Σουδάν: Σε εξέλιξη το δεύτερο κύμα επαναπατρισμού Ελλήνων – Στην Τανάγρα το C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Το δεύτερο κύμα επαναπατρισμού των Ελλήνων που διασώθηκαν από το φλεγόμενο Σουδάν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με το C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας να αναμένεται στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Τανάγρα.

Σουδάν: Προσγειώθηκε και το δεύτερο C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας στο Τζιμπουτί για την παραλαβή Ελλήνων

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στις 11:00 χθες το βράδυ προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί το C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου επιβιβάστηκαν ξένοι υπήκοοι – ευρωπαίοι πολίτες που κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από το Σουδάν. Στο πλαίσιο συνδρομής των ευρωπαϊκών χωρών για την απομάκρυνση των πολιτών από την βυθιζόμενη στη δίνη του εμφυλίου χώρα, η Ελλάδα βοηθά στο έργο μεταφοράς ευρωπαίων πολιτών.

ΠΟΥ: Υψηλός βιολογικός κίνδυνος στο Σουδάν – Στα χέρια ενόπλων δείγματα μολυσματικών ιών

Το C-27 που ήδη βρίσκεται στο Ασουάν της Αιγύπτου, αναμένεται μετά από ανεφοδιασμό και τεχνική επιθεώρηση να ξεκινήσει μετά τις 10.00 για την Άκαμπα της Ιορδανίας. Εκεί όπου έχουν ήδη συγκεντρωθεί 14 Έλληνες, που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν.

Στις 3:00 το μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, το μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να προσγειωθεί στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Τανάγρα.

Σουδάν: Το «ευχαριστώ» του μητροπολίτη Νουβίας – «Περάσαμε μέσα από την κόλαση»

Ταυτόχρονα, άλλο C-27 αναμένεται να απογειωθεί για το Ασουάν της Αιγύπτου, αφού θεωρείται ως προτιμότερη επιλογή η χρήση του πολύ μικρότερου μεταγωγικού εν σχέσει με το μεγαλύτερο C-130H, που παραμένει σε κατάσταση αναμονής για να χρησιμοποιηθεί σε πολύ μεγαλύτερη επιχείρηση μόλις κριθεί απαραίτητο.

Καραβάνια ζωής

Μέχρι και αργά χθες το βράδυ, συνέχιζαν να απομακρύνονται Έλληνες και Κύπριοι πολίτες κατά ομάδες, μαζί με άλλους ευρωπαίους πολίτες από τις εμπόλεμες περιοχές, κυρίως από το Χαρτούμ και τις περιοχές γύρω από αυτό.

Λίγο μετά τις 9:00 χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι ακόμη 7 άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και αφίχθηκαν οδικώς στην Αίγυπτο, όπου τους υποδέχθηκε στέλεχος της ελληνικής Πρεσβείας Καΐρου.

Όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας, έχει εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry, για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα του  στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

Λίγο μετά τις 10:00 χθες το βράδυ, δεύτερο καραβάνι με Έλληνες κατάφερε να διαφύγει με ασφάλεια. Συνολικά 10 και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και αφίχθηκαν με πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών,  στο  Αμμάν της Ιορδανίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στην Γερμανίδα ομόλογό του, Annalena Baerbock.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι στο Σουδάν βρίσκονται περίπου 60 με 70 Έλληνες και Κύπριοι εγκλωβισμένοι με μέλη των οικογενειών τους.

Υπενθυμίζεται ότι στο Ασουάν παραμένει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ως επικεφαλής της κυβέρνησης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ