Συρίγος: Η απάντηση στον Κασσελάκη μετά τα «πυρά» εναντίον του για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Απάντηση στα «πυρά» που εξαπέλυσε εναντίον του ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε μέσω ανάρτησης στα social media ο βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης.

«Αγαπητέ πρόεδρε, πείτε σε αυτούς που σας συμβουλεύουν ότι:

  1. Οι Τούρκοι δεν θεωρούν παρωχημένες τις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης για την αποστρατικοποίηση των ανατολικών νησιών του Αιγαίου και ούτε επιζητούν να τις αλλάξουν.
  2. Βάσει αυτών των διατάξεων αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία στα μεγάλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τι επιβάλλει το εθνικό μας συμφέρον; Να συνεχίσουμε να θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις είναι ισχυρές;
  3. Διατάξεις που αναφέρονται σε οπλοπολυβόλα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (Lewis guns) και σπαθιά μας δίνουν τη νομική δυνατότητα να επικαλεστούμε το αυτονόητο: οι συγκεκριμένες προβλέψεις είναι παρωχημένες και δεν ισχύουν!
  4. Εάν αύριο το πρωί η Τουρκία πει ότι αποσύρει τα αποβατικά της Στρατιάς του Αιγαίου στον Εύξεινο Πόντο και πάψει τις απειλές, θα σπεύσουμε να αποστρατικοποιήσουμε τα νησιά διότι έχει πάψει ο κίνδυνος επιθέσεως; Επικίνδυνες απόψεις κ. Πρόεδρε!
  5. Υ.Γ. Ο Ερντογάν άλλες διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης ενδιαφέρεται να αλλάξει. Αυτές (α) περί συνόρων, που δεν αλλάζουν κατά το διεθνές δίκαιο και (β) περί μειονοτήτων αφού η Τουρκία έδιωξε σχεδόν πλήρως την ελληνική μειονότητα από Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο.

 Το 1995 εξαιρέσαμε  τα θέματα της αποστρατιωτικοποιήσεως από την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου. Το κάναμε διότι το θεωρούμε ζήτημα εθνικής κυριαρχίας που δεν υπόκειται σε δικανική κρίση βάσει των διατάξεων της Λωζάννης. Αυτή είναι και η εθνική μας θέση 29 χρόνια τώρα.

Τα νησιά πρέπει να παραμείνουν στρατικοποιημένα ανεξαρτήτως ρητής τουρκικής απειλής. Η εισβολή στην Κύπρο στέκει αιώνιο μάθημα για το τι συμβαίνει όταν αποσύρεις στρατεύματα, όπως έγινε το 1967 με την ελληνική μεραρχία που η χούντα έδιωξε από το νησί» τονίζει ο κ. Συρίγος στην ανάρτησή του.

Κασσελάκης: «Κάνει δώρο στον Ερντογάν»

«Πλάι σε έναν Ερντογάν που προσπαθεί εδώ και καιρό να αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάννης, ήρθε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Συρίγος να υπερθεματίζει ότι «η Συνθήκη της Λωζάννης είναι παρωχημένη και το 97% της δεν έχει καμία αξία.

Όταν κάνεις τέτοιο δώρο στον Ερντογάν, τα «δεν εννοούσα αυτό» περιττεύουν. Αμέσως μετά την επανεκλογή του, το 2023, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «υποχωρήσεις». Μετά ακολούθησαν οι «υποκλίσεις» και τη 2η μόλις μέρα του 2024, περνάμε σε «Συνθήκη χωρίς αξία» τόνισε σε ανάρτησή του στα social media ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης και πρόσθεσε:

«Να γνωρίζουν ότι όσο και αν προετοιμάζουν τον ελληνικό λαό μέσω τέτοιων δηλώσεων, θα τον βρουν σύσσωμο απέναντί τους. Και βεβαίως, η Πατριωτική Αριστερά δεν πρόκειται να επιτρέψει παρέκκλιση ούτε κατά ένα εκατοστό από την πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων ως προς τη Συνθήκη της Λωζάννης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ