Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης ο φράχτης στον Έβρο – Έτσι θα είναι μετά την επέκταση 35 χλμ.

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρέθηκε σήμερα ο φράχτης στον Έβρο με στελέχη όλων των πολιτικών  κομμάτων να παίρνουν θέση, μετά την δήλωση του πρωθυπουργού ότι η κατασκευή του είναι εθνική αναγκαιότητα.

Έβρος: Το σχέδιο για την επέκταση του φράχτη – Στην περιοχή σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισφράγισε σήμερα την επέκταση του φράχτη,  στη σκιά της εισήγησης Παπαδημούλη στο ευρωκοινοβούλιο για τερματισμό της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στο έργο. Ο πρωθυπουργός  δεσμεύτηκε ότι ο φράκτης θα ολοκληρωθεί έστω και με εθνικούς πόρους και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει αν θα συνεχίσει το έργο.

“Αυτό το οποίο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι αυτό το έργο το οποίο βλέπετε εδώ, αυτό το ακριβό έργο… να μην το πληρώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε, αλλά να το πληρώνετε όλοι εσείς ουσιαστικά, ο Έλληνας φορολογούμενος.

Μητσοτάκης από Γέρακα: Με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει

Συνεπώς κι από δω θα πρέπει να ξαναρωτήσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάτι το οποίο αποφεύγει επιμελώς να απαντήσει: τελικά επιδιώκει να συνεχίσει το έργο κατασκευής του φράχτη ή όχι; Ή μήπως επιδιώκει τελικά και αυτό το έργο το οποίο έχει κατασκευαστεί να το κατεδαφίσει; Λυπάμαι που αναγκάζομαι να τα πω αυτά εδώ, αλλά θέλω να τονίσω ότι η στάση αυτή συνιστά ουσιαστικά μια εθνική εξαίρεση” σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Μπορεί να πίνουν τον εσπρέσο τους και να τρώνε τα κρουασάν τους τις πλατείες των Βρυξελλών αλλά ας έρθουν εδώ στον Έβρο για να δούνε τι σημαίνει να προστατεύεις τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός.

«Εφαρμόσαμε μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Θέσαμε δύο στόχους με μετρήσιμα πλέον αποτελέσματα. Πρώτον, την ουσιαστική μείωση των ροών και δεύτερον τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Φυλάξαμε με αποτελεσματικότητα τα σύνορα» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης και πρόσθεσε: «φυλάξαμε τα σύνορα, αλλά αντιμετωπίσαμε και αποτελεσματικά τους αιτούντες άσυλο εντός της επικράτειας. Με ταχύ διαχωρισμό προσφύγων από οικονομικούς μετανάστες, όπως είχαμε δεσμευτεί, με τη λειτουργία των κλειστών ελεγχόμενων δομών, με τις απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Διεθνοποιήσαμε την κρίση. Η Ελλάδα θεσμοθέτησε την αλληλεγγύη των κρατών πρώτης υποδοχής, τους MED5 με στόχο την υποχρεωτική μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΝΔ: Ο φράχτης στον Έβρο ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ

«Είναι μία ξεχωριστή μέρα και για τον Έβρο και για τη Θράκη και ασφαλώς μία ξεχωριστή μέρα για την Ελλάδα. Σήμερα υπογράφουμε την επέκταση του τεχνητού εμποδίου, του φράχτη, κατά 35 χιλιόμετρα. Κάνουμε αυτό που απαιτεί η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, κάνουμε αυτό που χρειάζεται ώστε τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία να είναι απροσπέλαστα. Τα σύνορα της Ευρώπης, επίσης, με την Τουρκία, απέναντι σε κάθε επιβουλή, απέναντι στην εργαλειοποίηση δυστυχισμένων ανθρώπων από τα κυκλώματα της παράνομης μετανάστευσης και της μετατροπής τους σε ασύμμετρη απειλή για την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη»  τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, «στόχος μας είναι να γίνει πράξη η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για κάλυψη, σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου- και των 140 χιλιομέτρων που είναι εφικτό- με τεχνικό εμπόδιο, γιατί αποδείχθηκε ότι είναι το πλέον αποτελεσματικό μέσον προστασίας των συνόρων μας»

Η αντιπολίτευση

«Η ιδέα του φράχτη είναι μια ιδέα που αφορά την Ελλάδα εσωτερικά όχι εξωτερικά. Ο φράχτης λοιπόν δε σώζει το θέμα», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης. «Δεν αποτρέπεται ή δεν αντιμετωπίζεται -εγώ λέω δεν αντιμετωπίζεται, γιατί δε συμφωνώ με το αποτρέπεται- το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα που και λόγω κλιματικής κρίσης, τα επόμενα χρόνια θα είναι κολοσσιαίο για την Ευρώπη, με φράχτες»,  δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.

Σκληρή γλώσσα για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιφύλαξε ο  Νίκος Ανδρουλάκης με αιχμή το θέμα του φράχτη: «Το φράχτη τον ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γιατί εμείς πιστεύουμε ότι οι χώρες έχουν σύνορα και στον Έβρο και στη θάλασσα».

«Τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, αποσιωπούν την αιτία του προβλήματος και προσπαθούν να συγκαλύψουν τη βάρβαρη πολιτική τους σε βάρος των χιλιάδων ξεριζωμένων», σχολίασε  το ΚΚΕ.

«Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε την επέκταση του απάνθρωπου φράχτη του Έβρου για να κλείσει το μάτι τόσο στην ελληνική όσο και στην παν-Ευρωπαϊκή ακροδεξιά», ανέφερε για το θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Έρικ Μιλτιάδης Έντμαν.

Η ταυτότητα του έργου

Τα εμπόδια που θα κατασκευαστούν σε έκταση 35 χιλιομέτρων. Στα έργα που θα εκτελεστούν περιλαμβάνεται η ανέγερση ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος ύψους πέντε μέτρων, στο οποίο θα τοποθετηθούν αντι-αναρριχητική λαμαρίνα και κονσερτίνα.

Η επέκταση θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του υφιστάμενου φράχτη, που καλύπτει 37,5 χιλιόμετρα κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων και συνέβαλε, χάρη στο έργο της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Frontex, στην αποτροπή 260.000 παράνομων εισόδων στην ελληνική επικράτεια το 2022.

Στο πλαίσιο της σύμβασης θα γίνουν επίσης χωματουργικές εργασίες για τη συντήρηση τεχνητών εμποδίων, την ενίσχυση και τη διαπλάτυνση αναχωμάτων κατά μήκος του ποταμού Έβρου, αλλά και για τη διάνοιξη νέων οδών επιτήρησης.

Σε σημεία όπου θα κριθεί αδύνατο να κατασκευαστούν μόνιμα εμπόδια προβλέπεται δυνατότητα τοποθέτησης φορητών εμποδίων, που δεν θα έχουν βαθιά θεμελίωση αλλά θα βασίζονται σε αντίβαρα.

Πέραν των έργων για την επέκταση του φράχτη θα κατασκευαστούν επτά υπερυψωμένα παρατηρητήρια, που θα έχουν αντιβαλλιστική προστασία, θα βελτιωθούν και θα συντηρηθούν τέσσερα φυλάκια και τέσσερα παρατηρητήρια, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθεί κτίριο για την φύλαξη εξοπλισμού φύλαξης συνόρων.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 99,2 εκατομμύρια ευρώ.

Η σύμβαση για την επέκταση του φράχτη υπεγράφη από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ Αλέξανδρο Μιχαηλίδη και τον Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Intrakat, Αλέξανδρο Εξάρχου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ