Προσγειώθηκε στην Τανάγρα η 6η «Οχιά του Αιγαίου»

Το 6ο μαχητικό F-16 block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε χθες, το πρωί της Τρίτης, στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα για να μπει στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πρόκειται για ακόμη ένα μαχητικό της ΠΑ που προσγειώνεται στην 114 ΠΜ κι από εκεί τροχοδρομεί για τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, όπου λαμβάνει χώρα το πρόγραμμα αναβάθμισης των συνολικά 84 αεροσκαφών του τύπου σε Viper ή «οχιά» όπως είναι στα ελληνικά η απόδοση του όρου.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ, τρέχουν οι διαδικασίες δοκιμασίας και πιστοποίησης των ηλεκτρονικών και όλων των λοιπών αναβαθμίσεων επί του πρώτου αεροσκάφους, με τον κωδικό «005» της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο θα αποτελέσει και τον μαχητικό – πρότυπο, βάσει του οποίου θα γίνει η αναβάθμιση επί του συνόλου των μαχητικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr το μαχητικό «005» έχει περάσει με επιτυχία μέχρι στιγμής την δοκιμασία συνεργασίας του συστήματος αυτοπροστασίας ASPIS II που διαθέτει, με τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα που του έχουν τοποθετηθεί.

Οχιά του Αιγαίου F-16

Από τις εγκαταστάσεις του Fort Worth  πέταξε με επιτυχία στις αντίστοιχες του Edwards, όπου πέρασε με επιτυχία και τις επόμενες διαδικασίες.

Αυτή τη στιγμή στα υπόστεγα της ΕΑΒ βρίσκονται συνολικά 5 μαχητικά F-16, που υποβάλλονται στο πρόγραμμα αναβάθμισης. Πρόκειται για 3 διθέσια και 2 μονοθέσια.

Η διαδικασία αναβάθμισης θα μπει σε τελικό στάδιο μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμές επί του πρότυπου αεροσκάφους, το οποίο θα επιστρέψει στην Ελλάδα με ένα τεράστιο σε όγκο πακέτο παρατηρήσεων, που θα αποτελούν και την τελική διαμόρφωση των μαχητικών. Αυτό υπολογίζεται να συμβεί μες στον Ιανουάριο του 2022.

Όπως εξηγούσαν στο enikos.gr γνώστες του προγράμματος, την επόμενη χρονιά η Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να παραλάβει τα πρώτα 10 αναβαθμισμένα Viper.

Οι «οχιές του Αιγαίου» θα κάνουν τις παρθενικές τους πτήσεις την ίδια χρονιά με τα πρώτα Rafale, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση.

Το βίντεο είναι από την πρώτη “οχιά του Αιγαίου” που βρίσκεται για δοκιμές στις ΗΠΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ