Συνωστισμός αεροπλανοφόρων στο Ιόνιο

Τρία αεροπλανοφόρα βρίσκονται ανεπτυγμένα στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται και εκεί.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό τρία αεροπλανοφόρα χωρών – μελών του ΝΑΤΟ επιχειρούσαν στο Ιόνιο αυτή την εβδομάδα… μαζί.

Πρόκειται για συγκέντρωση τρομακτικής ισχύς πυρός, που περιλαμβάνει συνολικά 150 μαχητικά αεροπλάνα, ιπτάμενα ραντάρ κι ελικόπτερα διαφόρων τύπων.

Το USS George HW Bush (CVN-77) ενώθηκε με το ιταλικό αερομεταφορέα ITS Cavour (CVH 550) και το γαλλικό αεροσκάφος FS Charles de Gaulle (R 91) για απροσδιόριστες ασκήσεις στο Ιόνιο Πέλαγος μια εβδομάδα αφότου το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι πέντε συμμαχικά αεροσκάφη θα επιχειρούσαν στο Ευρώπη.

«Είμαστε ισχυρότεροι όταν εργαζόμαστε μαζί και επιχειρήσεις σαν αυτές υπογραμμίζουν όχι μόνο τη διαλειτουργικότητά μας, αλλά την εναλλαξιμότητα μας με τον εταίρο και τους συμμάχους μας», δήλωσε ο Αντιναύαρχος Dennis Velez, διοικητής, Carrier Strike Group 10 σε δήλωση που μεταδίδει το USNI News.

Και τα τρία αεροπλανοφόρα βρίσκονται στην περιοχή φέρνοντας σε πέρας αποστολές που έχουν να κάνουν κυρίως με το μέτωπο στην Ουκρανία αλλά και για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των χωρών – μελών της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ έναντι απειλών που προέρχονται από την Ρωσία.

Ανάμεσα στα συνοδά πλοία των αεροπλανοφόρων βρίσκεται και η Φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ του Πολεμικού Ναυτικού.

H Φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ

Όπως έχουμε γράψει στο enikos.gr, από την Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου η φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ (F459) εντάχθηκε στην δύναμη της Ομάδας Συνοδείας Task Force 473 (TF 473) του Γαλλικού Αεροπλανοφόρου “CHARLES DE GAULLE (CDG)” στην Μεσόγειο Θάλασσα, στο πλαίσιο του υφιστάμενου και εν εξελίξει σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ για την προώθηση, υλοποίηση και διαρκή διεύρυνση των διασυμμαχικών, διμερών και πολυμερών δράσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού έχει γίνει η σκιά της ναυαρχίδας της Γαλλίας έως τις 18 Δεκεμβρίου κι εντάσσεται στο πλαίσιο των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που υπεγράφησαν την 21 Ιανουαρίου 2022 μεταξύ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγού Thierry Burkhard, σε εφαρμογή της «Συμφωνίας για την Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για την Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια» μεταξύ των Κυβερνήσεων των δυο Χωρών.

Παράλληλα, βάσει του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ, μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας έρχονται σε συχνές συνεκπαιδεύσεις με τα μαχητικά των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιόνιο, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί τον Πυλώνα Σταθερότητας και τον θεματοφύλακα των Αξιών της Δύσης στην ευρύτερη περιοχή.

Εκτός από την φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ, συνοδά πλοία είναι η φρεγάτα τύπου FREMM του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού «Virginio Fasan» (F591) και η γαλλική φρεγάτα επίσης τύπου FREMM «DA Alsaceer» (D656).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ