Συνεχίζουν οι τουρκικές προκλήσεις: 152 παραβιάσεις από UAV μέσα σε μία εβδομάδα

«Φορτώνουν» με… ανέξοδες παραβιάσεις οι Τούρκοι στο Αιγαίο. Ακόμη και το Σαββατοκύριακο γράφουν πλέον παραβιάσεις στο κοντέρ της προκλητικότητας οι Τούρκοι, χρησιμοποιώντας στο έπακρο τα εγχώριας κατασκευής UAV τύπου ΑΝΚΑ S.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μόνο χθες, Σάββατο, σημειώθηκαν 36 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) από 1 UAV στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Από την αρχή της εβδομάδας σημειώθηκαν συνολικά 199 παραβιάσεις του ΕΕΧ από τουρκικά εναέρια μέσα, που δεν κατέθεσαν σχέδια πτήσεων – εισερχόμενα στο ελληνικό FIR. Από αυτές, οι 152 σημειώθηκαν από Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη.

Αν εξαιρέσουμε την περασμένη Πέμπτη, που σημειώθηκαν 11 παραβιάσεις μόνο από τουρκικά μαχητικά, όλες τις υπόλοιπες ημέρες είχαμε από drones:

  • 15 την Δευτέρα
  • 26 την Τρίτη
  • 34 την Τετάρτη
  • 0 την Πέμπτη
  • 41 την Παρασκευή
  • 36 το Σάββατο

Οι Τούρκοι μπορεί να πιέζουν στο Αιγαίο με τα drones, προσπαθώντας να συντηρήσουν την ένταση που οι ίδιοι έχουν καλλιεργήσει, όμως στρατιωτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι προσπαθούν με φθηνές λύσεις να καλύψουν την αεροπορική τους «γύμνια».

Τα δεδομένα δείχνουν ότι πολύ χαμηλές διαθεσιμότητες σε μαχητικά κυρίως λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και συντήρησης, που έχει προκύψει μετά την εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων από την εφαρμογή του νόμου CAATSA, εξαιτίας της αγοράς κι ενεργοποίησης των S-400 από την Ρωσία.

Μάλιστα, έχει καταγραφεί αρκετές φορές που σημειώνονται παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά πρωί και απόγευμα, αυτές να γίνονται από τα ίδια μαχητικά, κάτι που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το πρόβλημα των τουρκικών UAV’s είναι υπαρκτό και αρκετοί είναι εκείνοι που πιέζουν ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να δοθεί μία δυναμική απάντηση. Αν και στην προκειμένη περίπτωση τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και η προσέγγιση δεν είναι τόσο απλά όσο ορισμένοι κύκλοι εμφανίζουν .

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ