνει ένα διαρκές συνέδριο μέσα στο καλοκαίρι, πριν από την ΔΕΘ και τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς όπως υποστηρίζεται, η παρατεταμένη εσωστρέφεια για μεγάλο χρονικό διάστημα βλάπτει την Αξιωματική Αντιπολίτευση και δεν δίνει «σήμα» ότι θα ασχοληθεί άμεσα με τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας, αφού ρίχνει το βάρος στα εσωτερικά θέματά της.

Βαρύ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ – Σε διαδικτυακή συνάντηση καλεί τα μέλη της η «Ομπρέλα»

Από την άλλη όσοι εντάσσονται στην «Ομπρέλα» επιμένουν ότι πρέπει να γίνει έκτακτο συνέδριο τον Νοέμβριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και να ακολουθήσει η ψηφοφορία των μελών για την ηγεσία. Το βασικό επιχείρημα όσων τάσσονται με τη συγκεκριμένη πρόταση, είναι ότι έτσι θα υπάρχει ο χρόνος για μια ουσιαστική συζήτηση σε βάθος, για μια ολοκληρωμένη αποτίμηση και έναν πιο αναλυτικό σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα.

Στο μεταξύ η «Ομπρέλα» έχει καλέσει τα μέλη της σε διαδικτυακή πανελλαδική συζήτηση το ερχόμενο Σαββατοκύριακο με θέμα την οδυνηρή ήττα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου και το τι πρέπει να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα στις εσωκομματικές διαδικασίες.

Η πρόταση Τεμπονέρα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Υπέρ της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023 τάχθηκε  ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας προκαλώντας αίσθηση με την πρότασή του.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM, ο Διονύσης Τεμπονέρας είπε: «Νομίζω ότι και η Αριστερά και η Κεντροαριστερά με πρώτο σημείο καμπής τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, θα πρέπει να συναινέσουν προκειμένου να μην επιτρέψουμε η ΝΔ και αυτή η συντηρητική κυβέρνηση να βάλει ακόμα πιο γερά θεμέλια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα».  Ερωτηθείς, αν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να κατέβουν από κοινού υποψήφιους στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Όποιος δεν το συμμερίζεται αυτό θεωρώ ότι δεν έχει αντιληφθεί τι συντελέστηκε στη χώρα την προηγούμενη Κυριακή».

Το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τεμπονέρας σημείωσε: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένα ηγέτης διεθνούς κύρους και εμβέλειας, ο οποίος έχει προσφέρει πάρα πολλά πράγματα στη χώρα. Αποτελεί εγγυητή της ενότητας, αλλά και εγγυητή της κυβερνητικής προοπτικής, άρα θα έχει τον πρώτο λόγο σε όλες τις διεργασίες οι οποίες θα ακολουθήσουν».

Όσον αφορά στα σενάρια περί ενδεχομένου διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τεμπονέρας υπογράμμισε ότι «τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ