Σχέδιο «Δήμητρα»: Επιμένει το ΜέΡΑ25 παρά τις αντιδράσεις – Η νέα ανακοίνωση για το «κλείσιμο των τραπεζών»

Επιμένει για τη χρησιμότητα του σχεδίου «Δήμητρα» σε περίπτωση που κλείσουν οι τράπεζες το ΜέΡΑ25 χαρακτηρίζοντάς το ως απαραίτητο εργαλείο, την ώρα που η συγκεκριμένη πρόταση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Εκπρόσωπος Τύπου ΜέΡΑ25: Κάποιες πολιτικές μας μπορεί να οδηγήσουν στο κλείσιμο τραπεζών

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος την Κυριακή παρουσίασε τα βασικά σημεία λειτουργίας του “Δήμητρα” λέγοντας χαρακτηριστικά:

Η ουσία του ΔΗΜΗΤΡΑ:

1. Σύστημα που δίνει βαθμούς ελευθερίας εντός του ευρώ και καταργεί το τραπεζικό μονοπώλιο στις συναλλαγές/πληρωμές άρα
2. Μειώνει το κόστος μιας τραπεζικής κρίσης τυχαίας ή σχεδιασμένης από την τρόικα και
3. Μπορεί, αν χρειαστεί, να γίνει η βάση για εθνικό νόμισμα.

Μάλιστα ο ίδιος τόνισε ότι «όταν σας λένε: Μα είναι δυνατόν να σχεδιάζετε εθνικό νόμισμα, να τους απαντάτε ερωτώντας τους: Είναι δυνατόν να μην έχουμε τέτοιο σχέδιο; Είναι δυνατόν να μην έχουμε σχέδιο για να συνεχίζουν απρόσκοπτα οι συναλλαγές αν οι τράπεζες πάθουν Credit Suisse ή σε περίπτωση που το ευρώ διαλυθεί ή που η ΕΚΤ τραβήξει την ρευστότητα για να συνεχιστεί η λεηλασία στο διηνεκές; Είναι σαν να κατηγορείται Υπουργός Άμυνας ότι σχεδιάζει πόλεμο επειδή τόλμησε να έχει σχέδιο αποτροπής ξένης εισβολής και σχέδιο αντίστασης σε περίπτωση που εισβάλλουν ξένα στρατεύματα. Δεν κάνουμε τίποτα διαφορετικό. ‘Όπως θα απαιτούσα από τον Υπουργό Άμυνας μου να είναι προετοιμασμένος για να αποτρέψει μια εισβολή, έτσι θα απαιτήσω από το Υπουργείο Οικονομικών να είναι προετοιμασμένο σε περίπτωση οικονομικού πολέμου».

Το ΜέΡΑ25 έχει δημιουργήσει μια σειρά από ερωταπαντήσεις για το σύστημα «Δήμητρα», το οποίο εμφανίζει ως κάτι το φυσιολογικό σε περίοδο κρίσης. Οι απορίες απαντώνται ως εξής:

Τι είναι οι μεταβιβάσιμες ψηφιακές δημοσιονομικές μονάδες;

Πρόκειται για ψηφιακούς τίτλους έκδοσης του δημοσίου που αποσβένουν φόρους.

Πρόκειται για παράλληλο ψηφιακό νόμισμα;

Δεν πρόκειται επ’ ουδενί για νόμισμα αλλά για τίτλους του δημοσίου που έχουν το χαρακτηριστικό να αποπληρώνουν φόρους, και για αυτό χρήσιμους σε όσους έχουν υποχρεώσεις προς την εφορία, δηλαδή σε όλους.

Ζημιώνεται το κράτος από τη δημιουργία των ψηφιακών δημοσιονομικών μονάδων; Αν ναι, πώς θα καλύψει αυτή τη ζημία;

Το κράτος δεν ζημιώνεται σε τελική ανάλυση με αυτόν τον μηχανισμό, επειδή στην πραγματικότητα του προσδίδει βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας για στοχευμένες παρεμβάσεις που συγκρατούν την ύφεση και δημιουργούν οικονομική δραστηριότητα.

Πώς θα διατίθενται οι ρευστές ψηφιακές μονάδες στους πολίτες;

Ηλεκτρονικά, μέσω του προσωπικού λογαριασμού που διατηρεί ο καθένας μας στο ΤAXIS και αντίστοιχων χρεωστικών καρτών.

Οι επιχειρήσεις πώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα έσοδα από τις ψηφιακές μονάδες;

Αποπληρώνοντας φόρους και ανταλλάσσοντας τες με προμηθευτές τους που επίσης έχουν φορολογικές υποχρεώσεις.

Αντιδράσεις

Κυβερνητικά στελέχη εξαπολύουν “πυρά” κατά του ΜέΡΑ25 ενώ αφήνουν αιχμές και για τη σιωπή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας το ερώτημα ποια είναι η θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όταν ο Αλέξης Τσίπρας έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης των προοδευτικών δυνάμεων με “φόντο” τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Όπως λένε χαρακτηριστικά, “θα μπορούσε να συνεργαστεί ξανά με τον κ. Βαρουφάκη ο οποίος… ομολογεί ότι έχει το σχέδιο Δήμητρα”;

Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, όταν ρωτήθηκε στον «Real FM», έκανε λόγο για δήθεν πανικό της κυβέρνησης. «Μια συμμαχική κυβέρνηση συγκροτείται στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών συγκλίσεων. Επειδή δεν μπορεί ν’ απαντήσει στις θέσεις και στο πρόγραμμά μας, επιστρατεύει το επιχείρημα Βαρουφάκη», είπε η κα Σβίγκου.

Επιμένει το ΜέΡΑ25

Στο σχέδιο «Δήμητρα» στην οικονομία, επανέρχεται σήμερα με ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25, το οποίο και κατηγορεί τους δημοσιογράφους ότι «κινδυνολογούν και επιστρατεύουν κατά του ΜέΡΑ25 το φάντασμα των κλειστών τραπεζών, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη ώστε:

-τα αφεντικά τους να επιδίδονται (ανενόχλητα από τους πολίτες) στη λεηλασία που αποκαλύπτει το ΜέΡΑ25 από τα funds, τους ολιγάρχες της ενέργειας στους οποίους ανήκουν τα κανάλια, τους σουπερμαρκετάδες κλπ.

-να μην συζητείται το Πρόγραμμα 100 Ημερών μας που τους πονά επειδή είναι τόσο μα τόσο λογικό».

Στην ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 συνεχίζει λέγοντας ότι «είναι τιμή μας και καμάρι μας, οι επιθέσεις τους και τα ψέματά τους», υποστηρίζοντας, εξάλλου, ότι «το 2015 τις τράπεζες τις έκλεισε ο Ντράγκι (η ΕΚΤ) στο πλαίσιο Οικονομικής Τρομοκρατίας – σε αγαστή συνεργασία με τον Στουρνάρα και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που τον παρακαλούσαν να τις κλείσει ώστε να υποκύψει ο λαός μας στα μνημόνιά του. Όποιος το αρνείται, τάσσεται με τον θύτη – Ντράγκι». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «πριν κλείσει τις τράπεζες, ο Ντράγκι ζήτησε νομική γνωμάτευση από νομική εταιρεία, γιατί δεν ήταν σίγουρος αν το κλείσιμο ήταν νόμιμο».

Το ΜέΡΑ25 συμπλήρωσε ότι « στο πολιτικό «δια ταύτα», «ο λαός μας το κατάλαβε και κράτησε γερά, απαντώντας στην τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού με εκείνο το μεγαλειώδες 62%» (σ. σ. του δημοψηφίσματος του 2015)».

Επί της ουσίας, το σύστημα «Δήμητρα» είναι, σύμφωνα με το ΜέΡΑ25 πάντοτε, ένα «απαραίτητο εργαλείο (δημόσιο σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών – ανεξάρτητο από τις τράπεζες και την ΕΚΤ – για χρήση εντός του ευρώ. Το έχει και η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία). Σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης, το σύστημα «Δήμητρα» θα μειώσει το κόστος της κρίσης – θα είναι εργαλείο που σήμερα η χώρα δεν διαθέτει. Σε περίπτωση που χρειαστεί να δημιουργηθεί εγχώριο χρήμα, το σύστημα “Δήμητρα” θα αποτελέσει τη βάση του νέου εθνικού νομίσματος».

Δηλώνοντας υπερήφανο, όπως αναφέρει, για το ότι κατέθεσε σχετική πρόταση νόμου τον Δεκέμβριο του 2020, η σχετική ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 καταλήγει ως εξής:

«Μας κατηγορούν για το “Δήμητρα” μόνο όσοι απαιτούν από κάθε κυβέρνηση να μην κάνει τα ελάχιστα που απαιτεί η βιωσιμότητα της Ελλάδας – να συνθηκολογεί σε κάθε ποταπή απαίτηση των funds και της τρόικας».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ