PROTEAS – 2/23: Η άσκηση των «Σκιών» στην Κύπρο που εκνεύρισε την Τουρκία

Οι «Σκιές του Αιγαίου» με τα «βατράχια» της ΔΥΚ πραγματοποίησαν μεγάλη άσκηση Ειδικών Δυνάμεων με αντίστοιχες μονάδες των ΗΠΑ και της Κύπρου, προκαλώντας εκνευρισμό στην Τουρκία, που δεν μπορούσε να τον κρύψει.

του Χρήστου Μαζανίτη

Η Τουρκία μπορεί να έχει φορέσει το προσωπείο του φίλου, διατρανώνοντας την διάθεση της να τα βρει με όλες τις γειτονικές χώρες, με την Ελλάδα να βρίσκεται θεωρητικά στην προτεραιότητα της, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με την Κύπρο.

Έχοντας κατά νου το «φόβου τους Δαναούς και δώρα φέροντας» μπορεί εύκολα να γίνει μια πρώτη αποκωδικοποίηση της νέας εποχής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Η απόπειρα διάσπασης του αραγούς εθνικού μετώπου Ελλάδας – Κύπρου τείνοντας χείρα φιλίας από τη μια στην Ελλάδα και διατηρώντας μια άκαμπτη στάση από την άλλη με απώτερο στόχο την νομιμοποίηση της εισβολής και την προσάρτηση των κατεχόμενων, φαίνεται να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της Τουρκίας.

Αυτή η – εν συντομία – προσέγγιση της νέας εποχής που θα μας απασχολήσει εντόνως τους επόμενους μήνες, μπορεί να εξηγήσει τα κατά καιρούς «αψυχολόγητα» ξεσπάσματα Τούρκων αξιωματούχων που δυσκολεύονται στο κοστούμι της διεθνούς νομιμότητας και της φιλικής διάθεσης έναντι των γειτόνων, παραβλέποντας τις αλυτρωτικές τους επιθυμίες, των «συνόρων της καρδιάς τους» και το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Έτσι λοιπόν εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό γιατί η Τουρκία δεν μπορούσε να συγκρατήσει τον εκνευρισμό της με την άσκηση PROTEAS – 2/23 στην Κύπρο.

Μια άσκηση που συνέπεσε με την απόφαση του Στεϊτ Ντιπάρτμεντ για ανανέωση της άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, δίνοντας το έναυσμα για περαιτέρω δυτικοποίηση της άμυνας της.

Άσκηση PROTEAS – 2/23 Ειδικές Δυνάμεις

Από την Δευτέρα 4 έως την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Τριμερή Συνεκπαίδευση μεταξύ Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ – ΔΕΕ) Ελλάδας, Κύπρου και Η.Π.Α με την ονομασία «PROTEAS – 2/23», που ξεκίνησε την Δευτέρα 21 Αυγούστου και έλαβε χώρα στον ευρύτερο χερσαίο και θαλάσσιο χώρο της Ναυτικής Βάσης «ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ» στο Μαρί της Κύπρου.

Η Συνεκπαίδευση αποτελεί συνέχεια της «PROTEAS – 1/23», όπως και αντίστοιχων δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα έτη στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων, εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων με φίλες και σύμμαχες Χώρες, και συνέβαλε στην αναβάθμιση του επιπέδου της συναντίληψης και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ΕΔ – ΔΕΕ σε συμμαχικό πλαίσιο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν σε αυτήν με μία Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων (ΟΕΕ) του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) των «Σκιών του Αιγαίου» – της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και μία Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).

Κατά την διάρκειά της εκτελέστηκαν επιχειρησιακά αντικείμενα, όπως παρακάτω:

  • Επιχειρήσεις σε Αμφίβιο Περιβάλλον (Over the Beach – OTB).
  • Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης (ΒΜΤΑ) – Άμεσης Αντίδρασης (Close Quarter Combat – CQC)
  • Τεχνικές και Τακτικές Ελεύθερου Σκοπευτή (Sniping).
  • Παροχή Α΄ Βοηθειών Πεδίου Μάχης (Tactical Combat Casualty Care – TCCC).
  • Αναγνώριση – προειδοποίηση (HAILING) και Νηοψίες [Visit Board, Search and Seizure (VBSS).
  • Τεχνικές και Τακτικές Διαδικασίες Ομάδων (Techniques – Tactics and Procedures – TTP).

Άσκηση PROTEAS – 2/23 Ειδικές Δυνάμεις Άσκηση PROTEAS – 2/23 Ειδικές Δυνάμεις Άσκηση PROTEAS – 2/23 Ειδικές Δυνάμεις Άσκηση PROTEAS – 2/23 Ειδικές Δυνάμεις Άσκηση PROTEAS – 2/23 Ειδικές Δυνάμεις Άσκηση PROTEAS – 2/23 Ειδικές Δυνάμεις Άσκηση PROTEAS – 2/23 Ειδικές Δυνάμεις Άσκηση PROTEAS – 2/23 Ειδικές Δυνάμεις Άσκηση PROTEAS – 2/23 Ειδικές Δυνάμεις

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ