Σε αναζήτηση συμμάχων στη Λ. Αμερική

Σε αναζήτηση συμμάχων στη Λ. Αμερική 

Σε αναζήτηση συμμάχων και «συνταγών» εξόδου από την κρίση στη Λατινική Αμερική βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, που ολοκλήρωσε την τετραήμερη επίσκεψη του στη Βραζιλία και μετέβη στην Αργεντινή, ενώ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. 

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η συνάντηση για περισσότερο από μία ώρα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με την πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ λίγο πριν ολοκληρώσει τις επαφές του με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Στη διάρκεια της συνάντησης ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η Βραζιλία και οι αναδυόμενες χώρες – σύμμαχοι της των BRICS είναι σε θέση να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο για την αναχαίτιση της καταστροφικής και ατελέσφορης στρατηγικής της λιτότητας στην οποία επιμένει η Γερμανίδα καγκελάριος. 

«Οι επαφές μας με τις πολιτειακές και πολιτικές αρχές της Βραζιλίας, της πέμπτης ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο επιβεβαιώνουν την αρχική μας εκτίμηση ότι η χώρα μπορεί να βρει ισχυρούς συμμάχους στη γεωπολιτική σκακιέρα αν χαράξει μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» είπε λίγο πριν αναχωρήσει για την Αργεντινή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σφοδρή αντιπαράθεση με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προκάλεσε η δήλωση του επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ήσυχου ότι η Βραζιλία θα θέσει στο ΔΝΤ το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. 

«Η Βραζιλία θα θέσει στο ΔΝΤ θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και γενναία διαγραφή του, που θα συνοδεύεται από πολιτικές ανάπτυξης. Η Βραζιλία δεν είναι διατεθειμένη να συνεχίζει να χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα που βυθίζει στη φτώχεια τον ελληνικό λαό» είπε ο Κώστας Ήσυχος που περιοδεύει στη Λατινική Αμερική με τον Αλέξη Τσίπρα. 

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι βγήκε στο εξωτερικό «για να υπονομεύσει τη χώρα και όχι για να τη διαφημίσει όπως θα όφειλε από τον θεσμικό του ρόλο».

Από την πλευρά της η Ιπποκράτους χαρακτήρισε «εθνικά τραγικό» το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας αγωνίζεται στη Βραζιλία να μπλοκαριστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Το γεγονός ότι καμαρώνει για τη στάση του αυτή με δηλώσεις και ανακοινώσεις δείχνει πολιτικά το στρατηγικό κενό του ΣΥΡΙZA» σημείωσε το ΠΑΣΟΚ. 

Σε θέση μάχης καλεί η Γραμματεία της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ 

Στη Κουμουνδούρου βλέπουν νέα δοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής τον Μάρτιο και νέα κοινωνική απομόνωση και εκτιμούν ότι το κυβερνητικό σχήμα είναι εύθραυστο μέσα σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό. 

Σε αυτό το κλίμα η Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά κάλεσε όλες τις δυνάμεις του κόμματος «σε θέση μάχης συμβάλλοντας στις δράσεις αντίστασης και αλληλεγγύης».

«Την περίοδο που η κυβέρνηση Σαμαρά υλοποιεί τα μέτρα του «μνημονίου 3» και την συναποφασισμένη με την τρόικα καταστροφική και απάνθρωπη πολιτική λιτότητας, την περίοδο που η κυβέρνηση επιτίθεται με μανία στα εισοδήματα και την περιουσία του λαού μας οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ χρειάζεται να σταθούν στην πρώτη γραμμή ενάντια στη φοροεπιδρομή, τις απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τα “χαράτσια”, την αύξηση των τιμολογίων ρεύματος και νερού, την αύξηση των εισιτηρίων» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Γραμματεία. 

Παράλληλα συζήτησε σειρά μέτρων οργανωτικής συγκρότησης (Επιτροπές, οργανωτικό, Νομαρχιακά όργανα κλπ.) του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, για τα οποία οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στην πρώτη συνεδρίαση του 2013 και στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Ιανουαρίου.

 

 

Πηγή: real.gr

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ