«Η υπόθεση αυτή δεν αφορά απλά την καταγγελία του πρώην διοικητή της Αμεσης Δράσης για συγκάλυψη στην υπόθεση του ελέγχου μιας παρέας νέων, μεταξύ των οποίων και ο γιος του Τάκη Θεοδωρικάκου. Πίσω της βρίσκεται ένας αόρατος πόλεμος που ξέσπασε με τις αποστρατείες και τις μετακινήσεις ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών, που έπληξαν τη λειτουργία ενός συγκεκριμένου συστήματος. Αλλωστε, δεν ήταν η μόνη καταγγελία που ακολούθησε τις κρίσεις».
Του ΘΑΝΟΥ ΣΩΤΗΡΗ
Με τα λόγια αυτά, παλαιό και έμπειρο στέλεχος της Κατεχάκη απάντησε στην ερώτηση της Realnews για το τι γίνεται τελικά με αυτή την έκρηξη καταγγελιών και διαρροών που ακολούθησαν τις φετινές τακτικές κρίσεις των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Ανάλογη, βέβαια, εικόνα έδωσε και ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε δήλωσή του μετά την υποβολή μήνυσης κατά του πρώην διοικητή της Αμεσης Δράσης, αναφέροντας: «Με αφορμή την άθλια σκευωρία που στήθηκε από σκοτεινά κέντρα εναντίον μου για τις κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία και την κάθαρση που κάνουμε πραγματικότητα, αλλά ταυτόχρονα πλήττει σε όλα τα επίπεδα και τον γιο μου Δημήτρη, που το μοναδικό του παράπτωμα είναι ότι είναι γιος μου, θέλω να τονίσω ότι: εφεξής δεν πρόκειται να αναφερθώ στο θέμα, αφού η άθλια και πρωτοφανής επίθεση κατέρρευσε και έχει πλέον πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης».
Η καταγγελία
Ας δούμε με χρονολογική σειρά τα όσα διαδραματίστηκαν από τη στιγμή που ξεκίνησε η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Κρίσεων που έκρινε τους υποστράτηγους. Ηταν η χρονική στιγμή που ο πρώην διοικητής της Αμεσης Δράσης εμφανίστηκε στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων με τον δικηγόρο του προκειμένου να καταθέσει για τη γνωστή υπόθεση ελέγχου του γιου του Τ. Θεοδωρικάκου και τριών φίλων του από αστυνομικούς της ΔΙΑΣ, κατά την οποία -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του- βρέθηκε μικροποσότητα χασίς, η οποία, μετά από παρέμβαση του τότε Αρχηγού Μιχάλη Καραμαλάκη, «εξαφανίστηκε» και οι τέσσερις νέοι αφέθησαν ελεύθεροι. Την ίδια στιγμή που έδινε την κατάθεση αποστρατευόταν ο τέως διευθυντής Εσωτερικών Υποθέσεων, Ηλίας Κοσσυβάκης.
Ο ίδιος ο καταγγέλλων θα αποστρατευόταν και αυτός όχι με απόφαση του αρμόδιου συμβουλίου, αλλά λόγω ορίου ηλικίας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της Κατεχάκη, ο συγκεκριμένος αξιωματικός, λίγο καιρό πριν από τις κρίσεις, είχε ζητήσει από το γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αύξηση του ορίου ηλικίας ώστε να παραμείνει στο Σώμα, για να πάρει την απάντηση πως κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό να γίνει καθώς θα αφορούσε μεγάλο αριθμό αξιωματικών και θα δημιουργούσε πρόβλημα στην επετηρίδα, ενώ, ακόμη και να ξεκινούσε μια τέτοια διαδικασία, θα ήθελε τουλάχιστον πέντε μήνες να ολοκληρωθεί κι έτσι δεν θα του προσέφερε τίποτα.
Αμέσως μετά την κατάθεσή του στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, για την οποία φυσικά ενημερώθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο Τ. Θεοδωρικάκος ζήτησε με αναφορά του από τον Αρχηγό τη Αστυνομίας να πραγματοποιηθεί εσωτερική έρευνα προκειμένου να καταγραφεί επίσημα και με καταθέσεις όλων των εμπλεκομένων στον έλεγχο των νεαρών τον Νοέμβριο του 2021 έρευνα την οποία ανέλαβε ο υπαρχηγός τη Αστυνομίας. Παράλληλα, ζήτησε από τη νέα διοίκηση του Εσωτερικών Υποθέσεων ποινική έρευνα για την υπόθεση, με συνεχή ενημέρωση για όλα τα στοιχεία της Εισαγγελίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις αστυνομικοί της ΔΙΑΣ κατέθεσαν πως πράγματι στις 22 Νοεμβρίου 2021, στο πλαίσιο προληπτικών δράσεων, προχώρησαν στον έλεγχο τεσσάρων νεαρών που βρίσκονταν σε πλατεία του Αμαρουσίου. Οπως καταθέτουν, ζήτησαν από τους ελεγχόμενους να αδειάσουν τις τσέπες και τα τσαντάκια τους και να παραδώσουν τα δελτία της ταυτότητάς τους, ενώ παράλληλα διαπίστωσαν πως μεταξύ των ελεγχομένων ήταν και ο γιος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Για τυπικούς λόγους ενημέρωσαν γι’ αυτό τον υπαστυνόμο-επόπτη της βάρδιάς τους. Στη συνέχεια ήλεγξαν τα προσωπικά αντικείμενα των νεαρών, τα οποία, εκτός των εγγράφων και των χρημάτων, ήταν σακουλάκια με ακατέργαστο καπνό, χαρτάκια για στριφτά τσιγάρα και «τρίφτες» καπνού. Παράλληλα, μέσω τερματικής συσκευής του Policeonline, διαπίστωσαν πως δεν υπήρχε κανένα διωκτικό έγγραφο σε βάρος των τεσσάρων ελεγχομένων και μετά από όλα αυτά αποχώρησαν και συνέχισαν την περιπολία τους.
Καμία ευθύνη
Στο πόρισμα της έρευνας του υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται πως δεν διαπιστώθηκε καμία πειθαρχική ευθύνη των αστυνομικών που πραγματοποίησαν τον έλεγχο και πως οι καταγγελίες περί παραλείψεων «είναι ανυπόστατες και αβάσιμες».
Από την άλλη πλευρά, συνεχίστηκε η διαρροή μιας σειράς φωτογραφιών που απεικονίζουν τα προσωπικά είδη των νεαρών πάνω στη σέλα μοτοσικλέτας της ΔΙΑΣ, αλλά και μηνυμάτων μεταξύ του καταγγέλλοντος πρώην διοικητή της Αμεσης Δράσης και φιλικού του προσώπου, με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου 2021, που αναφέρεται σε ανεύρεση χασίς κατά τον συγκριμένο έλεγχο. Το σύνολο αυτών των στοιχείων αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας από το Εσωτερικών Υποθέσεων και τον εισαγγελέα, αφού κάποια από αυτά, όπως για παράδειγμα η φωτογραφία από τα μηνύματα του καταγγέλλοντος απόστρατου αξιωματικού, δεν είχαν κατατεθεί μαζί με την αναφορά του στο Εσωτερικών Υποθέσεων, αλλά διέρρευσαν στη συνέχεια.