Φονικός σεισμός στην Τουρκία: Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών – Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που «χτύπησε» την Τουρκία τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία – Τουλάχιστον 15 νεκροί – ΒΙΝΤΕΟ

Η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 76 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 440 τραυματίστηκαν εξαιτίας του πολύ ισχυρού σεισμού ο οποίος έπληξε το νότιο και το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

«76 πολίτες μας έχασαν τη ζωή τους στα Άδανα, στην Αντιγιαμάν, στη Μαλάτια, στην Καχρανμαρμαράς, στην Γκαζιάντεπ, και 440 πολίτες τραυματίστηκαν στη Σανλιούρφα, στη Ντιγιάρμπακιρ, στα Άδανα, στην Αντιγιαμάν, στη Μαλάτια, στην Οσμάνιγε, στη Χατάι και στην Κιλίς», διευκρίνισε η AFAD.

Ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία – Κατέρρευσαν κτίρια – ΒΙΝΤΕΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν εκατοντάδες εγκλωβισμένοι με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο στη Σανλιούρφα, στην πόλη του κατέρρευσαν 16 κτίρια. Αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας μίλησε για 17 κτίρια που κατέρρευσαν στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, προσθέτοντας πως κάτοικοι έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια. Ο κυβερνήτης της επαρχίας Οσμάνιγε έκανε λόγο για 34 κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Φονικός σεισμός στην Τουρκία: Στους 42 ο αριθμός των νεκρών – Εκατοντάδες οι τραυματίες – ΒΙΝΤΕΟ

Ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου ανέφερε πως κινητοποιούνται πόροι για να προσφερθεί βοήθεια στους πληγέντες, κάνοντας λόγο για εκτεταμένες καταστροφές και καλώντας όσους βρίσκονται σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές να απομακρυνθούν αμέσως από αυτά εάν μπορούν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού τόνισε ότι η προτεραιότητα είναι να προσφερθεί βοήθεια σε όσους έχουν παγιδευτεί και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα παρά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη.

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε 26 χλμ δυτικά βορειοδυτικά της Γκαζιαντέπ και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10 χλμ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο. Ο σεισμός είχε πολύ μεγάλη διάρκεια, περισσότερη του ενός λεπτού.

Δέκα λεπτά αργότερα σημειώθηκε νέος ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ με επίκεντρο 37 χλμ δυτικά βορειοδυτικά της Οσμανίγιε.

Τουλάχιστον 111 νεκροί και στη Συρία

Τουλάχιστον 111 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσαν κτίρια εξαιτίας του ισχυρού σεισμού στη βόρεια Συρία ο οποίος είχε επίκεντρο την Τουρκία, σύμφωνα τις Αρχές και τα κρατικά ΜΜΕ.

Εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε βόρειους και δυτικούς τομείς της χώρας, ανέφερε η κρατική τηλεόραση, που απηύθυνε έκκληση σε κατοίκους που διαθέτουν αυτοκίνητα να βοηθήσουν στη διακομιδή τραυματιών σε νοσοκομεία.

Υγειονομικός αξιωματούχος στην επαρχία Χαλέπι, η οποία υπέστη το σκληρότερο χτύπημα, ανέφερε πως υπάρχουν ακόμα θύματα κάτω από τα συντρίμμια και ότι τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από τραυματίες.

Περιορίζονται οι φόβοι για τσουνάμι στην Ιταλία

Στο μεταξύ, φαίνεται να περιορίζονται οι φόβοι για τσουνάμι στην νοτιοανατολική Ιταλία μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την κεντρική Τουρκία.

Σεισμός Τουρκία

Ο επιχειρησιακός διευθυντής της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας Λουίτζι Ντ’ Άντζελο διευκρίνισε πως μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί κύματα τα οποία δεν ξεπερνούν τα δεκαπέντε εκατοστά σε ύψος και ότι «ο αρχικός συναγερμός μοιάζει να έχει περιοριστεί σημαντικά».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ