Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της 3ης ημέρας του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Τα βλέμματα είναι στραμμένα σήμερα στην Όλγα Γεροβασίλη, η οποία αυτή την ώρα απευθύνει την ομιλία της και αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη.

Παράλληλα, οι ζυμώσεις είναι έντονες ενώ τις τελευταίες ώρες εξελίσσεται και μια πρωτοβουλία με συλλογή υπογραφών προκειμένου να μην γίνουν εσωκομματικές εκλογές για εκλογή νέου προέδρου τώρα.

Δείτε live update για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ:

  • Παππάς: Όχι σε εσωκομματικές κάλπες πριν από τις ευρωεκλογές – Η Γεροβασίλη πρέπει να έχει ξεχωριστή θέση δίπλα στον Κασσελάκη

Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκος Παππάς, στην ομιλία του κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είπε ευθέως όχι στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή προέδρου, επισημαίνοντας ότι «100 ημέρες πριν από την ευρωκάλπη δεν μπορούν να αναλωθούν οι 50 σε εσωκομματικές εκλογές», ενώ πρόσθεσε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει ζητήσει λευκή επιταγή.

«Θα καταναλώσουμε τις 50 από τις 100 μέρες που μένουν για τις ευρωεκλογές για ζητήματα δικά μας ή θα επενδύσουμε κάθε λεπτό από τώρα για τις επόμενες 100 μέρες στη μάχη ενάντια στη ΝΔ;  Πρέπει να επιλέξουμε το δεύτερο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι σε αυτή την αίθουσα δεν υπάρχουν αντίπαλοι, αλλά συναγωνιστές και συναγωνίστριες. Υπάρχουν διαφωνίες, όπως ανέφερε, αλλά κανείς δεν θέλει το κακό του κόμματος.

Για την Όλγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Παππάς ανέφερε ότι με την παρουσία της κοσμεί την παράταξη και είπε ότι έχει ρόλο δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη. « Με την Όλγα έχουμε πορευτεί μαζί για πολλά χρόνια. Κοσμεί την παράταξη. Με ψυχραιμία έχει διαχειριστεί κρίσεις. Συμβάλλει στη δημόσια παρουσία του κόμματος. Στις κρίσιμες στιγμές υπηρέτησε, υπηρετεί και θα υπηρετεί τον συλλογικό στόχο. Πρέπει να έχει ξεχωριστή θέση δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη σε αυτή τη μάχη. Μπορεί να υπηρετήσει το κόμμα από οποιαδήποτε θέση. Είναι η πιο έμπειρη κοινοβουλευτικά», τόνισε.

  • Σβίγκου: Κανένας δεν μπορεί να κοντύνει τον Αλέξη Τσίπρα – Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την παρέμβασή του

«Δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι όλα πάνε καλά, και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την παρέμβαση του συντρόφου πρώην προέδρου Αλέξη Τσίπρα, παρέμβαση που φωτίζει τα προβλήματα και τις υστερήσεις μας και που σωστά δεν αγνόησε και ο πρόεδρος μας ο Στέφανος Κασσελάκης, γιατί είναι μια ξεκάθαρη παρέμβαση που λέει τα πράγματα με το όνομά τους», είπε η Ράνια Σβίγκου. «Δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν ακούμε, θα ήταν προσβολή στον κόσμο μας, στην ιστορία μας, στα επιτεύγματα μας της κυβέρνησης μας, τους νικηφόρους αγώνες που δώσαμε. Στους αριστερούς προοδευτικούς πολίτες που και τις πιο δύσκολες στιγμές μας στήριξαν», σημείωσε. Είπε ότι «δεν σταθήκαμε όμως στο ύψος των περιστάσεων, τους πληγώσαμε», με λάθη, αστοχίες και εσωστρέφεια, με θολά μηνύματα». Σχολίασε ότι «κάποιοι αντί να κοιτάξουν πώς μπορούμε να κάνουμε πιο ισχυρά τα θεμέλια στο κοινό μας σπίτι, πήραν την απόφαση να αποχωρήσουν και μάλιστα χωρίς πολιτικό επίδικο, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο μήπως και δικαιολογήσουν την αποχώρησή τους να καλούν τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει αυτοκριτική επειδή δήθεν δεν ήθελε ένα σχέδιο ενάντια στο αντί-ΣυΡιζΑ μέτωπο, αλλά και να στρέφεται ενάντια στις συλλογικές αποφάσεις που πάρθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία από το συνέδριο του ‘22 όπως ήταν η εκλογή προέδρου από τη βάση».

Τόνισε ότι «όμως κανένας και καμία δεν μπορεί να κοντύνει τον Αλέξη Τσίπρα, τον πρώτο αριστερό πρωθυπουργό της χώρας, τον άνθρωπο που ηγήθηκε μιας κυβέρνησης που ανέλαβε την ιστορική ευθύνη και κατάφερε να βγάλει τη χώρα από το τέλμα της χρεοκοπίας και των μνημονίων, που κατάφερε να υπογράψει την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, να δείξει ότι η αριστερά μπορεί μπορεί να κυβερνήσει πάντα με επίκεντρο την κοινωνία, να ξαναφέρει την ελπίδα και την περηφάνια σε ένα ολόκληρο λαό».

  • Κασσελάκης σε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ: Η ζημιά έχει γίνει και δεν φταίω εγώ

Στο βίντεο που ανέβασε η εφημερίδα Αυγή στο Twitter ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να μιλά με συνέδρους που του ζητούσαν να μην πάει σε εκλογές και κάποια στιγμή ακούγεται να λέει: «όχι παιδιά, η ζημιά έχει γίνει και δεν φταίω εγώ για την ζημιά».

  • Ένα από τα κείμενα που διακινείται

  • Στέλιος Παππάς: Δεν έχουμε κανένα λόγο να πάμε σε διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου. Κακώς τσίμπησε ο πρόεδρος «Οποίος νομίζει ότι μπορεί να βάλει το κόμμα σε έναν εμφύλιο φοβάμαι ότι δεν το πονάει το κόμμα. ‘Αλλαξε η ατζέντα του συνεδρίου του κόμματος χωρίς καν να έχει κατατεθεί επισήμως μια πρόταση στον προσυνεδριακό διάλογο ούτε στο Συνέδριο. Οι προτάσεις δεν κατατίθενται στα social media, αλλά εδώ. Κατ’ εμένα δεν υπάρχει πρόταση και κακώς τσίπησε ο πρόεδρος και μπήκαμε σε μια λογική εντάσεων. Όποιος νομίζει ότι έχει πρόταση ας την κατεβάσει και ας τηρηθεί το Καταστατικό που λέει ότι για να πας σε τέτοιες εκλογές χρειάζονται κάποιες διαδικασίες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε τέτοια πράγματα, χρειαζόμαστε ηρεμία και συνθετική διαδικασία», είπε ο Στέλιος Παππάς.Υποστήριξε ότι ο πρόεδρος «έχει την πρώτη ευθύνη να πάρει πρωτοβουλία για να λήξει αυτή η ιστορία». Κατέθεσε δε την εξής πρόταση: «Είναι προφανές ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα στελέχη, δεν έχουμε κανένα λόγο να πάμε σε διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου. Δεύτερον, ο πρόεδρος πρέπει άμεσα να καλέσει όλους τους συντρόφους και αυτούς που διαφωνούν να συστρατευτούμε όλοι μαζί στη νέα διαδικασία εκλογών για το ευρωκοινοβούλιο. Τρίτον, επειδή η λίστα του ευρωκοινοβουλίου έχει μία διαδικασία την οποία έχουμε υποχρέωση να αποφασίσουμε, υπάρχει όμως και μία άλλη διαδικασία εκείνη για την εκλογή υποψηφίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την θέση της Κομισιόν. Η πρότασή μου είναι λοιπόν να προτείνει το συνέδριό μας στο Κόμμα της Ευρωπαΐκής Αριστεράς υποψήφιος της Αριστεράς για την θέση της Κομισιόν να είναι ο σύντροφος Τσίπρας». Είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα και για άλλες συνθετικές προτάσεις ώστε να πορευτούμε σε μια αξιοπρεπή προοπτική για τις ευρωεκλογές. «Καμία δυνατότητα δεν έχουμε να ξαναχώσουμε το κόμμα σε εμφύλιο και θα είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Ο σύντροφος Κασσελάκης χρειάζεται όσο μπορεί πιο γρήγορα να πάρει πρωτοβουλία για να λήξει αυτό το θέμα», είπε.
  • Κώστας Αρβανίτης: Όσοι θέλουν να πάνε στην Κεντροαριστερά να πάει να συναντήσουν τον κ. Ανδρουλάκη«Τι ωραία που τα είπε ο σύντροφος ο Παππάς, τι ωραία. Όμως να σου θυμίσω, σύντροφε, ότι η άποψη του κόμματος είναι όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, οπότε οι προσωπικές ατζέντες τέλος», σχολίασε ο Κώστας Αρβανίτης παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον Πέτρο Παππά που είχε προηγηθεί. «Ο πρόεδρος μίλησε για την Αριστερά, δεν μίλησε για την Κεντροαριστερά. Όσοι θέλουν να πάνε στην Κεντροαριστερά να πάει να συναντήσουν τον κ. Ανδρουλάκη», σχολίασε.«Είμαι συνειδητά μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, απλό εργαλείο, το κόμμα με έστειλε στην Ευρωβουλή με τον κόσμο. Η έδρα ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αν δεν μπορώ να εκφράσω το κόμμα, η έδρα επιστρέφει στο κόμμα. Αυτό το κόμμα που ονειρευτήκαμε, το μεγάλο μας σπίτι, με τα σύμβολά του, με τις σημαίες του και με την ιστορία του», είπε ο ευρωβουλευτής. «Το σπίτι είναι ανοιχτό όχι κλειστό, όχι να φύγουμε από τις παλιές ομάδες και φράξιες και να δημιουργήσουμε νέους ομάδες και φράξιες και νέα αρχηγόπουλα και νέους ‘προεδρικούς’», σχολίασε. Ευχαρίστησε τον Στέφανο Κασσελάκη για την τιμή που του έκανε να αναφερθεί προσωπικά σε εκείνον στην εναρκτήρια ομιλία του, σημειώνοντας ότι «όμως ήταν μια συλλογική δουλειά για το κράτους δικαίου». «Συλλογικά λοιπόν πάμε», τόνισε.Κώστας Αρβανίτης
  • Υψηλοί τόνοι από τον Πέτρο Παππά – «Μπορεί να είναι το τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ»«Βρισκόμαστε στην πιο οριακή στιγμή της παράταξής μας. Πέντε μήνες μετά την εκλογή του νέου μας προέδρου βρισκόμαστε ξανά προ των πυλών μιας  μεγάλης εσωστρέφειας. Ένας νέος πρόεδρος που δεν έχει δοκιμαστεί και δεν έχει χάσει καμία εκλογική διαδικασία, ένα εκλογικό σώμα 150.000 ανθρώπων αμφισβητούνται ανοιχτά. Αντί το συνέδριο να ασχολείται με την παραγωγή πολιτικών θέσεων για τα κρίσιμα ερωτήματα της κοινωνίας, αντί να μιλάμε για τις προτάσεις μας εμείς επιλέγουμε – ή μάλλον κάποιοι άλλοι επιλέγουν για εμάς – να σκίσουμε ξανά τις σάρκες μας και να τις δώσουμε βορά στους πολιτικούς μας αντιπάλους. Συρόμαστε πάλι σε μία εσωκομματική διαδικασία, λίγους μόνο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές», είπε ο κ. Παππάς από το βήμα του Συνεδρίου. «Ποιο το επίδικο αυτής της διαδικασίας, ποιο το όραμα εκείνων που αμφισβητούν τη θέληση της βάσης; Είναι η επιστροφή στο παρελθόν της ήττας;  Η επιστροφή στο κόμμα των φραξιών και των καπετανάτων; Η επιστροφή στο εσωκομματικό βόλεμα; Στην ικανοποίηση των ατομικών φιλοδοξιών των ηγετίσκων των τάσεων; Που πάντα κάποιοι θα είναι πιο ίσοι από τους άλλους; Είναι η επιστροφή στο κόμμα των στελεχών που δεν έχουν καμία σχέση με την παραγωγική διαδικασία; Που δεν διαθέτουν ένσημα εργασίας και ανακυκλώνουν μια κομματική φούσκα, κάνοντας απλά επαναστατική γυμναστική; Είναι η επιστροφή στο κόμμα της παρωχημένης κομμουνιστογενούς ρητορικής, της συντροφικής υπονόμευσης, της εγκληματικής πολυφωνίας που έγινε παραφωνία, και μετά έγινε κακοφωνία και μας οδήγησε στο 17% των εθνικών εκλογών και την κατάρρευση στις αυτοδιοικητικές εκλογές; Ή μήπως είναι η επιστροφή σε μια κομματική ορθοδοξία, ή επιστροφή στο κόμμα του 3 και του 4%;» είπε σε υψηλούς τόνους.«Με πόνο ψυχής διαπιστώνω και ξέρω ότι το συζητάμε όλοι αυτές τις μέρες, ότι αυτό το συνέδριο μπορεί να είναι το τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Έχω την ελπίδα όμως ότι θα είναι το τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ όπως τον ξέρουμε σήμερα. Γιατί θέλουμε και μπορούμε να συσσωματώσουμε στο κόμμα όλους τους πολίτες που είδαν στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, την προοπτική, την ελπίδα, την ανανέωση, τη σύγκλιση, θέλουμε να ενταχθούν οργανικά να γίνουν βασικό υλικό του ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής. Θέλουμε και μπορούμε να γίνουμε ο κύριος πυλώνας και ο εκφραστής της σύγχρονης κεντροαριστεράς», τόνισε ο Πέτρος Παππάς. «Ελπίζω ότι μετά το συνέδριο και την εκλογή νέου προέδρου από τις στάχτες αυτού του κόμματος, θα αναδυθεί ένα κόμμα νέο, μία νέα παράταξη, δημοκρατική  προοδευτική, αριστερή, κεντροαριστερή που να διεκδικήσει και θα πετύχει τη διακυβέρνηση της χώρας το 2027», συμπλήρωσε.

  •  Όθων Ηλιόπουλος: Να σταματήσει η εκλογική διαδικασία, το Συνέδριο να εκλέξει ΚΕ και όργανα και να πάμε μετά τις ευρωεκλογές σε συνέδριο φυσιογνωμίαςΠρόταση να σταματήσει η εσωκομματική εκλογική διαδικασία, δηλαδή να μην προχωρήσουν οι κάλπες για προεδρική εκλογή, αλλά το συνέδριο να εκλέξει ΚΕ και όργανα και μετά τις ευρωεκλογές να γίνει τακτικό συνέδριο φυσιογνωμίας του κόμματος, κατέθεσε ο βουλευτής Επικρατείας Όθων Ηλιόπουλος.«Αυτή τη στιγμή ως βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτω πρόταση προς το συνέδριο -και ανοιχτή προς συνυπογραφή από όσους θέλουν- να σταματήσει η διαδικασία των εκλογών του προέδρου -ακόμη κι αν δεν αρέσει στο σύντροφο Κασσελάκη που θέλει να αναμετρηθεί, δεν με ενδιαφέρει. Ζητώ από το Συνέδριο να σταματήσει αυτή τη διαδικασία, να εκλέξει Κεντρική Επιτροπή, να εκλέξει όργανα και μετά τις ευρωεκλογές να πάμε σε τακτικό συνέδριο φυσιογνωμίας του κόμματος. Θα παραμείνω εδώ και θα δουλέψω για την επιτυχία», είπε.Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι μετά την τεράστια εκλογική απώλεια των εθνικών εκλογών που μετατράπηκε σε ταυτοτική απώλεια, ο χώρος πέρασε στο στάδιο του σοκ και τώρα βρίσκεται στο στάδιο του θυμού. «Βιώνουμε ένα θυμό που έχουμε όλοι και επειδή αυτόν δεν μπορούμε να τον κατευθύνουμε προς τους ψηφοφόρους, τον κατευθύνουμε προς τον εαυτό μας και ο ένας προς τον άλλον μας. Έχουμε στρέψει το μαχαίρι στον εαυτό μας». Είπε ότι μετά τις δύο διασπάσεις που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα «αυτή τη στιγμή φοβάμαι ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας επόμενης διαίρεσης». Υποστήριξε ότι «από το καλοκαίρι και έπειτα το παράδοξο που συμβαίνει είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει να ανακαλύψουμε πολιτικές διαφωνίες. Δεν έχουμε πολιτικές διαφωνίες με τους παλιούς συντρόφους, ούτε μεταξύ μας. Τότε τι στο διάολο έχουμε; Έχουμε θυμό και μια νεωτερικότητα που δεν ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε έναν πρόεδρο που δεν προέρχεται από τις παραδοσιακές τάξεις της Αριστεράς και δεν ξέρουμε τι να τον κάνουμε».«Βρισκόμαστε σε μια τροχιά σύγκρουσης που έχουμε ξεχάσει από που έχει ξεκινήσει», «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την καινούργια πολιτική πραγματικότητα γιατί έχει αλλάξει κοινωνία και πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς», είπε. «Να προχωρήσουμε παρακάτω», τόνισε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται η δέσμευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα συνεχίσει την επαφή του με τη βάση του κόμματος την οποία έχει φέρει επίσης στο κόμμα, ότι θα διευρύνει την επαφή του με ανθρώπους που απογοητεύτηκαν, ότι θα δεχτεί να ησυχάσει μερικές φορές και να τείνει χέρι φιλίας και χρειαζόμαστε επίσης ένα φάσμα πολιτικό γύρω του από όργανα που λειτουργούν. «Χρειαζόμαστε οργανωμένο κομματικό οργανισμό, σεβασμό στα όργανα…», ανέφερε.Όθων Ηλιόπουλος
  • Γιάννης Μπαλάφας: Ό,τι κι αν γίνει στις εσωκομματικές εκλογές, θα εξακολουθήσουμε όλοι να είμαστε εδώ «Ό,τι και αν γίνει στις επόμενες εσωκομματικές εκλογές θα εξακολουθήσουμε όλοι και όλες να είμαστε εδώ», τόνισε ο Γιάννης Μπαλάφας. Είπε ότι «η κατάσταση στο κόμμα δεν ειναι ικανοποιητική, σε αυτό συμφωνούμε όλοι και η προοπτική δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη». Είπε ότι κατά τη γνώμη του φταίνε δύο πράγματα: «Πρώτον αυτό που εκπέμπουμε δεν ειναι θετικό, εμπνευστικό για τον κόσμο. Δεύτερον, συνολικά σαν ηγεσία και σαν πρόεδρος αυτό που εκπέμπεται δεν είναι αυτό που θέλει ο κόσμος». Υποστήριξε ότι σε αυτό επηρεάζουν ορισμένα ζητήματα όπως π.χ. το «βρείτε μου αντίπαλο και κατεβαίνουμε» και τα περί λευκής επιταγής. «Δεν είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς», ανέφερε. «Φαινόμενα αλαζονείας και ναρκισσισμός είναι και πρέπει να είναι ξένα προς εμάς, και τα πληρώνουμε». Σχολίασε ότι «δεν φταίνε οι “εσωκομματικοί αντίπαλοι”. Δεν υπάρχει κανένας εσωκομματικός αντίπαλος, το να έχει άλλη γνώμη κάποιος δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι δακτυλοδεικτούμενος. Πρέπει να ακούς την άλλη άποψη, κυρίως την άλλη άποψη». Είπε ότι προσωπικά έδωσε «μια απέραντη ανοχή στον πρόεδρο και είχα μέχρι πρότινος μια συγκρατημένη αισιοδοξία», αλλά «τοποθετήσεις και θέσεις μού την έχουν αναιρέσει». Στο ερώτημα αν «μπορεί να γίνει κάτι», είπε ότι «προφανώς μπορεί να γίνει κάτι και θα γίνει. Ξεκινώντας από αυτό: την επόμενη των εσωκομματικών εκλογών θα ειμαστε όλοι και όλες εδώ. Τα συνθήματά μας για ανασυγκρότηση, επανεκκίνηση, αντεπίθεση είναι απόλυτα επίκαιρα, χρειάζεται όμως εμπιστοσύνη στο όποιο μέλος, αλληλεγγύη και η αίσθηση ότι είμαστε αδέρφια ανεξάρτητα από τις προελεύσεις».
  •  Δημήτρης Χατζησωκράτης: Αναπόφευκτες οι εκλογές μετά τις εξελίξεις στην κορυφή του κόμματος«Οι τετραπλές εκλογές είναι και αναγκαίες και αναπόφευκτες μετά τις εξελίξεις στην κορυφή του κόμματος και την έναρξη του Συνεδρίου», ανέφερε στην ομιλία του ο Δημήτρη Χατζησωκράτης.Ακολούθως ανέφερε: «Δεν μου άρεσε το “βρείτε μου αντίπαλο και πάμε”, πέρα από έκφραση ενός υπερεγώ -οι εκλογές δεν είναι μονομαχία στο Ελ Πάσο. Πάμε λοιπόν σε τετραπλές εκλογές με την ομόθυμη επιθυμία να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο κόμμα με ισχυρή ηγεσία και συλλογική λειτουργία με σεβασμό στα μέλη, με σοβαρότητα και αξιοπιστία στην κοινωνία. Θα ήθελα ο νέος ή η νέα πρόεδρος να μην υποκύπτει στην έκφραση “άλλαξέ τα όλα πρόεδρε, ναι θα τα αλλάξω”. Αυτές είναι άκρως αποπροσανατολιστικές εκφράσεις γιατί στερούνται νοήματος. Επίσης δεν θα πρέπει ο πρόεδρος να ενδίδει στο αδιάκοπο κυνήγι της ατάκας. Δεν συμφωνώ με τη χρήση του “αδιαμεσολάβητου” που δεν είναι μόνο η άμεση επικοινωνία, αλλά η εγκαθίδρυση μίας σχέσης του ηγέτη με τον λαό που αντιπαρέρχεται το κόμμα και τις οργανώσεις μελών. Δεν είναι όλα αυτά που διαμεσολαβούν τις θέσεις του κόμματος σε μία αμφίδρομη σχέση με τους πολίτες; Γιατί είμαι εγώ ο πρόεδρος μόνο;». Κλείνοντας ανέφερε: «Θα πάμε στις εκλογές με την αυτοπρόσωπη παρουσία μας όπως έγινε και το 2022 και το 2023. Και στις εκλογές του Ιουνίου εύχομαι να είμαστε όλοι παρόντες και παρούσες. Εγώ θα είμαι».
  • Αποδοκιμασίες την ώρα που μιλούσε ο Γιάννης Ραγκούσης

«Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη την συμμαχία Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, την μόνη δύναμη που μπορεί να την οδηγήσει στη νέα Ελλάδα», ανέφερε στη ομιλία του ο Γιάννης Ραγκούσης και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η στροφή προς μία νέα και μεγάλη Κεντροαριστερά μπορεί να μας οδηγήσει σε έναν νέο κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι ανατροπές που έχει ανάγκη η χώρα μπορούν να στεριώσουν μόνο αν υποστηρίζονται από ρεύματα και τέτοιο ρεύμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά σημείωσε: «Σε εμένα ήταν από την πρώτη στιγμή ορατό πως με την επιστολή του Προέδρου προς την Πολιτική Γραμματεία ξεκίνησε ένα πρόωρο blame game, μία πρόωρη προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών, ενόψει των ευρωεκλογών. Αυτή η προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών δυστυχώς κορυφώθηκε με την προχθεσινή εναρκτήρια ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη. Οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν οιωνεί πρώτο γύρο εθνικών εκλογών. Οι δύο πρώτοι των ευρωεκλογών θα είναι εκ των πραγμάτων -εφόσον ο 2ος έχει καθαρό προβάδισμα- οι δύο βασικοί πολιτικοί πρωταγωνιστές στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές του 2027. Υπό αυτήν την έννοια, πράγματι οι 3 επόμενοι μήνες θα κρίνουν τα 3 επόμενα χρόνια, ιδίως για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που πρέπει πάση θυσία να κρατήσει τη 2η θέση. Επομένως συντρόφισσες και σύντροφοι, αφού τεθήκαμε με τον πιο επίσημο τρόπο στο πρωτοφανές καθεστώς της προληπτικής διαχείρισης μιας προεξοφλημένης ήττας, η ετυμηγορία ανήκει σε εσάς και τα δεκάδες χιλιάδες μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Απευθυνόμενος προς το κοινό είπε: «Όσες και όσοι από εσάς θέλετε να κλείσετε τα μάτια σε όσα -πολλά- τραγικά επικοινωνιακά και πολιτικά λάθη έγιναν, ερήμην των οργάνων του κόμματος, μετά τον Σεπτέμβριο, κλείστε τα. Όσες και όσοι από εσάς θέλετε να πιστέψετε ότι για την κακή πορεία του κόμματος ευθύνονται η Πολιτική Γραμματεία και η ΚΕ που συνεδρίασαν ελάχιστες φορές μετά τον Σεπτέμβριο και για ελάχιστες ώρες, πιστέψτε το. Όσες και όσοι θέλετε να προσπεράσετε τις επιπτώσεις που είχαν δημόσιες δηλώσεις περί πεθαμένου λικέρ και άρρωστης αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσπεράστε τες. Όσες και όσοι θέλετε να πιστέψετε ότι δεν υπονόμευσαν τη δημόσια εικόνας μας οι ανακοινώσεις ότι προτάθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη να γίνει υπουργός του Μητσοτάκη ή ότι το κόμμα δανείστηκε από τον πρόεδρο και μάλιστα μέσω αλλοδαπής εταιρείας, πιστέψτε το».

Στο σημείο αυτό η ομιλία του διακόπηκε από τις έντονες αποδοκιμασίες μερίδας των συνέδρων που ανάγκασαν το προεδρείο να παρέμβει για να αποκαταστήσει την τάξη. Συνεχίζοντας ανέφερε: «Όσες και όσοι θέλετε να επιδοκιμάσετε το γεγονός ότι 34 από τους 36 βουλευτές μας, έμειναν τελικά απροστάτευτοι, μολονότι με μεγάλο προσωπικό πολιτικό κόστος, έμειναν σταθεροί στις αρχές μας και υπερψήφισαν τον νόμο για την ισότητα στο γάμο, επιδοκιμάστε το». Ο κ. Ραγκούσης έκλεισε με μία παλιά ατάκα του Γιώργου Παπανδρέου: «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».

  • Μουζάλας: Δεν είναι το πρόβλημα αν θα γίνουν εκλογές ή όχι, αλλά το πώς θα προχωρήσουμε μετά. Και πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι«Να κρατήσουμε μια πολιτική νηφαλιότητα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο ρόλο που η κοινωνία επιφυλάσσει στην Αριστερά και που εμείς, με αυτόν τον τρόπο, δεν μπορούμε μέχρι στιγμής να ανταποκριθούμε», είπε ο πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας. Υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα που βάζει ανοικτά όχι αν θα είναι πρώτο, δεύτερο ή τρίτο κόμμα, αλλά τη δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού λαϊκού μετώπου ενάντια στο φασισμό και στη Δεξιά. Αυτό πρέπει να είναι το ατού μας για τις ευρωεκλογές». Ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι «ο πρόεδρός μας στην έναρξη του συνεδρίου μας έκανε εξαιρετική ομιλία, μέχρι το τελευταίο δεκάλεπτο της ομιλίας, του κατά το οποίο υπήρξε διχαστικός, αντι-ενωτικός και έξω απ’ αυτά που το κόμμα μας χρειάζεται». Είπε ότι δεν προσπαθεί να δώσει άδικο ή δίκαιο, αλλά να σημειώσει ότι το κόμμα χρειάζεται να είναι ενάντια στο διχασμό και ότι ο πρόεδρος πρέπει να δίνει τον πρώτο λόγο σε αυτό. «Δεν μπορούμε στο κόμμα μας να λέμε “βρείτε μου αντίπαλο”. Εγώ ψήφισα τον Κασσελάκη γιατί είπε ότι “αντίπαλός μου είναι η Δεξιά. Δεν μπορούμε μέσα στην Αριστερά να λέμε “θα σας δείξω τις ρίζες μου”, γιατί οι ρίζες όλων εδώ μέσα είναι απέραντες. Επομένως θέλω να ελπίζω ότι ο πρόεδρος στο κλείσιμό του θα ανασκευάσει αυτή τη λάθος στάση». Σχολίασε πως το πρόβλημα δεν είναι αν ο πρόεδρος θέλει να κάνει ό,τι του κατέβει και αν η ΠΓ θέλει να τον χειραγωγήσει, τονίζοντας ότι ο καθένας έχει συγκεκριμένο ρόλο. «Το κόμμα μας οφείλει να στηρίξει την ενότητά του, η οποία στηρίζεται στο καταστατικό και τις πολιτικές θέσεις του. Δεν είναι το πρόβλημα αν θα γίνουν εκλογές ή όχι, αλλά το πώς θα προχωρήσουμε μετά. Και πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι», υπογράμμισε καταληκτικά.
  • Μαζεύουν υπογραφές
    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, μπαίνοντας στην αρένα του Συνεδρίου πέρασε μπροστά από το τραπέζι όπου συλλέγονταν οι υπογραφές για την αναβολή των εκλογών. Τότε, οι παριστάμενοι του είπαν: «Πρόεδρε, θα υπογράψεις;» και ο κ. Κασσελάκης ανταπάντησε, κατά πληροφορίες: «Λυπάμαι δεν μπορώ. Δεν μπορώ να γίνω Ιφιγένεια».
  • «Όχι» από Κασσελάκη στα σενάρια ματαίωσης των εκλογών – «Η απάντηση είναι: καθαρές λύσεις»: Στο Συνέδριο τείνει να σχηματοποιηθεί μία πρόταση από κάποια στελέχη σύμφωνα με την οποία η εκλογή αρχηγού θα έχει αρνητικές συνέπειες για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ και θα πρέπει να μεταφερθεί για μετά τις ευρωεκλογές. Στην πρόταση αυτή πηγές κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη ανέφεραν «η απάντηση είναι: καθαρές λύσεις» και εξηγούσαν ότι αυτό σημαίνει προσφυγή στην βάση του κόμματος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
  • Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε selfie με τους παρευρισκόμενους σε ένα πολύ θερμό και θετικό κλίμα, όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες.
  • Ο Στέφανος Κασσελάκης στην αρένα του Tae Kwon Do. Έγινε δεκτός με χειροκροτήματα. «Στέφανε κράτα γερά» φώναζαν από τις εξέδρες.
  • Tις τελευταίες ώρες εξελίσσεται και μια πρωτοβουλία προκειμένου να μην γίνουν εκλογές εσωκομματικές για εκλογή νέου προέδρου, με το επιχείρημα ότι ο πρόεδρος έχει εκλεγεί πολύ πρόσφατα και ότι αυτό υπακούει και στην αγωνία που εκφράζεται από τους συνέδρους. Έχουν ήδη τοποθετηθεί περίπου 30 σύνεδροι, οι οποίοι εκφράζουν πολύ έντονη αγωνία ότι μια νέα εσωκομματική διαδικασία οδηγεί σε νέα εσωστρέφεια, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
  • Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 7 θατοποθετηθεί η Όλγα Γεροβασίλη

  • Φάμελλος: Πληροφορίες ότι θα ζητήσει την αναβολή των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ. Νωρίτερα, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Κόκκινο» «αν μπορούσα να κάνω μία παρέμβαση θα ήταν για να συζητήσουμε για αυτά που λένε οι θέσεις μας. Τι κόμμα θα έχουμε, πώς θα λύσουμε τα προβλήματα που είχαμε» σημείωσε και συμπλήρωσε σε άλλο σημείο: «Αν λοιπόν τώρα συζητάμε ξανά για μία πιθανή εκλογή προέδρου, λέω πιθανή γιατί και δεν είμαι σίγουρος και δεν θα ήθελα να ξαναμπλέξουμε σε αυτή την ιστορία γιατί έχουμε ευρωεκλογές μπροστά μας».

Φάμελλος

  • «Η προσφυγή σε νέες εσωτερικές εκλογές για εκλογή προέδρου για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες είναι αναγκαίο κακό που ενοχλεί μεν τα μέλη αλλά με τις στασιμότητα και τις παλινωδίες των τελευταίων μηνών είναι μονόδρομος» τονίζει ο Γιώργος Καραμέρος σε δήλωσή του που ανήρτησε στα social media.  «Καλώ, ως απλό μέλος και μόνο, όλες τις πλευρές να δείξουν υπευθυνότητα, σοβαρότητα και να συνθέσουν ένα ορατό πολιτικό κέντρο γύρω από την ηγεσία που θα προκύψει εφόσον προκριθεί μία τέτοια διαδικασία» αναφέρεται μεταξύ άλλων, στην δήλωσή του. Σημειώνεται πως τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούσαν σενάρια ότι ίσως ο Γιώργος Καραμέρος θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, όπως φαίνεται, ο ίδιος με την δήλωσή του αφήνει να εννοηθεί πως δεν θα είναι υποψήφιος.
  • Κασσελάκης: Στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, με μία ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Instagram, τονίζει πως η ηθική του κόσμου της Αριστεράς, δεν επιτρέπει να εκλέγονται αρχηγοί οι υπονομευτές. «Ας το καταλάβουν όλοι καλά: Στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί. Δεν το επιτρέπει η ηθική του κόσμου της Αριστεράς. Αν δεν είμαι εγώ απέναντι στους νέους επίδοξους υπονομευτές, θα είναι κάποιος άλλος. Εκείνοι θα τον λένε “ουρανοκατέβατο”, όμως θα τον έχει φέρει η κοινωνία, όπως έφερε εμένα. Η κοινωνία με έφερε εμένα» αναφέρεται στην ανάρτησή του.
  • Φωτογραφίες από το συνέδριο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ