Kωνσταντίνος Τασούλας: Δεκτό το αίτημα για σύγκληση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ «εκτός ωραρίου» συνεδρίασης της Ολομέλειας

Δεκτό έκανε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής, να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στις 8 το πρωί της Κυριακής.

Όπως είπε, ο κ. Τασούλας, το νέο αίτημα του Κινήματος Αλλαγής έγινε δεκτό καθώς η συνεδρίαση θα γίνει εκτός του ωραρίου (σ.σ. αρχίζει στις 09:00) της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη για συνεδρίαση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ και το “όχι” του Κωνσταντίνου Τασούλα

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το enikos.gr η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ξεκίνησε με ένταση. Αφορμή ήταν η απόρριψη του αιτήματος που είχε καταθέσει το ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να συνεδριάσει η Κ.Ο. του κόμματος την Κυριακή.

Με τη συγκεκριμένη κίνηση-“ντρίπλα”, είχε βρεθεί η λύση προκειμένου ο Νίκος Ανδρουλάκης να μιλήσει στη Βουλή την ημέρα που θα πραγματοποιηθούν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, χωρίς να είναι βουλευτής. Θα έκανε δηλαδή μια ομιλία στην Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, ώστε να υπάρχει διαθέσιμη και δική του παρέμβαση σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας που θα συζητείται.

“Ζητήσαμε ως ΚΟ του ΚΙΝΑΛ να μας παραχωρηθεί ως είθισται μια αίθουσα της Βουλής για τη συνεδρίαση της ΚΟ την Κυριακή, όπως έγινε πριν από μια μέρα που είχε παραχωρηθεί η αίθουσα για την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που τελικά δεν έγινε, αλλά είχε παραχωρηθεί. Με έκπληξη ενημερωνόμαστε -προφορικά τουλάχιστον μέχρι τώρα- από τον πρόεδρο της Βουλής ότι δεν παραχωρείται η αίθουσα. Σε ένα κόμμα που εκπροσωπείται στο ελληνικό Κοινοβούλιο δεν παραχωρείται η αίθουσα για να συνεδριάσει η Κ.Ο.” είπε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, ζητώντας να παρέμβουν οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων κόμματων και κάνοντας λόγο για “αντικοινοβουλευτική πρακτική που προσπαθεί το προεδρείο της Βουλής να εισαγάγει στα κοινοβουλευτικά ήθη και έθιμα”

“Έχουμε καταθέσει έγγραφο όπως κάνουν όλα τα κόμματα και περιμένω να ακούσω όλους τους εκπροσώπους των πτερύγων της βουλής για το αν συμφωνούν με την ατυχή πρώτη απόφαση του προεδρείου” τόνισε ο κ. Κατρίνης.

“Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε να συγκληθεί η Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ το μεσημέρι της Κυριακής, την ίδια στιγμή δηλαδή που αρχίζει κατά τεκμήριο η αντίστροφη διαδικασία ομιλιών των αρχηγών των κομμάτων. Υπάρχει ένα θέμα που πρέπει να λύσουμε. Το θέμα ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν μετέχει στο Κοινοβούλιο. Όταν ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει Κ.Ο. χθες, το ζήτησε σε ώρα που δεν συνεδρίαζε η Ολομέλεια.

Η ταυτόχρονη διαδικασία συνελεύσεως κοινοβουλευτικής ομάδας θεωρώ ότι είναι προβληματική για τη βαρύτητα της συνεδριάσεως που ξεκινήσαμε. Η πρακτική αυτή πρέπει να λυθεί στη διάσκεψη των προέδρων, διότι προφανώς δεν είναι μια αίτηση για μεθαύριο, αλλά είναι κάτι που θα γίνεται τακτικά, δεδομένης αυτής της πραγματικότητας. Και πρότεινα να το λύσουμε στη διάσκεψη των προέδρων κι όχι κατά περίπτωση. Έδωσα στη συζήτηση του προϋπολογισμού, που ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Ανδρουλάκης, ως νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ  θα μιλούσε στην Κ.Ο. , αυτή την άδεια, αλλά δεν μπορώ μόνος μου να χειριστώ αυτό το θέμα, και είπα ότι θα το αποφασίσουμε στη διάσκεψη των προέδρων. Είναι μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία και φανταστείτε ένα ή και άλλο κόμμα να κάνει ταυτόχρονα κοινοβουλευτική ομάδα” είπε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

“Ούτε να φιμώσω θέλω, ούτε να υποτιμήσω. Ούτε είναι  αυτός ο χαρακτήρας μου. Θέλω να διαφυλάξω μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, από το να γίνονται ταυτόχρονα μέσα στη βουλή διάφορες πολιτικές εκδηλώσεις. Προφανώς δεν έχω λόγο όταν κάτι γίνεται εκτός του κοινοβουλίου. Συνεπώς ζήτησα να μην γίνει αυτή η συζήτηση επειδή έχουμε αυτή την κορυφαία διαδικασία και θα το φέρω το θέμα στην επόμενη διάσκεψη των προέδρων. Αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν έμεινε ευχαριστημένος, τον δυσαρέστησα αφάνταστα με αυτή μου τη στάση, αλλά δεν μπορώ να παίρνω τέτοιες αποφάσεις ενώ η βουλή έχει μια τέτοια κορυφαία διαδικασία και κυρίως δεν μπορεί να λύνεται κατά περίπτωση” πρόσθεσε ο κ. Τασούλας.

Ο κ. Κατρίνης πήρε ξανά τον λόγο και συνέχισε να διαμαρτύρεται. Είπε πως υπήρχε προφορικά θετική απόκριση από συνεργάτη του κ. Τασούλα και σημείωσε: “Δεν ξέρω τι μεσολάβησε”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ