Σεμίνα Διγενή: Είμαι κομάντο σε ό,τι αναλαμβάνω

Η Σεμίνα Διγενή έχει αφήσει εποχή με τις εκπομπές της στην τηλεόραση, μέσα από τις οποίες φιλοξένησε και παρουσίασε τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της χώρας. Τα τελευταία χρόνια «χτυπά» δημοσιογραφικά μέσα από τα podcasts της στον Real FM, αλλά και συγγραφικά, με τα βιβλία της να γίνονται ανάρπαστα και με το κοινό της που την ακολουθεί φανατικά να δηλώνει εντυπωσιασμένο από τη γραφή της. Εχει σπουδάσει Δημοσιογραφία και Πολιτικές Επιστήμες στην Ιταλία και για δεύτερη φορά κατεβαίνει ως υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ, αυτή τη φορά στον Νότιο Τομέα Αθηνών.

Πολλά και ουσιαστικά. To KKE είναι «πεντακάθαρο» κόμμα, κανείς δεν έχει να του προσάψει τίποτα από εκείνα που κατά καιρούς βαραίνουν άλλα κόμματα. Δεν έχει «Πάτσηδες», «Χειμαράδες» «Γεωργούληδες», «Καϊλήδες», αλλά αγωνιστές με διαπιστευτήρια και οι εργαζόμενοι τους γνωρίζουν. Οταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν τους νόμους της Ν.Δ., οι βουλευτές του ΚΚΕ τούς αντιπάλευαν στον δρόμο. Είναι το μόνο κόμμα που δεσμεύεται μόνο από τα συμφέροντα του λαού και των εργαζομένων, δεν ξεπληρώνει γραμμάτια σε εγχώρια και διεθνή ελίτ, γι’ αυτό και διαμορφώνει την πολιτική με αποκλειστικό κριτήριο τα συμφέροντα των πολλών, στους οποίους αποκλειστικά λογοδοτεί. Είναι τιμή μου να είμαι κομμάτι της έντιμης και αδιάκοπης δράσης του για μια δίκαιη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση. Το ΚΚΕ είναι μια σανίδα συνέπειας, αξιοπιστίας, εντιμότητας σε έναν ωκεανό κοροϊδίας και διαφθοράς.

Ποιο είναι το κριτήριο που θα πρέπει να έχει ο κάθε ψηφοφόρος στις κάλπες, την Κυριακή 21 Μαΐου;

Να μη νιώθει υποχρεωμένος να επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, να επιλέξει αυτόν που βάζει στο επίκεντρο τις ανάγκες των εργαζομένων και τις δυνατότητες της χώρας μας. Με αυτό το κριτήριο, το ΚΚΕ απορρίπτει τη στήριξη ή την ανοχή σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, όποιας σύνθεσης, που κόπτεται μόνο για την κερδοφορία λίγων κηφήνων. Με δυνατό ΚΚΕ μπορούν να αποκρούονται όποια νέα αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπώνται κατακτήσεις και να ακούγεται η αλήθεια, μέσα στην κυρίαρχη προπαγάνδα.

Στις εκλογές αυτές αναμένεται να ψηφίσουν για πρώτη φορά 400.000 νέοι και νέες. Με ποιο κριτήριο θα πρέπει να ψηφίσει η νέα γενιά;

Οι νέοι άνθρωποι, που μεγάλωσαν μέσα σε κρίσεις, μνημόνια, πανδημίες και τώρα με πόλεμο, ακρίβεια, ανασφάλεια και μια εγκληματική πολιτική που κοστολογεί ακόμη και την ανθρώπινη ζωή, πιστεύω πως θα απορρίψουν τη λογική του «πάμε και όπου βγει», που οδηγεί στον γκρεμό. Εγινε παλλαϊκή απαίτηση το «ποτέ ξανά», με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη, σηματοδοτώντας πως πρέπει να αλλάξουμε και τον τρόπο που σκεφτόμαστε και ψηφίζουμε. Οι συγκλονιστικές νεανικές κινητοποιήσεις έδειξαν πως μπορούμε να το «πάμε αλλιώς». Η νέα γενιά απορρίπτει τα ψέματα, θέλει αλήθεια και πρόοδο. Πρέπει να ζήσει σε καλύτερο κόσμο, γι’ αυτό και δεν θα πάει στις κάλπες με κριτήριο μιας κυβέρνησης «λιγότερο κακής», αλλά με ποιο κόμμα μαζί θα είναι πιο δυνατοί οι αγώνες της την επόμενη ημέρα. Οποια κυβέρνηση προκύψει, θα είναι «από χέρι» εχθρική για τα δικαιώματά της και αυτό μόνο με το ΚΚΕ μπορεί να ανατραπεί.

Ως δημοσιογράφος, με την αρθρογραφία σας βρίσκεστε απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και στις «δήθεν συγκρούσεις Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ». Υπάρχουν και θέματα για τα οποία δεν… τσακώνονται;

Βέβαια. Πρώτο θέμα τα Τέμπη. Κανένας καβγάς για την πολιτική της «απελευθέρωσης» των σιδηροδρομικών μεταφορών, της ιδιωτικοποίησης του κερδοφόρου κομματιού και της υποχρηματοδότησης των υποδομών που έμειναν στο κράτος. Και δεν το έκαναν, γιατί τα υλοποίησαν εναλλάξ, ως κυβερνήσεις. Δεύτερο θέμα η ακρίβεια. Τάχα τσακώνονται για τα καλάθια και τα pass της κοροϊδίας, κανείς τους, όμως, δεν υιοθέτησε τις τροπολογίες του ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και των ειδικών φόρων σε ενέργεια και καύσιμα, αφού κανείς τους δεν κοντράρει τις οδηγίες της Ε.Ε. Τρίτο θέμα η τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη. Υπήρξε κοκορομαχία -δήθεν- για «προχειρότητα» της κυβέρνησης και για ψάρεμα ακροδεξιών ψήφων. Δεν συγκρούστηκαν, όμως, για την επικίνδυνη και ανιστόρητη θεωρία των «δύο άκρων» (της επίσημης πολιτικής της Ε.Ε.), στην οποία «πατάει» η αρχική τροπολογία της κυβέρνησης -που δεν καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ- ανοίγοντας επικίνδυνους δρόμους. Τέλος, κανείς τους δεν απολογήθηκε που 8 χρόνια με κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. δεν τελεσιδίκησε η απόφαση για τους καταδικασθέντες εγκληματίες ναζί.

Την υψηλότερη ετήσια αύξηση στις γυναικοκτονίες, ανάμεσα σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, εμφάνισε η Ελλάδα, με άνοδο 187,5% από το 2020 μέχρι το 2021. Ως γυναίκα και μητέρα κόρης τι προτείνετε;

Τι άλλο από ολόπλευρη υποστήριξη των κακοποιημένων γυναικών και παιδιών; Πιστεύω πως η εξάλειψη της πολύμορφης βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής, δηλαδή το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, με σταθερό ωράριο και μέτρα προστασίας της υγείας και της μητρότητας. Για να μπορέσει κάθε γυναίκα να ζει οικονομικά και κοινωνικά ανεξάρτητη. Οι μύθοι περί σεξουαλικής κακοποίησης περιγράφουν τη διαστρεβλωμένη επιχειρηματολογία αθώωσης του θύτη και ενοχοποίησης του θύματος σε όλο το φάσμα των σεξουαλικών κακοποιήσεων. Είναι αποδεδειγμένα συνδεδεμένοι με μισογυνιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις, ταξική προκατάληψη και θρησκευτική ακαμψία. Κι ας μη μιλήσουμε για το μεγάλο παραμύθι της ύπαρξης δομών. Η απουσία απαραίτητων υπηρεσιών για κακοποιημένες γυναίκες αποτελεί επιπλέον κακοποίηση.

Οι άνθρωποι του πολιτισμού, τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Πού βλέπετε να οδηγείται αυτό το θέμα;

Οσο η Τέχνη δεν αντιμετωπίζεται ως κοινωνική ανάγκη, αλλά ως εμπόριο προϊόντων, θα οδηγεί σε εφιαλτικό αδιέξοδο τους ανθρώπους της. Στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, δεν τίθεται ποτέ το ζήτημα Πολιτισμός, καθώς κανέναν τους δεν συμφέρει η Τέχνη που αφυπνίζει και εμπνέει. Τους βολεύουν οι καλλιτέχνες διασκεδαστές, γι’ αυτό και υποβαθμίζουν τις σπουδές τους και τα πτυχία τους. Μήπως να θυμηθούμε και τον «τρομονόμο» για την Τέχνη που έφερε η Ν.Δ. και καθιερώνει τον έλεγχο στο περιεχόμενο του καλλιτεχνικού έργου, που στην ουσία θέτει υπό δίωξη το προοδευτικό, ριζοσπαστικό έργο στο διαδίκτυο; Η κακομεταχείριση του Πολιτισμού αποτελεί κοινή πολιτική των αστικών κομμάτων. Πάντα τον επιβουλευόταν ο καπιταλισμός, που τρέφει έμφυτη εχθρότητα προς την Τέχνη. Το ΚΚΕ πάντα ήταν δίπλα στην Τέχνη, ενώ, με τις πολιτιστικές πρωτοβουλίες του, την αντιμετωπίζει όχι ως διακόσμηση στην πολιτική του δράση, αλλά ως συστατικό της.

Ο Νότιος Τομέας, στον οποίο κατεβαίνετε υποψήφια, θεωρείται δύσκολη πίστα. Ποια μηνύματα παίρνετε από τις ομιλίες και τις περιοδείες σας εκεί;

Μιλάμε για έναν πολύ μεγάλο τομέα, που περιλαμβάνει Καλλιθέα, Αγιο Δημήτριο, Αλιμο, Γλυφάδα, Βύρωνα, Καισαριανή, Δάφνη, Υμηττό, Ελληνικό-Αργυρούπολη, Μοσχάτο-Ταύρο, Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο και Ηλιούπολη. Τα μηνύματα από παντού είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα και ενθαρρυντικά. Είναι πολύς ο κόσμος που θα ψηφίσει ΚΚΕ για πρώτη φορά και κυρίως νέοι άνθρωποι. Σημαντικότερο, όμως, και συγκινητικό θεωρώ το αποτέλεσμα μιας δημοσκόπησης, με ερώτημα «ποιο κόμμα θεωρείτε αξιόπιστο» και το ΚΚΕ αναδείχθηκε πρώτο. Νιώθω πως οι πολίτες θα φτάσουν στην κάλπη, αγνοώντας εκβιασμούς, παγίδες και ψευτοδιλήμματα, με τη βεβαιότητα πως η δύναμη που θα του δώσουν θα επιστρέψει στους ίδιους. Ξέρουν πως θα είναι η φωνή τους μέσα και έξω από τη Βουλή, πάντα στην πρώτη γραμμή, εκεί που οι πολίτες αγωνίζονται, δοκιμάζονται, ονειρεύονται.

Αναρωτιέμαι πώς προλαβαίνετε να ανταποκρίνεστε στις απαιτήσεις του προεκλογικού αγώνα, των εκπομπών και των podcasts στον Real FM, της αρθρογραφίας, των συνεντεύξεων, του site σας, των βιβλίων σας και του καναλιού σας στο Youtube…

Στις εφημερίδες και στην τηλεόραση εκπαιδεύτηκα για πολλά χρόνια να ζω σε τέτοιους ρυθμούς. Δεν διανοούμαι να μη φέρω σε πέρας τις αποστολές μου. Είμαι κομάντο σε ό,τι αναλαμβάνω.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ