Πρόταση δυσπιστίας: Όλα όσα έγιναν την πρώτη μέρα της συζήτησης στη Βουλή

Με τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, άρχισε την Παρασκευή στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Εκτός από τους υπουργούς, έχουν γραφτεί να μιλήσουν 220 βουλευτές: 108 από τη ΝΔ, 70 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 17 από το Κίνημα Αλλαγής, 12 από το ΚΚΕ, 5 από την Ελληνική Λύση, 6 από το ΜέΡΑ25 και οι 3 ανεξάρτητοι.

Ξενογιαννακοπούλου: Επιβλαβής για τον τόπο η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Επιβλαβή για τον τόπο και την κοινωνία χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μητσοτάκη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

“Το λαϊκό αίτημα και απαίτηση είναι να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είπε η κα Ξενογιαννακοπούλου, σημειώνοντας ότι “στη Δημοκρατία, σε περιόδους κρίσης ακόμα περισσότερο, δεν υπάρχουν αδιέξοδα”.

Ξενογιαννακοπούλου

Ως κυβέρνηση, είστε μέρος της κρίσης, που με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και αντιλήψεις σας, ανατροφοδοτείτε και πολλαπλασιάζετε την κρίση και τις συνέπειες που ζει η κοινωνία. Στο ερώτημα γιατί ζητείται η προσφυγή στην κάλπη, ενώ ζούμε μια πολλαπλή υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση, η κα Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι αυτός είναι ακριβώς ο λόγος. Για να την αντιμετωπίσουμε. “Γιατί ‘ο λαός σώζει. Δεν σώζεται’, όπως είπε ο Νίκος Καζαντζάκης” σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Λέμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος και άλλη πολιτική: Ο λαός να δώσει το διέξοδο, προκειμένου να υπάρξει ισχυρή προοδευτική πλειοψηφία, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, που θα φέρει διέξοδο, προοπτική και ελπίδα στο λαό, τόνισε η κα Ξενογιαννακοπούλου.

Τζανακόπουλος: Η πρόταση δυσπιστίας είναι σε πλήρη αντιστοιχία με αυτό που αισθάνονται οι πολίτες

Τζανακόπουλος

“Αυτή την πρόταση δυσπιστίας, την καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας, συναισθανόμενος ακριβώς την ευθύνη του απέναντι στους πολίτες αλλά και σε απόλυτο συντονισμό με το λαϊκό αίσθημα”, ανέφερε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος. “Η πρόταση δυσπιστίας βρίσκεται σε συντονισμό και αντιστοιχία με αυτό που βιώνουν, αυτό που αισθάνονται οι πολίτες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σε συντονισμό με το πάνδημο ‘δεν πάει άλλο’. Δεν πάει άλλο με τους χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, δεν πάει άλλο με την κατάρρευση του ΕΣΥ, με την ακρίβεια που σαρώνει τα λαϊκά νοικοκυριά και λεηλατεί το εισόδημα των εργαζομένων. Με τη θεσμική παρακμή. Με τη διαφθορά. Με την υπονόμευση της δημοκρατίας αλλά και την ηθική κατάπτωση των πολιτειακών λειτουργιών. Δεν πάει άλλο με τον αυταρχισμό”, είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος για να προσθέσει πως η κυβέρνηση έχει αποτύχει στρατηγικά σε κάθε πεδίο που κλήθηκε να διαχειριστεί και συνεπώς “είναι επιτακτική κοινωνική ανάγκη να φύγει, να φύγει τώρα”.

“Πριν ξεκινήσουμε, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουμε να ζητήσουμε μια προσωπική και ειλικρινή συγνώμη από τον κ. Μητσοτάκη, γιατί του χαλάμε το τριήμερο. Του χαλάμε άλλο ένα ανέμελο τριήμερο. Χαλάει άλλο ένα ανέμελο τριήμερο και για την ΚΟ της ΝΔ. Αυτά έχει η δημοκρατία δυστυχώς, ακόμη και για τους Λουδοβίκους, κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει άπλετο χρόνο να αναπληρώσει, αν κάνετε δεκτή την πρόταση δυσπιστίας”, είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη ότι είναι άφαντοι αν και οι πολίτες ζουν μέσα στα συντρίμμια του επιτελικού κράτους και επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση, για την οποία είπε ότι επιχειρεί να φορτώσει της ευθύνες σε οποιονδήποτε άλλον, εκτός από τον εαυτό της, στην Αττική Οδό, στους πολίτες, στην ΕΜΥ, στην αυτοδιοίκηση. “Είστε έτοιμοι να φορτώσετε τις ευθύνες σε οποιονδήποτε, αρκεί να μην μπει στο κάδρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης”, είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και αναφέρθηκε σε έναν προς έναν τους υπουργούς της κυβέρνησης που δεν λογοδοτούν και δεν αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη για τη διαχείριση της κακοκαιρίας: “Ποιος λογοδότησε σήμερα; Λογοδότησε ο κ. Στυλιανίδης, η χρυσή μεταγραφή; Λογοδότησε ο κ. Σκέρτσος για το φιάσκο της Αττικής Οδού; Λογοδότησε ο κ. Σκρέκας για το φιάσκο με τις διακοπές ρεύματος, σε χιλιάδες νοικοκυριά; Λογοδότησε ο κ. Θεοδωρικάκος; Ο κ. Καραμανλής για τις συγκοινωνίες, για τα διαλυμένα τρένα; Αυτή είναι η αποκαθήλωση του επιτελικού κράτους, η μετατροπή του σε επιτελικό χάος”.

Μπούγας: Κίνηση απόγνωσης η πρόταση δυσπιστίας 

Μπούγας

“Η συζητούμενη πρόταση δυσπιστίας δεν αφορά τους πολίτες” αλλά “είναι κίνηση απελπισίας και απόγνωσης του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του” τόνισε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας.

Ο κ. Γ. Μπούγας, ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας οδηγήθηκε στην κατάθεση της πρότασης αυτής επειδή “τον αμφισβητούν τα ίδια τα στελέχη του για αντιδημοκρατικές και ιδιοτελείς συμπεριφορές” αλλά και γιατί “τον εγκαταλείπουν οι ψηφοφόροι του, όπως επιβεβαιώνεται από το σύνολο των δημοσκοπήσεων”. Οι πολίτες, είπε, “βλέπουν καθημερινά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε απόγνωση. Καθώς ξεθωριάζουν τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος εξουσίας, για αυτό και καταφεύγει στην καταστροφολογία, την ψευδολογία και ολισθαίνει στο πολιτικό περιθώριο” για να “συσπειρώσει εναντίον της κυβέρνησης την αριστερή αντιπολίτευση και ιδίως το ΚΙΝΑΛ, που ο νέος αρχηγός του φαίνεται ν΄αμφισβητεί την ηγεμονία Τσίπρα στο χώρο της Αριστεράς”.

Απευθυνόμενος στο ΚΙΝΑΛ, ο κ. Μπούγας αναρωτήθηκε πως “εφόσον, όπως δηλώνετε, δεν είναι τώρα ώρα για εκλογές υπερψηφίζετε την πρόταση δυσπιστίας που αναπόφευκτα οδηγεί σε εκλογές; Πώς εξηγείτε αυτή την κραυγαλέα λογική και θεσμική αντίφαση;” . Απευθύνθηκε και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας: “Έχετε κάποια πρόταση και σχέδιο συνεργασίας μεταξύ σας, ώστε να κυβερνηθεί ο τόπος ή το μοναδικό σας σχέδιο είναι να οδηγηθεί η Ελλάδα στο χάος;” σε περίπτωση εκλογών.

Ο γενικός γραμματέας της ΝΔ, υπογράμμισε ότι “η κυβέρνηση και οι βουλευτές της Ν.Δ είμαστε εδώ, να μιλήσουμε εφ΄όλης της ύλης. Να αναμετρηθούμε με τις δικές μας δεσμεύσεις και να εξηγήσουμε στους πολίτες αυτά που πρόκειται να κάνουμε μέχρι την λήξη της τετραετίας”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ, είπε “έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, γιατί φανήκαμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας”.

Θεοδωρικάκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ αθωώνει την Αττική Οδό

Η πρόταση δυσπιστίας είναι μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακάμψει η αξιωματική αντιπολίτευση, να συγκαλύψει τα εσωκομματικά της προβλήματα, συνεχίζοντας την τακτική της ακατάσχετης καταστροφολογίας, ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, που ήταν ο πρώτος υπουργός που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

“Σας έχει καταλάβει και σας έχει καταβάλει ο φόβος για την εκλογική σας συρρίκνωση”, είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την οποία κατηγόρησε για “άσφαιρη πρωτοβουλία” και για το γεγονός ότι εξέδωσε 8 ανακοινώσεις για τη διαχείριση της κακοκαιρίας αλλά “δεν βρήκε να πει ούτε λέξη για τις βαριές ευθύνες μιας ιδιωτικής εταιρείας”, της Αττικής Οδού η οποία “αν και έχει εισπράξει δισ. από τους πολίτες, δυστυχώς απέτυχε να κρατήσει ανοιχτό τον πιο καθοριστικό δρόμο στην πρωτεύουσα”. “Ούτε μια λέξη. Γιατί άραγε; είναι πολιτική αφέλεια του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κομματική εμπάθεια, είναι πρόκληση για τους πολίτες, να αθωώνει η αξιωματική αντιπολίτευση μια ιδιωτική εταιρεία, την οποία για πρώτη φορά πρωθυπουργός υποχρεώνει να αποζημιώσει τους πολίτες”, επέμεινε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει ξεκάθαρα, αν καλώς υποχρεώθηκε η εταιρεία να αποζημιώσει τους πολίτες.

Θεοδωρικάκος

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν αρνήθηκε ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν ανταποκρίθηκε, όπως έπρεπε, στην πρόσφατη κακοκαιρία. “Εμείς δεν κρύβουμε τα προβλήματα, δεν κρύβουμε λάθη και αδυναμίες”, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, που πρόσθεσε όμως, ότι “ο πήχης γι’ αυτή την κυβέρνηση δεν είναι στο μπόι του ΣΥΡΙΖΑ”.

“Αν κάποιος γνώριζε ότι θα έκλεινε η Αττική Οδός, θα παίρναμε άλλες αποφάσεις. Υπήρχε η διαβεβαίωση της εταιρείας ότι ο δρόμος θα παρέμενε ανοιχτός”, τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημειώνοντας ότι οι ευθύνες της εταιρείες είναι βαριές και ενημερώνοντας την εθνική αντιπροσωπεία για τη μεγάλη κινητοποίηση της ΕΛΑΣ για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Σκανδαλίδης: Απρογραμμάτιστη και ανίκανη η κυβέρνηση

“Αυτονόητη” χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, την υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας. “Είναι ποτέ δυνατό μια πραγματικά προοδευτική παράταξη να υπερψηφίζει αυτήν την κυβέρνηση; ή έστω να κλείσει τα μάτια επιλέγοντας να μην την καταψηφίσει; Ασφαλώς όχι. Είναι αυτονόητη η ψήφος μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σκανδαλίδης έκανε λόγο για δύο ξεχωριστά θέματα που υπάρχουν και που είναι, όπως είπε, “το πολιτικό ζήτημα της χώρας και οι κανόνες του παιχνιδιού σύμφωνα με τα θέσμια της Δημοκρατίας μας”. “Το πολιτικό ζήτημα της χώρας πήρε τεράστιες διαστάσεις όταν ένας προγραμματισμένος χιονιάς διέλυσε κυριολεκτικά μια απρογραμμάτιστη και ανίκανη κυβέρνηση. Μια απρογραμμάτιστη και ανίκανη κυβέρνηση που αντί να αντιμετωπίσει με τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό τις αλλεπάλληλες κρίσεις που εδώ και χρόνο πολύ βιώνει η χώρα, τις οξύνει και τις πολλαπλασιάζει”, τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης και πρόσθεσε: “Το περιβόητο επιτελικό κράτος, το καμάρι και το κεντρικό αφήγημα του πρωθυπουργού, η πεμπτουσία του σύγχρονου και αποτελεσματικού χαρακτήρα της διακυβέρνησης, αφού απέτυχε οικτρά στις φωτιές και την πανδημία, σήμερα εξέπνευσε κάτω από το χιόνι. Σκεφτείτε και να μη γινόταν ένας ολόκληρος ανασχηματισμός μόνο και μόνο για να οργανωθεί μια αποτελεσματική δομή πολιτικής προστασίας”.

Σκανδαλίδης

Στη συνέχεια, ο κ. Σκανδαλίδης μίλησε για “βαριά πολιτική ευθύνη”, η οποία, όμως, όπως ανέφερε, “αυτήν τη φορά δεν μπορεί να μοιραστεί στην Αυτοδιοίκηση, τους Δημόσιους Οργανισμούς, τους ταλαιπωρημένους για ώρες και μέρες πολίτες που είναι το προσφιλές καταφύγιο των υπουργών. Είναι βαριά η πολιτική ευθύνη και ανήκει εξ ολοκλήρου στον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του”.

Ο κ. Σκανδαλίδης υποστήριξε ακόμα ότι “είναι μια απρογραμμάτιστη και ανίκανη κυβέρνηση για “τη διαχείριση της πανδημίας. Με ένα ΕΣΥ που καταρρέει αβοήθητο κάτω από το βάρος των κρουσμάτων, με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους ασθενείς να στέκονται με απόγνωση. Και η χώρα να ζει καθημερινά με μια εκατόμβη νεκρών. Τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που κατατρώει τα εισοδήματα, την κρίση στην αγορά που μαστίζει τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα”.

“Είναι μια απρογραμμάτιστη και ανίκανη κυβέρνηση να αλλάξει το αδιέξοδο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο. Που αδυνατεί να αξιοποιήσει τους άφθονους πόρους που διαθέτει η χώρα, αλλά που μοιράζει επενδύσεις κατά το δοκούν και δίνει ασυλλόγιστα και επιλεκτικά παροχές χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα”, υπογράμμισε ο κ. Σκανδαλίδης.

 Καραθανασόπουλος: Υποκριτική η συγγνώμη της κυβέρνησης, κροκοδείλια τα δάκρυα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Η συγγνώμη της κυβέρνησης, με αφορμή την κακοκαιρία “είναι υποκριτική”, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Χαρακτήρισε μάλιστα “κροκοδείλια” τα δάκρυα των άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής, που εντοπίζουν το πρόβλημα και εστιάζουν μόνο στη διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης ή μεμονωμένων υπουργών.

Αυτή η κριτική περί ανεπάρκειας δεν απαντά στο ερώτημα γιατί επί τόσες δεκαετίες καταστρέφονται οι κόποι λαού, και θρηνούμε νεκρούς. Είναι ένα διαχρονικό και προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Η αιτία είναι το σύστημα, συνολικά το αστικό κράτος, που στο όνομα της θωράκισης της καπιταλιστικής κερδοφορίας θυσιάζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Καραθανασόπουλος

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΚΕ, δεν είναι το επιτελικό κράτος (που ευθύνεται) αλλά το αστικό κράτος. Το οποίο είναι επιτελικά ικανό και ισχυρό για να στηρίξει τους επιχειρηματικούς ομίλους με κάθε τρόπο, για να δρομολογήσει μια ολομέτωπη επίθεση στα λαϊκά και εργατικά δικαιώματα, (αλλά) είναι επιλεκτικά ανίκανο και ανίσχυρο για να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες στην παιδεία, την υγεία, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, για την προστασία της ζωής του λαού, είτε πρόκειται για φυσικές καταστροφές είτε για πανδημία η οποία καλπάζει.

Ο κ. Καραθανασόπουλος είπε ότι είναι δικαιολογημένη η λαϊκή αγανάκτηση για τους αποκλεισμούς και τους εγκλωβισμούς που παρατηρήθηκαν ακόμα και μέρες μετά την κακοκαιρία, ενώ σχολιάζοντας τον μόλις κατελθόντα υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, για το θέμα της Αττικής Οδού, είπε ότι το κράτος υπάκουσε στον ιδιωτικό αυτοκινητόδρομο που διαβεβαίωσε ότι θα μείνει ανοιχτή η οδός, και ότι η κυβέρνηση έθεσε σε προτεραιότητα τη διασφάλιση της οικονομικής δραστηριότητας και όχι την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Για το θέμα της παραχώρησης αίθουσας της Βουλής στην Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, είπε ότι, από τη στιγμή που δεν παρεμποδίζεται η λειτουργία της ολομέλειας, είναι δικαίωμα του κάθε κόμματος να αξιοποιεί τις αίθουσες του κοινοβουλίου για να συνεδριάζει.

Χήτας: Φύγετε και παραιτηθείτε… 

“Στα δυόμιση χρόνια που έχετε το τιμόνι της χώρας στα χέρια σας, η χώρα ζει έναν Αρμαγεδδών” τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας. Καταλόγισε στην κυβέρνηση “ανικανότητα” λέγοντας πως “καταφέρατε το αμίμητο! Να πιστέψουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από τη χώρα αυτή”.

Επέκρινε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, ότι “δεν ζήτησε ούτε μια συγγνώμη” για την διαχείριση της κακοκαιρίας, σημειώνοντας ότι “ήρθε η “Ελπίδα” για να μας δείξει και να μας πει ότι με εσάς στην κυβέρνηση η χώρα αυτή δεν έχει καμία ελπίδα”. Δεν έχετε, είπε, “σε ποιον να ρίξετε την ευθύνη γιατί παντού έχετε φυτέψει δικούς σας ανθρώπους, είναι η αποτυχία του “γαλάζιου” σας στρατού που γελοιοποιήθηκε”, ενώ για τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη είπε “πως τον φέρατε ως “μετεγγραφή αεροδρομίου” αλλά σας βγήκε “παλτό” και όχι “παιχταράς” όπως μας λέγατε…”.

Χήτας

“Εγκληματείτε”, είπε ο κ. Χήτας “και έχετε το θράσος να μας λέτε ότι όλα πάνε καλά” και κατέληξε: “Έχετε σπάσει όλα τα αρνητικά ρεκόρ, η Ελληνική Λύση μπήκε στη Βουλή για να προσφέρει στις επόμενες γενιές και όχι για να προετοιμαστεί η ίδια για τις επόμενες εκλογές. Μπορεί οι φίλοι δημοσκόποι να μην θέλουν να μας βλέπουν, μπορεί τα ΜΜΕ να μην θέλουν να μας βλέπουν… αλλά η ελληνική κοινωνία και οι πολίτες θέλουν να μας βλέπουν. Και όπου ακούσατε την Ελληνική Λύση πήγατε καλά, και τώρα μπορείτε να κάνετε ένα καλό στη χώρα, που είναι να φύγετε και να παραιτηθείτε”.

Σιμόπουλος : Η Πολιτική Προστασία επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν στον αυτόματο πιλότο

“Η κυβέρνηση δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Παραλάβαμε μια Πολιτική Προστασία με σχεδόν μοναδικές δυνατότητες να μοιράζει σκηνές σε σεισμόπληκτους και δημιουργούμε μια σύγχρονη δομή με μέσα και πλαίσιο λειτουργίας και όργανο διαχείρισης κρίσεων” ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος.

Ο βουλευτής της ΝΔ επικεντρώθηκε στην Πολιτική Προστασία, λέγοντας πως “παρά τα σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού της που έχουν γίνει, απέχει πολύ από το να είναι μια σύγχρονη υπηρεσία” και σαφώς “οι αστοχίες, η έλλειψη συντονισμού που παρατηρήθηκαν στην πρόσφατη κακοκαιρία στην Αττική, θα πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν” αλλά η οργάνωση και λειτουργία της είναι πολύ καλύτερη από τα χρόνια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ “που βάδιζε στον αυτόματο πιλότο και δεν είχε καν γενικούς γραμματείς”.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, είπε, έφερε και ψήφισε το νόμο 4662/2020. “Ένα μήνα αργότερα δημιουργήθηκε το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Εξασφαλίσθηκαν 700 εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-27, για το τομέα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή», 3,6 δισ. ευρώ – και μεταξύ των προβλεπόμενων δράσεων περιλαμβάνεται και η προμήθεια πολλών και σύγχρονων εναέριων μέσων. Ο δρόμος όμως είναι μακρύς. Ήδη, έχουν εξασφαλιστεί πόροι για την Πολιτική Προστασία και από το Ταμείο Ανάκαμψης για εναέρια μέσα, αντιπλημμυρικά έργα, 13 περιφερειακά κέντρα διαχείρισης κινδύνων, σύγχρονα εργαλεία εξοπλισμού (αισθητήρες, κάμερες, σεισμογράφοι κλπ), αλλά και αυτό που ονομάζουμε έξυπνες υποδομές (π.χ. πληροφοριακό σύστημα οριοθέτησης ρεμάτων, αλλά και ειδικά συστήματα μετρήσεων και αισθητήρες για συντήρηση γεφυρών).” ανέφερε.

Χατζηδάκης: Σταθερότητα και έργο με ΝΔ, ή ανευθυνότητα και οπισθοδρόμηση με ΣΥΡΙΖΑ

“Ο βασικός λόγος που κάνετε την πρόταση μομφής, είναι γιατί, παρά την καταστροφολογία σας, αντί να κερδίζετε σε απήχηση, πηγαίνετε από το κακό στο χειρότερο. Αλλά αυτή ακριβώς η πρόταση μομφής, θα δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν το δικό μας έργο, με τα όποια λάθη, και τους δικούς σας ερασιτεχνισμούς και επικίνδυνες επιλογές”, τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στην σημερινή τοποθέτησή του κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, αναδεικνύοντας το δίλημμα: Σταθερότητα και έργο με ΝΔ, ή ανευθυνότητα και οπισθοδρόμηση με ΣΥΡΙΖΑ.

“Ποτέ αυτή η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε ότι είναι αλάνθαστη και πολύ περισσότερο στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένης και της καταιγίδας ‘Ελπίς’. Ούτως ή άλλως όμως, οι συμπολίτες μας έχουν μάτια και βλέπουν. Βλέπουν και τη δική μας διαχείριση στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και τη δική σας κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ”, είπε ο κ. Χατζηδάκης.

“Η ίδια η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζει αυτόματα τη διαχείρισή του, τόσο στη Μάνδρα, όσο και στο Μάτι. Με τους 124 νεκρούς. Όλα αυτά δεν διαγράφονται. Και προκύπτουν εντονότερα μπροστά σε όλους, με τον ίδιο τον αλαζονικό σας λόγο. Εμείς τουλάχιστον, είχαμε το θάρρος να ζητήσουμε μία συγγνώμη! Εκπέμπετε όμως τον ίδιο αλαζονικό λόγο και για το θέμα της πανδημίας. Βεβαίως, υπάρχουν πάρα πολλά θύματα από την πανδημία. Είναι ωστόσο γνωστό και τα στοιχεία δείχνουν ότι, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, έχουμε κινηθεί με αυξομειώσεις κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ. Ποιοι όμως μας κάνουν κριτική; Εκείνοι που λένε από την αρχή της πανδημίας ακριβώς το αντίθετο από αυτό που κάνει η κυβέρνηση. Ανοίγουν τα σχολεία; Να κλείσουν προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κλείνουν τα σχολεία; Να ανοίξουν είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Και ούτω καθεξής”, είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε:

“Υποθέτω μας ασκείτε πρόταση μομφής, και για τη στάση μας στον Έβρο και στο Αιγαίο απέναντι στην Τουρκία. Για την πολυδιάστατη διπλωματία της κυβέρνησης. Για την αγορά φρεγατών και των νέων πολεμικών αεροπλάνων. Μας κάνετε πρόταση μομφής, γιατί έχουμε ελέγξει το μεταναστευτικό και έχουμε προχωρήσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς το ψηφιακό κράτος. Μας κάνετε πρόταση μομφής γιατί έχουμε δώσει 43 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας για επιχειρήσεις, εργαζομένους και ανέργους. Το μεγαλύτερο κοινωνικό πακέτο που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα.”

Χατζηδάκης

“Ας μην κρυβόμαστε όμως πίσω από το δάχτυλό μας. Οι βασικοί λόγοι που κάνετε την πρόταση μομφής, είναι γιατί πηγαίνετε από το κακό στο χειρότερο. Αυτή ακριβώς η πρόταση μομφής θα δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν το δικό μας έργο, με τα όποια λάθη, και τους δικούς σας ερασιτεχνισμούς και επικίνδυνες επιλογές. Είναι πρόσφατα τα γεγονότα, για να ξεχάσουν οι Έλληνες πολίτες την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, με τους 30 καινούργιους φόρους που επιβάλλατε. Την καταπάτηση όλων σχεδόν των προεκλογικών σας υποσχέσεων. Τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα έξω από την ευρωζώνη”, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Θα μπορέσουν όμως οι Έλληνες πολίτες με αυτή την πρόταση μομφής, επέμεινε ο υπουργός, να αντιπαραβάλλουν και το ύφος των δύο κομμάτων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι “θα γίνει ακόμα πιο σαφές, ότι από τη μια πλευρά υπάρχουν αυτοί που εργάζονται, που μπορεί να κάνουν και λάθη, που τα παραδέχονται, αλλά που εν πάση περιπτώσει ακολουθούν έναν δρόμο ευρωπαϊκό, έναν δρόμο κοινής λογικής. Και από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εκείνοι που παριστάνουν συνεχώς τους εισαγγελείς με έναν χολερικό και εμπαθή λόγο. Χωρίς καμιά αυτοκριτική, χωρίς καμιά σοβαρή πρόταση και χωρίς καμιά συναίσθηση εθνικής ευθύνης!”.

Σκουρλέτης: Μομφή κατά της κυβέρνησης που δεν παρέχει καμία ασφάλεια στους πολίτες

Μομφή κατά της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς, καταλόγισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν παρέχει καμία ασφάλεια και σε κανένα επίπεδο στους πολίτες, ενώ παράλληλα κάλεσε όλα τα κόμματα να υπερψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας.

“Δεν γίνεται μομφή στη κυβέρνηση μόνο για την διαχείριση της κακοκαιρίας. Γίνεται μομφή για την απαράδεκτη εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Μομφή για το πώς διαχειρίζεται την κρίση της ακρίβειας, οδηγώντας σε χρεοκοπία επιχειρήσεις και νοικοκυριά, γιατί ιδιωτικοποιεί τα δίκτυα της ενέργειας, γιατί αφήνει τις τράπεζες να καλούν καθαρίστριες με 30 χρόνια εργασίας και να τους λένε να δουλέψουν με 190 ευρώ. Μομφή γιατί οι επιχειρήσεις μπορούν να απολύουν χωρίς αιτιολογία”, τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Σκουρλέτης

“Η κατάσταση απαιτεί από κάθε πολιτική δύναμη να αρθεί στο ύψος που της αναλογεί. Είναι μια πρόταση δημοκρατικής διεξόδου και δεν χωράνε αποστάσεις. Να λες ‘ναι’ στην πρόταση και να αρνείσαι τα επακόλουθα της”, είπε και κατέληξε:

“Να φύγετε κύριοι της ΝΔ γιατί καταστρέφετε τη χώρα. Αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να αναλάβετε την πολιτική σας ευθύνη και να προκηρύξετε εδώ και τώρα εκλογές”.

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση είναι μια ομάδα πολιτικών σε αποδρομή

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προ καιρού παραιτηθεί, και κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει, είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.  Η κυβέρνηση δεν θεωρεί τον εαυτόν της υπεύθυνο σχεδόν για τίποτα, δεν τον θεωρεί αρμόδιο για την ασφάλεια των πολιτών, είναι μια κυβέρνηση από καιρό παραιτημένη. Δεν είναι μια κυβέρνηση αλλά είναι μια ομάδα πολιτικών σε αποδρομή, και μια τέτοια συνθήκη, είναι επαρκής λόγος για προκήρυξη εκλογών, τόνισε η κα Αχτσιόγλου.

“Μια τέτοια συνθήκη δεν αξίζει στους πολίτες αυτής της χώρας, με έναν πρωθυπουργό που σε κάθε πρόβλημα εξαφανίζεται, με μια κυβέρνηση, που οι επιτελείς της ή σωπαίνουν ή φωτογραφίζονται ως μοντέλα του χιονιά, επιβεβαιώνοντας μια τεράστια απόσταση από την κοινωνική πραγματικότητα”, σημείωσε.

Αχτσιόγλου

Αναφερόμενη στην ομιλία του υπουργού Εργασίας, είπε, “τι να περιμένει κανείς, όταν ακούσαμε τον κ. Χατζηδάκη να μιλά για εργασιακά δικαιώματα, και ιδίως για τους εργαζόμενους σε υπερωρίες… Ο άνθρωπος που θεσμοθέτησε την απλήρωτη εργασία, νομιμοποίησε τις απλήρωτες υπερωρίες, κατάργησε τη δήλωση της υπερεργασίας και έβαλε εργαζόμενους να εργάζονται μια επιπλέον ώρα την ημέρα, χωρίς αυτό να δηλώνεται και να πληρώνεται”.

“Μιλά εδώ για εργασιακά δικαιώματα και λέει ότι δεν καταλαβαίνει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί πρόταση μομφής. Δεν πειράζει κ. Χατζηδάκη, το καταλαβαίνει ο κόσμος της εργασίας”, είπε η κα Αχτσιόγλου.

Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας στην αγωνία του μην γίνει τρίτο κόμμα

“Ξέρετε το αποτέλεσμα της Κυριακής. Ξέρετε ότι η Κ.Ο. της ΝΔ θα είναι συμπαγής και θα δώσει την εμπιστοσύνη της στη κυβέρνηση. Την Κυριακή το βράδυ θα πάρετε την απάντηση σας”. Έτσι έκλεισε την ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πολιτικό αντικείμενο σε σχέση με την κυβέρνηση αλλά έχει σχέση με την υπαρξιακή αγωνία του να μην γίνει τρίτο κόμμα.

“Γιατί το κάνετε; Ο αρχηγός σας, από χαρισματικός και εξαίρετος νέος ηγέτης, με λαμπρό μέλλον, το παιδί της Αριστεράς, είναι σήμερα ηττηθείς τρεις φορές, επί 2,5 χρόνια, με διψήφια διαφορά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Και τώρα με τις δημοσκοπήσεις αγωνιά μη βγει η επόμενη και τον δείχνει τρίτο κόμμα και είπε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης. “Είναι μια πολιτική κίνηση που δεν έχει καμία προστιθέμενη αξία ούτε πολιτικό περιεχόμενο”, ανέφερε ο κ. Βορίδης ενώ υπογράμμισε ότι για τη ΝΔ είναι ένα δώρο γιατί για μια ακόμα φορά θα δοθεί η δυνατότητα στον λαό να κάνει σύγκριση τι έκανε η σημερινή κυβέρνηση και τι η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ.

“Ήσασταν 4,5 χρόνια στην κυβέρνηση! Κυβέρνηση της Αριστεράς που έπρεπε να διοικήσει ένα ταξικό και διαπλεκόμενο κράτος που υπηρετεί τα συμφέροντα των ολιγαρχών. Ήρθατε για να τα αλλάξετε και στα 4,5 χρόνια πόσους νόμους φέρατε και τι περιεχόμενο είχαν; Ο ριζοσπάστης ΣΥΡΙΖΑ και η επαναστατική του ορμή στη διοικητική μεταρρύθμιση εξαντλήθηκε σε 3 νόμους! Κινητικότητα, μητρώο στελεχών και αλλαγή αξιολόγησης και ένα νόμο για ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ που ποτέ δεν εφαρμόστηκε”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Βορίδης

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα νομοσχέδια για την καινούργια αξιολόγηση, τη στοχοθεσία, τον κώδικα ιθαγένειας, και τον ενιαίο κώδικα αυτοδιοίκησης.

Ακόμα, ο υπουργός Εσωτερικών επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι “δεν μπορεί να κουνά το δάχτυλο στη ΝΔ για θεσμικά ζητήματα”, συμπληρώνοντας ότι το προνόμιο για στημένες σκευωρίες εναντίον πολιτικών του αντιπάλων και για κατάχρηση εξουσίας και επεμβάσεις στη δικαιοσύνη είναι μόνο δικό του και δεν υπάρχει προηγούμενο ιστορικό στην Ελλάδα.

Σακοράφα: Προσομοίωση πολιτικής μάχης χωρίς πυρομαχικά η πρόταση δυσπιστίας

Κακόγουστο παιχνίδι χωρίς καμία εναλλακτική και καμία διέξοδο, χαρακτήρισε η βουλευτής του ΜεΡΑ25, και Η΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Σοφία Σακοράφα, την συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Είναι μια προσομοίωση πολιτικής μάχης, χωρίς πυρομαχικά, με ψεύτικα όπλα, στα χαρακώματα της εξουσίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σακοράφα και συμπλήρωσε:

“Θα παρακολουθήσουμε το ίδιο, κακόγουστο παιχνίδι. Μία τριήμερη αδιέξοδη συζήτηση που θα εξαντλείται στα γνωστά δήθεν επιχειρήματα, εσείς κάνατε αυτό, ναι αλλά εσείς κάνατε εκείνο.

Σακοράφα

Όμως, αυτή η ψευτο-αντιπαράθεση δεν ενδιαφέρει κανέναν, εκτός από εσάς, τους νομείς της εξουσίας. Και, ίσως, και από τον κόσμο, μόνο αυτούς που έχουν περιορίσει τους εαυτούς τους στο ρόλο του φανατικού οπαδού. Αντίθετα, όλος αυτός ο φόρτος της πολιτικής ρητορείας αποδεικνύει ένα, μόνο, πράγμα. Ότι όσο εσείς αυτοεπιβεβαιώνεστε στην αντιπαλότητά σας, η χώρα βαδίζει διαρκώς προς το χειρότερο”, είπε.

Η κ. Σακοράφα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι “δεν προβάλει καμία ουσιαστική διαφοροποίηση από την πολιτική της ΝΔ» ενώ υποστήριξε ότι «η πρόταση δυσπιστίας αντανακλά και τον ίδιο τον εαυτό του”.

Στη συνέχεια, επιτέθηκε στη κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι “έχει εξαπολύσει έναν νομοθετικό – και όχι μόνο – πόλεμο κατά της κοινωνίας”. που δεν αφήνει να μείνει τίποτα όρθιο.

Αντωνίου: Ψηφίζουμε την πρόταση μομφής επειδή δεν στηρίζουμε μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει παταγωδώς 

Αντωνίου

“Ψηφίζουμε την πρόταση μομφής επειδή δεν στηρίζουμε μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλες τις κρίσεις που έχει διαχειριστεί και δεν έχει καταφέρει να τηρήσει τις στοιχειώδεις δεσμεύσεις της απέναντι στον ελληνικό λαό” ανέφερε η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Τόνια Αντωνίου και πρόσθεσε ότι θα “αξιοποιήσουμε αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία ως ευκαιρία για να ακουστούν οι θέσεις και οι προτάσεις μας”

Η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε πως “οι πολίτες παρακολουθούν άναυδοι ένα θέατρο του παραλόγου βλέποντας τις δύο πολιτικές δυνάμεις που έχουν διαχειριστεί τις τύχες της χώρας τα τελευταία χρόνια, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα συναγωνισμό μεταξύ τους για το ποιος απέτυχε περισσότερο”

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως “το επιτελικό της κράτος έχει καταρρεύσει, οι άριστοι έχουν αποδειχθεί ανίκανοι και οι πολίτες μετρούν ήδη πολλές επαναλαμβανόμενες συγγνώμες από πλευράς του πρωθυπουργού”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ